Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bursa'da lodosun faturası ağır oldu: 3 ölü

/ Kaynak: İHA
Bursa'da lodosun faturası ağır oldu: 3 ölü

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Bursa'da 130 kilometre hızla esen lodosun faturası ağır oldu. 2 günde 3 kişi hayatını kaybederken 110 kişi de yaralandı...

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (İl Kriz Merkezi) 2 gün boyunca lodos sebebiyle Bursa'da yaşanan olayları rapor olarak açıkladı. Şiddetli lodos yüzünden 306 adet çatının uçtuğu, çok sayıda tabela, arızalı işaret levhası ve Reklam panosunun zarar gördüğü bildirildi. Lodostan dolayı çok sayıda araç ve enerji nakil hattı ile telefon hattı direği devrildi. Olaylar sebebiyle 100 aracın hasar gördüğü, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının çatılarında veya müştemilatlarında zarar meydana geldiği tespit edildi.
nbsp;
LODOS, HAYATI FELÇ ETTİ
Özellikle enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalara rüzgarın yüksek hızı nedeniyle müdahalede sıkıntılar yaşanırken, kopan enerji nakil hatları sebebiyle bazı bölgelerde bilinçli olarak enerji kesintisi yapıldığı açıklandı. Lodostan dolayı Türk Telekom ve GSM operatörlerinin iletişiminde de sıkıntılar yaşandığı aktarıldı.
nbsp;
3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Lodos, Bursa'da 3 can aldı. bugün sabahın erken saatlerinde İzmir Yoluna devrilen Timsah Arena'daki vince aracıyla çarpan taksi şoförü Fatih D. hayatını kaybetti. Araçta bulunan Kübra A. ise yaralandı. Kestel Aksu Mahallesi'nden başına tuğla düşmesi sonucu yaralanan 83 yaşındaki bir vatandaş da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Mustafakemalpaşa ilçesinde bir vatandaş ise zarar gören çatısına müdahale etmek isterken çatıdan düşerek yaşamını yitirdi.
nbsp;
110 KİŞİ YARALANDI, 20 VATANDAŞ ZEHİRLENDİ
Lodos sebebiyle binalardan düşen ve kopan parçalardan 110 vatandaşın yaralandığı öğrenildi. 1'i ağır 20 kişi ise karbonmonoksitten zehirlenerek, hastaneye kaldırıldı.
nbsp;
EKİPLER TEYAKKUZDA
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda şiddetli lodosun yüksek hızını kaybederek saatte 60-70 km düşmesi bekleniyor. İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi 24 saat esasına göre müdahale ve kurtarma ekipleri ile birlikte görevine devam ediyor. Hayati tehlike arz etmeyen yerlerde enerji ve haberleşme ekipleri onarım çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor.
nbsp;
Öte yandan Bursalılar, şiddetli lodos nedeniyle meydana gelen riskli olayları ve tehditleri Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin 216 00 00-ALO afad 122 No'lu telefonlarına ve Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlıklarına intikal ettirmeleri halinde öncelik sırasına göre teknik ekiplerce müdahale edileceği bildirildi.

BALIKESİR'DE LODOSUN FATURASI AĞIR OLDU: 1 ÖLÜ

Balıkesir ve ilçelerinde zaman zaman etkili olan lodos fırtınası hayatı olumsuz etkiledi. Lodos nedeniyle birçok ev ve işyerinin çatısı uçtu, ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi, yüzlerce araç zarar gördü. Birçok mahalleye elektrik verilemedi. Burhaniye'nin Börezli Mahallesi'nde bir çiftçi, ahırın çatısı üstüne çökünce yaşamını yitirdi.

SÜS IŞIKLARI TEHLİKE YAŞATTI
Alihikmetpaşa Meydanı'nda rüzgar ve fırtına sonrası kopup, yere düşen ve yoldan gelip geçen vatandaşlar için tehlike yaşatan süs ışıkları da İtfaiye ekipleri tarafından tek tek söküldü.

ÇATI UÇTU, YOLU KAPADI
Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde de saatteki hızı yer yer 100 kilometreye ulaşan lodos, hayatı durma noktasına getirdi. Birçok evin ve ahırın çatısı uçtu. Emniyet ekipleri uçan çatıların bulunduğu bölgelerde önlem alarak yolu araç ve yaya trafiğine kapattı.

BURHANİYE'DE DE 1 ÖLÜM!
Burhaniye'nin Börezli Mahallesi'nde çiftçi İbrahim Şendir, sabah saatlerinde evinin bahçesindeki ahıra inek sağmaya gitti. Evli 2 çocuk babası 50 yaşındaki Şendir ineği sağarken, lodos nedeniyle ahırın çatısı üzerine çöktü. Başından ve yüzünden yaralanan Şendir önce Burhaniye, ardından da Edremit Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak yapılan müdahalelere rağmenyaşamını yitirdi.

Şendir'in daha önce Burhaniye'nin Çallık Köyü'nde muhtarlık yaptığı, daha sonra Börezli'ye yerleştiği belirtildi.

ÇANAKKALE'DE LODOS FIRTINASI

Lodos fırtınası Kuzey Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda etkili olmaya devam ediyor. Saatteki hızı zaman zaman 120 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Kuzey Ege'de Geyikli-Bozcaada ve Kabetepe-Gökçeada arasındaki araba vapuru seferleri geçen cuma gününden bu yana yapılamıyor. Çanakkale Boğazı'nda ise saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan lodos, Gelibolu-Lapseki ve Çardak-Gelibolu arasındaki seferlere 33 saattir izin vermiyor. Fırtına nedeniyle bugün saat 08.30'da Kilitbahir-Çanakkale arasındaki seferler de iptal edilirken, Avrupa yakasına ulaşım sadece Çanakkale-Eceabat hattından saatsiz seferlerle sağlanıyor.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, fırtınanın gün boyu devam edeceği ve gece saatlerinden itibaren etkisini azaltmasının beklendiği belirtildi.

BİGA'DA 1 ÖLÜ

Çanakkale'nin Biga İlçesi'ne bağlı Danişment Köyü'nde, başına çatıdan uçan metal sac isabet eden çiftçi 84 yaşındaki Abdullah Aydemir, yaşamını yitirdi.

Biga'nın Danişment Köyü'nde çiftçi Abdullah Aydemir, bugün saat 12.00 sıralarında fırtına nedeniyle evinin yanındaki ahırın çatısında oluşan hasarı onarmak istedi. Aydemir, çatının saclarını yerleştirmek istediği sırada kuvvetli rüzgar diğer parçaların uçmasına neden oldu. yerinden kopan sac parçalarından birinin başına isabet ettiği Aydemir, olay yerinde yaşamını yitirdi. Aydemir'in yakınlarının haber vermesi üzerine gelen jandarma ekipleri, inceleme yaptı, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

LODOS ÇATILARI UÇURDU, MİNAREYİ YIKTI, TEKNELERİ BATIRDI

Çanakkale'de geçen cuma gecesi başlayan ve hızı zaman zaman 100 kilometreye ulaşan frtına etkisini sürdürüyor. Deniz ulaşımı sadece Çanakkale-Eceabat hattında yapılırken, iki tarafta da uzun araç kuyrukları oluştu. üzerinden sağlandığı kentte uzun araç kuyrukları oluştu. Bu arada 36 saattir sefer yapılmayan Lapseki iskelesinde çok sayıda ağır tonajlı araçlar fırtınanın dinmesini bekliyor.

BAYRAMİÇ'TE CAMİ MİNARESİ YIKILDI

Fırtına nedeniyle Bayramiç İlçesi Mollahasanlar Köyü Camisi'nin minaresi yıkıldı. Betonarme minare caminin hemen yanındaki kahvehanenin dış yapısının üzerine düştü. Köy Muhtarı Mahir Yıldırım, minarenin sabah 07.00 sıralarında büyük bir gürültüyle yıkıldığını söyledi. Erken saatte olması nedeniyle, şans eseri kahvehanede kimsenin bulunmaması sayesinde can kaybı ve yaralanma olayı yaşanmamasının tek tesellileri olduğunu belirtti. Kuvvetli lodos ayrıca, Bayramiç'te özellikle Menderes Mahallesi'nde bazı ev ve işyerlerinin çatısının uçmasına ve Kazdağları'nda da çok sayıda çam ağacının devrilmesine neden oldu. Diğer yandan Bayramiç Belediyesi, Kazdağları'ndaki karların erimesi ve son yağışların ardından tamamen dolan Bayramiç Barajı'nda, kapakların açılmasına rağmen savaklardan yoğun miktarda su akmaya devam etmesi üzerine Karamenderes Çayı'nın Bahçelerarası Mevkisi yatağında evleri bulunan vatandaşları anonslar ile uyardı.

GELİBOLU'DA BALIKÇI TEKNELERİ BATTI

Gelibolu İlçesi'nde fırtına nedeniyle 2 balıkçı teknesi battı. İç limandaki barınakta bulunan biri 4 metre diğeri 6 metre uzunluğundaki balıkçı teknesi su alıp, battı. Fırtına bazı ağaçları da devirirken, Gazi Süleymanpaşa Mahallesi'ndeki kapalı bir halı sahanın brandaları tamamen yırtılarak kullanılamaz hale geldi. Feribot seferlerinin yapılamadığı ilçede dalgalar, iskelede bulunan restoranların duvarlarını aşındırdı.

"EL FRENİ ÇEKİLMEYEN OTOMOBİL DEREYE DÜŞTÜ

Kent merkezinde ise rüzgar ilginç bir kazaya neden oldu. Ailesiyle birlikte semt pazarına giden emekli öğretmen Ali Yeni, 17 AY 574 plakalı otomobilini Reşat Tabak Caddesi'nde bıraktı. Gerekli önlemler alınmadan park edilen otomobil bir süre sonra rüzgarın etkisiyle yokuş aşağı hareket ederek Sarıçay Deresi'ne düştü. Ön tarafı suya gömülen otomobil arka tamponu derenin beton duvarına takılınca askıda kaldı. Otomobil çekici yardımıyla dereden çıkarıldı.

BİGA'DA ADLİYENİN ÇATISI UÇTU

Biga İlçesi'nde ise fırtına adliye binasının çatısının büyük kısmını uçurdu. Şirintepe Mahallesi'nde yeni yapılan adliye binasının çatısındaki metal parçalar lodosun etkisiyle çevreye savruldu. Yola düşen parçalar belediye ekiplerince temizlenirken, ilçede ayrıca bazı evlerin çatıları da fırtınaya dayanamadı.

LODOS TOZ BULUTLARINI ÇANAKKALE'YE TAŞIDI

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan toz taşınımı,ı Çanakkale'de öğle saatlerinden itibaren görülmeye başlandı. Afrika'dan taşınan çöl tozları, lodos fırtınasının etkisiyle dağıldı. Özellikle Çanakkale Boğazı'nda görüş mesafesini oldukça düşüren toz bulutu kenti sardı.

Meteorolojinin özellikle Batı bölgelerinde görülmesi beklenen toz taşınımı uyarısında, görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Toz taşınımının yarın 21.00'e kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.

GEMİLER FIRTINANIN DİNMESİNİ BEKLİYOR

Çanakkale Boğazı'nda saatteki hızı 100 kilometreyi bulan lodos fırtınası transit gemi geçişlerini de olumsuz etkiledi. Çok sayıda gemi fırtına nedeniyle boğaz geçişi yapmayı tercih etmedi. Marmara girişinde Gelibolu Doğanaslan Mevkisi ile Ege Denizi girişinde Bozcaada yakınlarındaki koylarda 100'den fazla geminin fırtınanın dinmesini beklediği öğrenildi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...