Türkler Gökmen’le uzayda

Düzenleyen:
Türkler Gökmen’le uzayda

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin ilk uzay merkezinin temeli atıldı. 200 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi tamamlandığında dünyanın beşinci, Avrupa’nın ise en iyisi olacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) hayata geçireceği Türkiye’nin ilk uzay temalı merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katıldığı törenle atıldı. TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bir yıl sonra hizmete açılacak GUHEM’de 13 bin metrekarelik kapalı alanda yerçekimsiz alan, dikey rüzgar tüneli, havacılık eğitim simülatörleri ve 154 adet interaktif eğitim düzeneği gibi uygulamalar yer alacak. Gökmen Projesi’nin ilk ayağında Bursa’da potansiyeli olan firmaları Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesinde bir araya getirdiklerini hatırlatan BTSO Başkanı İbrahim Burkay “Yola çıktığımızda 50 olan firma sayımız bugün neredeyse 2 katına çıktı” dedi.  

AVRUPA’NIN EN İYİSİ

Uzay merkezinin alanında dünya beşincisi, Avrupa’nın ise en iyisi olacağına dikkati çeken Burkay “Türkiye’nin hedeflerinde farklı bir rol üstlenen Bursa, ülkemizin ilk astronotunu yetiştirecek bir altyapıya kavuşuyor. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 200 milyon TL’lik çok önemli bir yatırımı kentimize kazandırıyoruz. İnanıyoruz ki kentimiz yakın gelecekte uzay ve savunma endüstrisinin merkezi olacak” diye konuştu. Burkay, Türk Dil Kurumunun uzaya gidecek ilk Türk astronotuna ‘Gökmen’ denilmesini istediğini de paylaştı. 

GUHEM’İN ROLÜ BÜYÜK 

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık da GUHEM’in Türkiye’nin uzay ve havacılık atılımına büyük katkı sağlayacağına vurgu yaptı. 20 yıl sonra Türkiye’nin uzay ve havacılıkta en iyi şehrinin Bursa olacağını kaydeden Bakan Işık “GUHEM bu noktada büyük bir rol üstleniyor. BTSO’nun Gökmen Projesi de ilk günden bu yana beni heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu tesis bittiğinde uzay ve havacılığa çocuklarımız ilgisi daha da artacak” ifadelerini kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...