Enerjiye 2,5 milyar dolar yatıracak

Düzenleyen:
Enerjiye 2,5 milyar dolar yatıracak

Ekonomi Haberleri

IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen 500 milyon doları dağıtıma, 2 milyar doları da yerli ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapa- caklarını söyledi

OSMAN ÇOBANOĞLU

Dev ulaştırma projeleriyle adından söz ettiren IC İÇTAŞ enerji yatırımlarına odaklanacak. IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen önümüzdeki 5 yılda enerjiyi 2,5 milyar dolar yatıracaklarını söyledi. Çeçen “Son 15 senede biz IC Holding olarak toplam, havalimanları, köprüler, yollar, enerji santralleri, deniz limanları bunları ortaya koyduğumuzda, yaklaşık 10-12 milyar avro gibi bir yatırımı tamamladık. Bundan sonra da önümüzdeki 5 senede enerji grubu olarak bizim toplamda 2,5 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonumuz var. Bunun 500 milyon doları dağıtım tarafında, 2 milyar doları da yerli kaynaklı elektrik tesislerinde ve yenilenebilir enerji üzerinde. Yeniköy-Kemerköy’de de 240 milyon avroluk bir rehabilitasyon yatırım planımız var. Bu senenin son çeyreği de bu sahaya inecek. Bir de yaklaşık 500 milyon dolarlık ortağımızla birlikte bir ek ünite yatırım planlamamız var” ifadelerini kullandı. Yenilenebilir enerji noktasında çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getiren Çeçen “Yenilenebilir de tabii ki YEKA şu anda bizim atmosferimizde, radarımızda. Bununla ilgili finanse edilebilir, yatırımın gerçekleşebileceği ve yatırımcı iştahının olabileceği ortamın hazırlığı konusunda da hem bizler hem kamu çalışmalarını devam ettiriyor. Dolayısıyla biz de bu oyunun hem iyi oyuncusu hem de aktif oyuncusu olduğumuz için orada pozisyon alacağız” diye konuştu. 

13 milyar $ borç 20 milyarA çıktı 

Serhat Çeçen, özelleştirme ödemeleri noktasında gelen bir soruya cevap vererek “Bütün dağıtım bölgeleri hazineye, devlete olan yükümlülüklerini yerine getirdi. Toplamda 13 milyar dolara dayanan bir rakamı devlete ödemesini yaptı. Şimdi yatırımcılar bu 13 milyar doları bankalara ödemeye başlayacak. Faiziyle birlikte 20 milyar dolar. 2011’de biz devraldığımızda kur 1,80 TL iken bugün 3,50 lira. Gelir TL, borç döviz. Bu riski biz yaşadık ve devam ediyor. Bununla yaşayacağız. Belki TL ile borçlanma olanaklarının geliştirilebileceği bir platforma gitmemiz gerekiyor. Bundan sonrasını nasıl tedavi ederiz hükûmetimizle birlikte kafa yoruyoruz” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...