Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Prof. Aziz Sancar'ın Nobel alması, Savur'daki yakınlarını gururlandırdı

Prof. Aziz Sancar'ın Nobel alması, Savur'daki yakınlarını gururlandırdı

GÜNDEM Haberleri

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın memleketi Mardin'in Savur İlçesi'ndeki hemşehrileri ve yakınları büyük bir sevinç yaşıyor.

ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte, DNA alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi'nde büyük bir sevinç yaşanıyor. ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup, büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesi'ndeki 3 katlı tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı. Okuma- yazma bilmeyen anne- babanın 8 çocuğundan biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın geçmişte kullandığı kitapların halen evde olduğu görüldü.


Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü evde yaşayan yeğeni Abdulgani Sancar, amcasının çok çalışkan olduğunu ve orta okuldan sonra Savur'dan ayrıldığını söyledi. Amcasının Nobel aldığını internetten öğrendiklerini anlatan yeğen Sancar, amcasının bu başarısıyla gurur duyduklarını ifade etti.

Prof. Aziz Sancar'ın Nobel alması, Savur'daki yakınlarını gururlandırdı

Prof. Dr. Sancar'ın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında, zor şartlarda, azimle ders çalıştığını söyleyen diğer yakınları da yakınları, "Dünyanın en prestijli ödülünü alması bizleri gururlandırdı. Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde bitirdi. Sonra AB'ye gitti" dedi. Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen ise hemşehrilerinin başarısıyla gurur duyduklarını ve kendisini tebrik ettiğini belirterek, "Savur tarihi bir ilçedir. Buradan çok sayıda bilim adamı çıkmıştır. Zor şartlara rağmen insanların azim göstermesi ve sonunda böyle ödüllendirilmesi bizi mutlu etmiştir" dedi.


SANCAR: O DÖNEM BU İMKANLAR YOKTU
 
Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen 3 kişi  arasında yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de yüksek derecede temel bilim  yapma olanağı olmadığından 1974'de ABD'ye gittiğini belirterek, "O dönemde temel  bilimlerde imkanlar sınırlıydı. Ancak artık Türkiye'de imkanlar var, temel  bilimlere büyük yatırımlar yapılıyor. Umarım Türkiye'de  Avrupa ve Amerika seviyesinde temel araştırma yapılacak, 5-10 yıl içinde  Türkiye'de nobel kalitesinde Türk bilim adamları olacak ve o düzeyde temel bilim  araştırması yapılacak" diye konuştu. 
 
İzmir 9 Eylül Üniversitesinde Genom Merkezi'nin açılışında bulunduğunu  aktaran Sancar, "Oradaki araştırmacılarla konuştum. Türkiye'de bilim iklimini çok  beğendim" ifadesini kullandı. 
 
Prof. Aziz Sancar'ın Nobel alması, Savur'daki yakınlarını gururlandırdı


KANSER TEDAVİSİNE ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR
  
Nobel ödülü almasına konu olan bilimsel araştırmasına ilişkin  değerlendirmelerde bulunan Sancar, şöyle konuştu: "Araştırmalarımız DNA onarımı üzerine. Çalışma, hem kanserin  önlenmesinde hem de bazı kanser tedavilerinde önemli bir buluş. O nedenle Nobel'e  layık görüldü. Çalışmanın kanser tedavisine etkisi olması bekleniyor. Şu anda  buluşun, kanser tedavilerine etkisini kestirmek güç ancak bir etkisi olacağına  eminim. Zaten Nobel ödülünün manası bu. Çünkü gelecekteki kanser tedavilerindeki  gelişmelere katkısı olması bekleniyor." 
 
KANSER TEDAVİSİNDE NE ZAMAN KULLANILACAK?
 
Çalışmasının ileriye dönük kanser tedavilerinin ne yönde  değiştirmesinin beklendiğinin sorulması üzerine Sancar, "Buluşumuzu, kanser  tedavisinde kullanmak üzere ABD'li onkologlarla çalışıyorum. Ondan bir neticede  aldığımızda etkisi tabii ki Türkiye'de de olacak ve kullanılacak" diye konuştu. 
 
Çalışmasının kanser tedavisinde kullanılmasının ne zaman olacağını  tahmin etmenin zor olduğunu belirten Sancar, "En az 5 yıl alır" dedi. 
 
Sancar, temel bilimlerdeki buluşunun kişiye özgü tedavi yönünde  olduğunu ancak kesin bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, "Mayıs  ayında bir yöntem geliştirdik. Kişiye özgü tedavide uygulanabilecek bir yöntem.  Ancak hala üzerinde çalışıyoruz" ifadesini kullandı. İsveç'in başkenti Stocholm'de gerçekleştirilecek Nobel ödül töreninin  ardından Türkiye'ye gelebileceğini söyleyen Sancar, Türk bilim insanlarına  mesajının sorulması üzerine, "Çok çalışın. Bilim güzeldir ancak sabırlı ve  dayanıklı olmak lazım" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...