Başbakan Davutoğlu: HDP acı çalıyor

Başbakan Davutoğlu: HDP acı çalıyor

GÜNDEM Haberleri

“Bombalama öncesinde psikolojik hazırlık mahiyetinde tweet atan 10 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında PKK ve DAEŞ iltisaklı olanlar var.”

Haber Merkezi ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili olarak aralarında PKK ve DAEŞ'lilerin de bulunduğu 10 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. Davutoğlu, emniyetin canlı bombalar listesinde yer alan kişilerin de Suriye'de olduğunu açıkladı. Dün TGRT Haber'de Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Kapan, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ile TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevaplayan Davutoğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:

10 KİŞİ DAHA GÖZALTINDA

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturmada son gelişmeler neler?
İki iz üzerinde yürüyoruz. Birincisi zaten olağan şüpheli anlamında üzerinde sürekli durulan DEAŞ'ın yaptığı faaliyetleri ve bu çerçevede ilişkiler ağını ortaya çıkarmaya başladık. Bombacıları ve arkalarında kimlerle nasıl bir işbirliği yaptıkları... İkinci iz de özellikle belli tweet hesapları ve irtibatlar üzerinden yürüttüğümüz bir soruşturma var. Burada da bombalama öncesinde bazı aktörlerin bu bombalamayla ilgili bir ön hazırlık, psikolojik hazırlık mahiyetinde yürüttüğü çabalar var. Burada da önemli bir noktaya gelindi. Tweet hesapları bazen örtülü, ismi gizli hesaplar oluyor ama bu IP adresleriyle desteklenmiş, artık veri, bulgu haline dönüşmüş olaylar. Bu çerçevede, bu iki izi de sürerek 10 ek gözaltı yapıldı. Gözaltına alınanlar arasında PKK ve DAEŞ iltisaklı olanlar var.

BOMBACILAR SURİYE'DE

Size yöneltilen bir eleştiri var. '21 kişi veya 16 kişinin listesi vardı ellerinde, bunlar niye takip edilmedi diye.
PKK'nın üst düzey liderlerinin isimleri belli, haklarında yakalama kararı var. Peki, mümkün mü Kuzey Irak'ta hemen gidip almak? Bu bombacıların çoğu Türkiye'de değildi. Suriye'ye çekilmiş bombacılar, yani takibi de bu anlamda mümkün olmayacak. Benim ifadem, bilerek ve isteyerek tahrif edildi. Benim kastettiğim bu bombacılarla ilgili bir durum değildi. Orada benim kastettiğim; demokratik hukuk devleti kuralları içinde birinden şüphelenseniz bile gözaltına alsanız bile elinizde delil yoksa 3 gün sonra gözaltından bırakılıyor. Nitekim dün gözaltına aldığımız 10 kişinin bir kısmı daha önce elde yeterli delil olmadığı için yargı tarafından bırakılmış. Bunda hükümetin dahli ne? 
Bu 21 kişi takip edilmiyormuş şeklinde anlaşılıyor.
Allah aşkına Türkiye'de takip edilmeseler, bunların her biri Türkiye'de şu ana kadar çok kanlı eylemlerin gerçekleştirmek isterlerdi. Kaç tanesi bu şekilde engellenmiştir. Bu şüpheliler de uzun süredir Türkiye'de olmayan kişiler. Girdikten sonra takiplerini engellemek için de hiçbir telefon kullanmayan, hiç kimseyle görüşmeyen ve sadece eylemi yapmak üzere robot gibi ayarlanmış insanlar. 

HEDEF İKTİDARIMIZI ÖNLEMEK

Saldırının seçime etkisi olur mu?
7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır'da patlayan bomba sonuçları etkiledi. O günkü temel soru HDP'nin barajı aşıp, aşmayacağıydı. Sonunda barajı aştı. Bu da AK Parti'nin tek başına iktidar olmasını engellemek üzere yapılan bir eylem.
 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Türkiye bizim en önemli ortağımızdır' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?  
Sayın Putin haklı, Rusya da Türkiye'nin en önemli ortağıdır ama ortaklar birbirinin çıkarı ve hassasiyetine özen göstermek durumundadır. Türk hava sahası ihlal edilirse, Türkiye'nin sınırlarına yakın yerlerde DEAŞ'la mücadele eden ılımlı muhalefete saldırı olursa, Halep'in DEAŞ ve rejim arasında paylaşılması gibi bir senaryo planlanıyorsa bu özen gösterilmiyor demektir. Onun için bizim bu tepkilerimizden sonra Sayın Putin tarafından yapılan açıklamaları olumlu değerlendiriyoruz. 

DEAŞ-PKK-PARALEL İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE


Saldırıda DEAŞ ile PKK'nın işbirliği yaptığı söyleniyor ama bu örgütler Suriye'de birbirlerine karşı savaşıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
DAEŞ ile PKK ve PYD 28 Mayıs'ta Haseke'de gerçekleştirdikleri toplantıda Suriye rejimi ile anlaşarak, Özgür Suriye Ordusu'na karşı ortak bir cephede bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın ardından Suriye'de olayların akışı değişti. Suriye rejimi, DEAŞ'ın içinde. DEAŞ'ı kuran insan unsuru, Suriye hapishanelerinden çıkarılmıştır. 2009'da Maliki, Irak'ta bombalar patladığında bana şunu demişti, 'bütün bu bombaların arkasında El Kaide irtibatlı grupları barındıran Suriye rejimi var.' Biz, o zaman iki taraf arasında, Suriye-Irak arasında arabuluculuk yapıp çatışmalarını engellemiştik. Bunlar öyle bir birinden yalıtılmış, arıtılmış yapılar değil. 3 gün önce, 1 gün önce bazı yerlerde 'sakın şuraya gitmeyin, orada patlama olabilir gibi ifadeler' de var. Bunlar nasıl biliniyor? O zanlılara bakıyorsunuz daha önce PKK'dan bombalı eylemlere katılmışlar, PKK'ya silah götürmüşler. Bunların hepsinin hem PKK hem de Türkiye'de bazı sansasyonel gelişmelerle ilişkili çevrelerle, paralel yapı içindeki bazı çevrelerle de iltisak kurulan irtibatları var. Görülüyor ki birileri Türkiye'de bir 'kokteyl terörü' diyorum ben buna hepsini karıştırarak, bir işe kalkışıyor.
Saldırının ardından Demirtaş'ın devleti ve sizi suçlayan açıklamaları oldu. Sonra geri aldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Demirtaş ve avenesi saldırıdan hemen sonra “Buradan nasıl siyasi rant elde ederim, AK Parti'yi, devleti nasıl suçlarım” düşüncesine girdi. O anda onun düşündüğü olsaydı ve on binlerce insan sokağa dökülseydi eski söylemini devam ettirirdi. Halk bu oyuna gelmedi. Provokasyonu tutmayınca geri adım atmaya çalışıyor. 
DEMİRTAŞ, 'HATA YAPTIM' DERSE GÖRÜŞÜRÜM
 New York Times “Türkleri keder de zafer de birleştiremiyor” diye yazdı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Maalesef doğru bir gözlem. Yine çağrıda bulunuyorum. Demirtaş, 'hata yaptım' derse görüşme neden olmasın. Tüm siyasi liderlere tekrar burada çağrıda bulunuyorum. Saldırıda ölen kim olursa, hangi partiye mensup olursa olsun acıyı paylaşıyoruz. O acı, bizim acımızdır diyoruz, HDP ise acıyı çalıyor ve kendisine mal ederek, herkesi, kendisi dışındaki devleti öyle görüyor. Bu cenaze evi, Demirtaş'ın evi değil. Bu cenaze evi, sadece o toplantıyı gerçekleştiren, DİSK, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası, KESK ve Tabibler Birliğinin cenaze evi değil. Bu cenaze hepimizin. Taziye evinde bir başka konu konuşulmaz.
Schengen olmadan 'geri kabul' olmaz
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti ile ilgili sorular üzerine, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa'ya seyahatleri mümkün olmadan Geri Kabul Anlaşması imzalamayız. Geri Kabul Anlaşması imzalamadan da mültecilerin geçişleri ve geri iadesi bağlamında da adım atılması mümkün olmaz” dedi
PYD'ye yardım PKK'ya yardımdır
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye silah yardımında bulunmasına yönelik tepkisini tekrarladı. Davutoğlu, “Suriye ile Irak arasında sınır kalmamışken, PYD'ye verilen bir silah hele sofistike bir silahsa anında 
Irak'ta PKK'nın eline götürülebilecek, oradan da Türkiye'ye sokulabilecekse biz bunu göre göre böyle bir ilişkinin devam etmesine izin verebilir miyiz? Amerikan ve Rus büyükelçilerine bu tutumumuzu ifade ettik” diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...