Enerjide Afrika açılımı

Düzenleyen:
Enerjide Afrika açılımı

Ekonomi Haberleri

Afrika ülkelerinden Sierra Leone ve Sudan Türk yatırımcılarına kömür, doğalgaz ve HES alanında ciddi yatırım imkânları sunuyor. Daha önce Sierra Leone ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Afrika ülkesi Türkiye'yi bölgeye davet etmişti.

Osman Çobanoğlu ANKARA

Maden potansiyeliyle dikkatlerini üzerine çeken Afrika ülkeleri enerji yatırımları için Türkleri bekliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından Sudan ve Sierra Leone’ye gönderilen heyetler tarafından yapılan incelemelere göre söz konusu iki ülkede enerji altyapı yatırımları başta olma üzere kömür, doğalgaz ve HES alanında ciddi yatırım imkânları bulunuyor. Hazırlanan rapora göre projelerin büyük bölümünü hidroelektrik santrallerinden oluşan Sierra Leone’de ülkenin kısa vadedeki projelerinin tahmini maliyeti 19 milyon dolar, orta vadedeki projelerin 84 milyon dolar, uzun vadedeki projelerin ise 1 milyar 327 milyon dolar olarak hesaplandı. Kısa vadede Bumbuna HES rehabilitasyonu, Blackhall Road Enerji santrali rehabilitasyonu, Dodo Barajındaki 6 megawattlık HES’in 12 megawatta yükseltilmesi rehabilitasyonu gibi projeler yer alıyor. Ülkede orta vadede yani 2 ila 5 yıl içerisinde ise bir güneş santrali kurulması planlanıyor. 10 megawattlık olması planlanan güneş santrali için de 10 milyon dolar harcanması bekleniyor. Bu projelerin yanı sıra Sierra Leone milli yük tevzii merkezi kurulması, 100 kilometrelik iletim hattı etüd, proje ve tesisi projesi, 3 adet trafo merkezi etüt projesi ve tesisinin tahmini yatırım maliyeti 60 milyon doları buluyor. Elektrik dağıtım konusunda da eğitim merkezi kurulması ve 103 adet dağıtım trafosunun rehabilitasyonu da projeler arasında yer alıyor.
Ayrıca Sierra Leone uzun vadede çeşitli büyüklükte hidroelektrik santralleri ve kömürle çalışan termik santral kurmayı hedefliyor. Ülkenin uzun vadede yatırım maliyeti 277 milyon dolar olan iletim hattı ve trafo merkezi yapmayı planladığı belirtiliyor.

SUDAN’IN ENERJİDE HEDEFLERİ BÜYÜK

Bir diğer teknik incelemenin yapıldığı Sudan’da ise 320, 420, 360 ve 642 megavatlık HES projeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ülkenin elektrik üretimiyle ilgili projeleri şöyle sıralanıyor:
¥ Kızıldeniz bölgesinde 600 megavatlık ithal kömür santrali projesi
¥ 1.2 milyar dolar maliyetli Kızıldeniz Bölgesi’nde bin 500 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali projesi
¥ 320 milyon dolar maliyetli Elbagair Kombine Çevrim Santrali projesi
¥ 180 megavatlık Kızıldeniz rüzgar enerjisi projesi ve 20 megavatlık Nyala rüzgâr enerjisi projesi.
¥ 300 megavat ve 600 megavat arasında kapasiteye sahip 4 nükleer reaktör projesi
¥ Ülkenin birçok iletim hattı projesi de bulunuyor.  

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...