Merkel'den 'güvenli ülke' rüşveti

Merkel'den 'güvenli ülke' rüşveti

GÜNDEM Haberleri

AB'ye aday ülkelerden sadece Türkiye'den esirgenen statüyle Avrupa'ya giden mültecilerin geri gönderilmesi için yasal zemin hazırlanacak

Mülteci krize çözüm bulmak için Türkiye ile kıyasıya pazarlık yapan Almanya'dan bir hamle daha geldi. Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB'nin “güvenli ülkeler” listesinde yer almasına “ilkesel olarak” karşı olmadığını söyledi. Bugün Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti öncesi “Frankfurter Allgemeine” gazetesine konuşan Merkel, Türkiye'yi de ilgilendiren bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Merkel, AB'ye aday ülke olarak güvenli ülke statüsüne sahip olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Merkel, “Doğal olarak, insan hakları ve Kürtlerin durumuna ilişkin kaygılanıyor olmamız, bizi dikkatli olmaya teşvik ediyor, buna rağmen ben Türkiye'ye bu statünün verilmesinden yanayım” dedi. Ancak Merkel'in 'güvenli bölge' açıklamasının altında Avrupa'ya gelen mültecileri hukuki bir sıkıntıyla karşılaşmadan Türkiye'ye gönderme gayesi güttüğü belirtildi. 

SUÇLAMALAR BİTECEK
Çünkü, AB tarafından “güvenli ülke” olarak tanımlanan ülkelerden gelenlerin, AB ülkelerine iltica başvurularının kabulü uluslararası yasalardan dolayı zorlaşıyor. Bunin için güvenli ülke statüsü, Ankara ile yapılacak mülteci geri gönderme anlaşmasına yasal zeminini oluşturacak Böylece Avrupa da geri gönderilecek mültecilerle ilgili eleştiriden kurtulmuş olacak. Ancak, güvenli ülkeler listesinde yer alan devletlerde insan haklarına riayet ediliyor, basın ve fikir özgürlüğü bulunuyor ve politik düşüncelerinden dolayı insanlar takibata alınmıyor. Söz konusu statünün verilmesiyle Türkiye de, Avrupa ülkeleri tarafından sıklıkla eleştirildiği insan hakları ihlalleri konusundaki suçlamalardan bir nebze de kurtulmuş olacak.

VİZEYİ HEMEN HALLEDERİZ

Başbakan Merkel, Türkiye'ye vize kolaylığı verilmesi konusunda da hazır olunduğu sinyalini vererek, “Biz vize şartı konusundaki müzakereleri daima geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılandırıyoruz. Bu arada yürürlüğe girecek. Vize probleminde hızlıca halledebileceğimiz birkaç adım kaldı. Diğer konularda daha fazla vakte ihtiyacımız var” diye konuştu. Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul'da bir araya gelecek olan Merkel, öncelikle mülteci krizini  ele alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...