Vergide önce izahat sonra denetim

Düzenleyen:
Vergide önce izahat  sonra denetim

Ekonomi Haberleri

Mükellefe vergi denetimi başlamadan önce ‘izahat’ imkânı geliyor. Mükelleflerin eksikliklerinin tespiti hâlinde beyanname için 15 gün ek ödeme süresi tanınacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mükelleflere vergi denetimi başlamadan önce ‘izahat’ imkanı getirdiklerini belirterek, “İzahı uygun bulunanlar için vergi incelemesine başlanmayacak” dedi. Maliye Bakanlığı’nın “izaha davet” uygulamasını içeren tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakan Ağbal, yaptığı açıklamada, mükelleflerin, vergi idaresinin yaptığı tespitleri onaylaması halinde kendisine 15 gün içinde beyanname verip ödeme hakkı tanınacağını söyledi. Bu uyumu gösteren mükelleflere ceza indirimi sağlanacağını müjdeleyen Ağbal, mevcut düzenlemede vergi kaybına yönelik emareler tespit edildiğinde ise mükelleflerin vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edildiğini aktardı. Ağbal, bunların emek ve zaman maliyeti oluşturduğunu ifade ederek, getirilen düzenlemeyle incelemeye veya takdire sevk edilmeden önce mükelleflerin izaha davet edileceğini vurguladı.
İNDİRİMLİ CEZA İLE UZLAŞMA HAKKI  
Mükelleflerin bu davet ile durumlarını açıklayacaklarına dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti: “İzahat sonucunda gerçekten bir hata olduğu, vergi kaybına neden olunmadığı anlaşıldığında bu mükellefimizi gereksiz yere incelemeye ve takdir komisyonuna sevk etmeyeceğiz. Mükellefimiz, vergi idaresinin yaptığı tespitleri onaylaması halinde ise kendisine 15 gün içinde beyanname verip ödeme hakkı tanınacak. Bu uyumu gösteren mükelleflerimize ceza indirimi sağlanacak. Böylece vergi kaybına neden olmamış mükellefler vergi incelemesi ile gereksiz yere tedirgin olmayacak. Ayrıca mükelleflerimizin indirimli ceza ile ilgili uzlaşma hakkı da mevcut olacak.” 
Söz konusu düzenleme ile idarenin tespit ettiği konularda mükelleflerle ortaya çıkabilecek bazı uyuşmazlıkların karşılıklı iletişimle vergi incelemesine başlanmaksızın çözülmesini amaçladıklarını dile getiren Ağbal, “1 Eylül itibarıyla başlayacak uygulama vergiye gönüllü uyumu artıracak, mükellef ile idare arasındaki denetime bağlı zaman kaybını önleyecek, karşılıklı iletişimi güçlendirecek” ifadelerini kullandı.

Fahiş emlak beyan değerlerine dikkat

Maliye Bakanlığı Emlak vergileri için de çalışma başlattı. İstanbul’da bazı ilçelerde emlak vergisi oranlarındaki artışın yüzde 500’lere ulaştığı bildirildi. Konuyla ilgili birçok şikayet alındığı öğrenilirken, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Taşınmaz sahiplerinin dava haklarını kullanmaları yararlarına olacaktır” denildi. Yapılan açıklamada 2017 yılına ait emlak vergisi değerlerinin, yeniden değerleme oranı olan 3,83’ün baz alınarak artırıldığı kaydedildi. 2018 yılına ait emlak vergisi oranları özellikle bu rakamın çok üzerinde artmış olan taşınmaz sahiplerinin dava haklarını kullanmaları gerektiği belirtildi. Emlak vergisi değerlerinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Vergi Mahkemelerine dava açılabileceğinin altının çizildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...