Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Havada denizde gurur

Havada denizde gurur

GÜNDEM Haberleri

Her alanda dünya ile yarışan Türkiye, içeriden ve dışarıdan gelen engellere rağmen hedefinden sapmıyor.

78 milyon ilk olarak uydu gururunu yaşadı. Uzayda 6 haberleşme uydusu olan Türkiye, son olarak TÜRKSAT 4B'yi Kazakistan'ın Baykonur üssünden başarıyla fırlattı. İnterneti hızlandırıp maliyeti düşürecek, televizyon kanal sayısını artıracak olan yeni uydumuz ilk sinyalini gönderdi. İlk  yerli uydumuz da 4 yıl sonra uzaya çıkacak.  

Su sıkıntısı çeken Kıbrıs'ın yardımına ana vatan koştu. Alaköprü Barajı'nın suyu Ada'ya taşındı. Mersin'de vanayı açan liderler Girne'de suyu karşıladı. Kıbrıs, 50 yıl su sıkıntısı çekmeyecek, elektrik de üretecek. İsterse Rumlara da su verilip, barışa katkı sağlanacak. Erdoğan, “Bir olursak her engeli aşarız” dedi. Başbakan Davutoğlu ise “İşte her şeyiyle millî ve dünyaya meydan okuyan Türkiye” diye konuştu. 
Havada denizde gurur
Asrın Projesi ile 50 yıllık su ihti-yacını karşılayacak olan Kıbrıs, elektrik de üretecek. Talep gelirse Rumlara da su verilecek.
Kuraklıkla boğuşan Kuzey Kıbrıs?Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) suya kavuşturacak Barış Suyu Projesi dün törenle hizmete girdi. Mersin'in Anamur ilçesinde yapılan Alaköprü Barajı'ndan Girne'deki Geçitköy Barajı'na deniz altından su taşıyacak projenin Türkiye ayağının açılışı için Anamur Şehir Stadyumu'nda yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda bakan katıldı. Alaköprü Barajı'nın açılışının ardından liderler helikopterle Kıbrıs'a geçti.  Türkiye ve KKTC bayraklarının asıldığı alanda Recep Tayyip Erdoğan'ı bekleyen kalabalık, “Milletin gururu Tayyip Erdoğan dik dur eğilme bu millet seninle” ve “Mücahit Erdoğan” şeklinde slogan attı. Açılışı KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs'tan çok sayıda basın mensubu izledi. Törende 1974 Barış Harekatı'na katılan bir grup gazi de hazır bulundu. Yapılan konuşmaların ardından Çamlıbel İçme Suyu Arıtma Tesisinin açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından gerçekleştirildi. 

RUMLARA DA VERİLEBİLİR

KKTC'ye “can suyu” taşıyan projenin temelleri 7 Mart 2011'de Anamur'daki Dragon çayı üzerinde Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başlamıştı. Bundan tam bir yıl sonra 30 Mart 2012'de Geçitköy Barajı'nın temeli atıldı. 500 metrelik borularının ilki ise Aralık 2013'te döşendi. Her iki barajın yapımı 7 Mart 2014 yılında tamamlandı. Geçitköy Barajı'na ilk su 9 Ekim 2015 tarihinde akmaya başladı.
Kıbrıs'a su taşımak için kurulan Alaköprü Barajı, Anamur'daki bütün toprakları sulayacak. Proje ile KKTC'de 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor. Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek. Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle KKTC'ye giden suyun gelecek yılın ilk yarısında ülke genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak. Talep etmeleri halinde suyun Rum tarafına da verilmesi gündemde.

DÜNYADA BİR İLK
Kıbrıs'ın ihtiyacı olan su, dünyada ilk defa denenen bir yöntemle, denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle taşındı.
Barış Suyu Projesi 2011 yılında başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yürüttüğü projede şimdiye kadar 1.6 milyar lira harcandı. Tamamen Türk mühendislerinin eseri olan su hattı Ada'nın 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. İşte rakamlarla asrın projesi:
107 KM:? Su hattının uzunluğu 107 km, yani İstanbul ile İzmit arası kadar. 
250 METRE : Deniz geçişi 80,1 kilometre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250     metre derinlikte ve askıda geçiyor. Bu yönüyle projede dünyada bir ilk...
 75 MİLYON M3:?Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su aktarılacak. Bunun yarısı içme amacıyla kullanacak. 
1,6 metre:?Borular, derin deniz basıncına dayanması için yüksek yoğunluklu polietilen borular yapıldı. Borunun sayısı 500, çapı 1600 milimetre.
7500 KİŞİYE İŞ:?Toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkânı sağlanacak. Askılı boru sistemine önümüzdeki dönemde Ada'nın bir diğer ihtiyacı enerji hatlarının da eklenmesi planlanıyor.
477 km:?Kıbrıs tarafına 477 kilometre dağıtım hatları ve su hazneleri yapılacak. 
83.600 dekar:?Kıbrıs'a su taşımak için kurulan Alaköprü Barajı, Anamur'daki bütün toprakları sulayacak. 83 bin 600 dekar toprak ve seranın modern sulama sistemiyle tanışacak. Bu sayade her yıl çiftçilerin cebine 80 milyon lira ilave gelir sağlanacak. 
37 MİLYAR LİRA: Akdeniz Bölgesi'nde 8 ili kapsayan Akdeniz Gelişim Projesi'yle de 3 bin 724 dev tesis yapılacak. 2019 yılına kadar 37 milyar lira harcanacak.
Havada denizde gurur
Uzaydan borsaya!


Türkiye'nin 7'nci haberleşme uydusu 4B önceki gece uzaya fırlatılırken, Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, kurumun halka arzı için çalıştıklarını söyledi

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, kurumun halka arz edilmesi kapsamında uluslararası bağımsız bir denetim firması ile anlaştıklarını belirtti. Gül, amaçlarının Türksat'ı halka arz edilebilir hale getirmek olduğunu, bir şirketin halka arz edilebilmesi için de muhasebesini, finansını uluslararası standartlara getirmesi gerektiğini, kendilerinin de bunları yaptığını kaydetti. Bu kapsamda uluslararası bağımsız bir denetim firması ile anlaştıkları bilgisini veren Gül, “Şu anda Türksat uluslararası bağımsız bir denetim firması tarafından denetleniyor. Türksat'ı halka arz edilebilir hale getiriyoruz. Ama halka arz için herhangi bir şirketle anlaşmadık” şeklinde konuştu. Halka arz konusunda kurum olarak hazırlıklarını tamamladıklarını vurgulayan Gül, bu konudaki takvimle ilgili, “Şu anda tarih veremem. Bu küresel piyasaların durumuna bağlı” ifadelerini kullandı. E-devlet tarafındaki kullanıcı sayısının 25 milyona yaklaştığı bilgisini de veren Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Buradaki hizmetlerin sayısı bin 300'ü aştı. Kullanımı yaygınlaştırmak için bankaları sisteme entegre ediyoruz. Sisteme entegre olan bankalardan birini kullanan tüketicilerin ayrıca PTT'ye gidip şifre almasına gerek yok. Bankanın sitesine girer gibi e-devlete girebiliyorsunuz. Böylece sisteme entegre olan bankaların internet bankacılığı kullanıcıları otomatikman e-devlet kapısını kullanabiliyor. Şu anda sisteme 4 banka entegre. Amacımız bu bankaların sayısını artırmak.”

TÜRKSAT 4B UZAYDA
7'nci haberleşme uydusu fırlatıldı
Türkiye'nin uzaya yolladığı 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, önceki gece Türkiye saatiyle 23.40'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi. Uydudan ilk sinyal Türkiye saatiyle 09.01'de İtalya'nın Fucino yer istasyonundan alındı. Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül ve çok sayıda bürokrat, uydunun gönderilişini Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törende izledi. Türk mühendislerin de üretimine katıldığı Türksat 4B uydusu, gönderilişinden 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı. 6 gün sonra uydu, 50 derece doğru boylamındaki yörüngesine yerleşip ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak. 

4B'DEN İLK SİNYAL GELDİ
Cuma günü Kazakistan'dan uzaya fırlatılan Türksat 4B, aralık ayında ticari faaliyetlerine başlayacak. 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.




Davutoğlu canlı yayında izledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türksat 4B uydusunun fırlatılışını TRT 1, TRT Haber ve TRT Türk ortak yayınında canlı izledi. Başbakan Davutoğlu, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamada bulunurken tarihî anı, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör duyurdu. Büyük sürpriz olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, Türksat 4B'yi işaret ederek “Engellemek istedikleri Türkiye bu” dedi. Davutoğlu, “Türkiyenin ufkunu gösteren bir gelişme. Eskiden karasularımızın dışına çıkamazdık. Şimdi uzaya kendi imkânlarımızla uydu fırlatıyoruz. Uzay yarışında biz de varız diyoruz. İnternete çok daha kaliteli ulaşacağız. Kapsama alanı da genişliyor. Emeği geçen mühendislerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...