Azınlık Liderine çağrı: Sesinizi yükseltin

Azınlık Liderine çağrı: Sesinizi yükseltin

GÜNDEM Haberleri

Batı'da İslamofobi'nin arttığına dikkat çeken Davutoğlu, "Zulme karşı ortak sesimizi duyurmalıyız" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün dünyaya, hangi türden olursa olsun her tür ötekileştirme, bir tür baskı ve zulme karşı ortak sesimizi duyurmak lazım" dedi. Davutoğlu, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile bir araya geldiği yemekte yaptığı konuşmada 'eşit vatandaşlık' vurgusu yaptı. Davutoğlu, azınlık kavramını kullanmamaya özen gösterdiğini belirterek, "Bu masa etrafındaki hiçbir geleneği bu topraklara yabancı görmüyoruz. Dolayısıyla ben bu sofrayı İbrahimi sofra olarak nitelendiriyorum" diye konuştu. İstanbul'un bütün geleneklerin sokaklarda, komşuluk ilişkilerinde asırlarca bir arada yaşadığı bir şehir olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı bizim için azizdir" dedi. Başbakan Davutoğlu, iktidarları süresince bütün vatandaşların bu haklardan istifade etmeleri yönünde çok ciddi reformlar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bütün dünyaya, her türlü ötekileştirmeye karşı ortak sesimizi duyurmak lazım. İstanbul'dan bu mesajın yükselmesi çok önemli. İslamofobi son zamanlarda yaygınlaştı, Avrupa'da camilere saldırılar hepimizin gündemindedir. Bugün camilere domuz başının konması gibi, bu tür bazı semboller üzerinden yapılan hakaretler asırlar boyu süren ve arzu edilmeyen sonuçlar doğuran gerilim alanlarıydı. İslamofobiye karşı sesimizi yükselttiğimizde, aslında bütün dini kimlikleri ihtiva eden ayrımcılıklara karşı da sesimizi yükseltmiş oluruz. O anlamda kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı dolayısıyla dışlanmışsa, baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında durmak zorundayız." Azınlık cemaat temsilcileriyle yeni bir yılın başlangıcında bir arada olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Sizlerin kanaatlerini almak benim için büyük bir onur olacak" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Kilise yapılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, bir ilk için de adım atıldı. Toplantıda, restorasyon ya da eskilerin iadesi haricinde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa yeni bir kilisenin inşa edilmesi kararı alındı. Buna göre, Süryani cemaati tarafından Yeşilyurt'ta kilise yapılacak. Devlet de kilisenin arazisini tahsis edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...