Avrupa'daki Türkler sandık başında

/ Kaynak: AA
Avrupa'daki Türkler sandık başında

GÜNDEM Haberleri  / AA

Fransa, Almanya ve Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanmaya başladı.

Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.


Ülkenin 6 büyük şehiri Paris, Lyon, Strazburg, Marsilya, Bordeaux ve Nantes'da bulunan başkonsolosluklarda oy kullanma işlemi TSİ 11.00'de başladı. 


Oy kullanma işlemleri şimdiye kadar sorunsuz bir şekilde gerçekleşirken, hafta içi ve iş günü olması sebebiyle ilk gün sandığa gidenlerin sayısı yüksek olmadı. 


Vatandaşlar erken saatlerde Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu binasının bahçesinde oy kullanma merkezi olarak kurulan çadıra geldi.


İlk oy kullanan vatandaşlardan 45 yaşındaki Emine Özdemir AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mutluyuz, Türkiye için en hayırlısı neyse o olsun, onu istiyoruz. Ailece geldik. Oy kullanmak için arkadaşlarımız ve komşularımızı da aldık. Önemli bir şey. Vatandaşlık görevimizi yerine getirdik " dedi.


50 yaşındaki Dursun Ulucan, "Hayırlı olsun. Güzel bir seçim geçmesini dilerim" ifadelerini kullanırken, 45 yaşındaki Sabetullah Turan ise "Yeniden sandık başına gitmek istemezdim. 7 Haziran'da oyumuzu kullandık. 3 ayda bir oy kullanmak için geliyoruz" ifadelerini kullandı.


İnşaat sektöründe çalışan 31 yaşındaki Ramazan Güngör de "Vatana, millete hayırlı, uğurlu olmasını dilerim. Biz de yurt dışı vatandaşı olarak görevimizi yapacağız" şeklinde konuştu.


Fransa'da oy kullanma işlemi 25 Ekim'e kadar hafta sonları da dahil olmak üzere yerel saatle 10.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilecek. 


Yaklaşık 315 bin civarında seçmenin bulunduğu Fransa, Almanya'dan sonra yurt dışında en çok Türk seçmenin bulunduğu seçim bölgesi olma özelliğini taşıyor.


Ülkede 6 şehirde toplam 18 sandık kuruldu. Strazburg kentinde hafta sonu için ilave olarak 1 sandık kurulacak.


Almanya


Almanya'da da Berlin, Hamburg, Hannover, Frankfurt, Düsseldorf, Münster, Köln, Essen, Stuttgart, Münih, Karlsruhe, Nürnberg ve Mainz başkonsolosluklarının görev bölgelerinde oy kullanma işlemi TSİ 11.00'de başladı. 


Başkent Berlin'deki vatandaşlar oy kullanmak için Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu'na erken saatlerde gelmeye başladı. Başkonsolosluk bahçesine yerleştirilen konteynerlerin önünde sıra bekleyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. 


Başkonsolos Ahmet Başar Şen, Berlin Başkonsolosluğu görev bölgesindeki yaklaşık 140 bin seçmenin 8-25 Ekim tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında oy kullanabileceklerini söyledi. Şen, vatandaşların hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmak üzere 18 gün sandık başına gidebileceğini belirtti. Başkonsolosluğun bahçesinde kurulan konteynerlerde 8 sandık bulunduğunu kaydeden Şen, engelli vatandaşlara da bir sandık tahsis ettiklerini bildirdi. 


Şen, "Seçmenlere tavsiyemiz, bir an önce gelsinler, oylarını kullansınlar. Son güne bırakmasınlar. Son gün aşırı yığılma olursa sandık sayımız sınırlı olduğu için oy kullandırmakta zorlanabiliriz” dedi.


Almanya'da 1 milyon 411 bin 198 seçmen bulunuyor.


Belçika


Belçika'da da başkent Brüksel ve Anvers Başkonsolosluğu görev bölgelerinde vatandaşlar oy kullanıyor.


Brüksel Başkonsolosluğu'nda ilk oyu Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ve eşi Sefire Mehveş Olcay kullandı.


Oy kullandıktan sonra AA'ya açıklamalarda bulunan Büyükelçi Olcay, sandıkların önümüzdeki 18 gün boyunca sabah saat 10'dan akşam 7'ye kadar açık olacağını belirterek, "Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı, vatandaşlık görevlerini yerine getirmeye ve oylarını kullanmaya davet etmek istiyorum. Seçimlerin Türkiye için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy da Türkiye'nin Brüksel ve Anvers'teki başkonsolosluklarında oy verme sürecinin başladığına işaret ederek, "Seçim görevlilerinde ve gelen seçmenlerde bir heyecan var. Bugünden itibaren yani 8 Ekim'den 25 Ekim'e kadar 18 günlük bir süreyle Belçika'daki iki başkonsolosluk görev bölgelerinde kayıtlı olan seçmenlerimiz, açılan sandıklarda oy kullanabilecek" diye konuştu.


Oy kullanmaya gelecek seçmenlere, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) resmi internet adresinden gerekli bilgileri girerek kayıtlarını kontrol etmeleri gerektiğini anımsatan Ulusoy, "Belçika'daki 135 bin 500 seçmeni, bu sandıklara bekliyoruz. Vatandaşlarımızın, kendi kayıtlı oldukları bölgede veya gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanmaları mümkün oluyor. Biz vatandaşlarımızın, bu kontrolü yaptıktan sonra, gerekli nüfus cüzdanı, pasaport gibi kendi kimliklerini gösteren belgelerle gelmelerini ve son güne bırakmadan oy kullanmalarını bekliyoruz" dedi.


Ulusoy, yurt dışında kayıtlı olmayan vatandaşların bu saatten sonra yurt dışında oy kullanma imkanı bulamayacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:


"Sandıklarımız, her sabah saat 10'dan akşam 19'a kadar kesintisiz 18 gün açık olacak. Dolayısıyla seçmenlerimiz istedikleri gün ve istedikleri saat diliminde gelerek başkonsolosluklarımızda oylarını kullanabilirler. Hafta sonları da aynı şeklide. Bu seçim süreci kesintisiz bir süreç. Hafta içi 3 sandık açılabilirken, hafta sonu 6 sandık açılacak. Oy verme kapasitemiz cumartesi ve pazar günleri iki katına çıkacak. Tüm seçmenlerimizi, son güne bırakmadan oy vermek için sandıklarımıza bekliyoruz."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...