İade-i itibar! Cezaevinden generalliğe

İade-i itibar! Cezaevinden generalliğe

GÜNDEM Haberleri

'Sürprizsiz' YAŞ'tan dört komutana iade-i itibar çıktı. Askerî Casusluk Davası'nda 5 gün hapis yatan Donanma Komutanı Veysel Kösele Oramiral oldu.

Buket Güven ANKARA- nbsp;Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yüksek Askeri Şura kararlarını onayladı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi belli oldu. Üç gün süren çalışmalarla alınan kararları, bu yıl ilk defa Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kamuoyuna açıkladı. nbsp;
Önceki yıllara göre spekülasyonlardan uzak toplantıdan sürpriz kararlar da çıkmadı. YAŞ kararlarının en dikkat çeken yanı, son dönem hem ülke gündemine hem de komuta kademesine damga vuran kritik davalarda ismi geçen komutanların aldığı terfiler oldu. Askeri Casusluk Davası'nda sanık olan, 2012'de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, terfi alarak Oramiral oldu.
Balyoz davasından yargılanarak ceza alan Jandarma Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu Tuğgeneralliğe terfi etti. nbsp;
Balyoz davası nedeniyle amirallik kadrosunda sıkıntı yaşayan Deniz Kuvvetleri'nde ise Balyoz davasından beraat eden İbrahim Özdem Koçer Tuğamiralliğe yükseldi. Aynı davasının bir diğer mağduru Kurmay Albay Levent Ergün de KKTC 49. Piyade Alay Komutanı'yken Türkiye'ye gelerek Balyoz duruşmasına katılmış, mahkum olmuştu. Albay Ergün de Tuğgeneralliğe yükseltildi. Bu terfilerle dört isme aynı zamanda iade-i itibar yapılmış oldu.
Mardin'deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil ise Tümgeneralliğe yükseldi.

DOKTORALI KOMUTAN
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın duyurduğu kararlara göre, 30 Ağustos 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere yeni Genelkurmay Başkanı, beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Eğitime çok önem verdiği bilinen Orgeneral Akar'ın askeri tecrübelerinin yanı sıra akademik kariyeri de bulunuyor. 2005'te tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi'nde İngilizce doktora yapan Orgeneral Akar'ın, tezi ise "Ermenistan'a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu'nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri" başlığını taşıyor. nbsp;
YAŞ kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal getirilirken, Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi bir yıl daha uzatılırken Genelkurmay 2'inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ise yerinde kaldı.
Yeni görevlendirmelerle 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılırken, 34 general ve amiral emekliye ayrıldı. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...