Merkel'den gecikmiş itiraf

Merkel'den gecikmiş itiraf

GÜNDEM Haberleri

Mülteci krizine çözüm bulmak maksadıyla dün Türkiye'ye gelen Şansölye; vize, yeni fasıl ve mülteciler konusunda destek sözü verdi.

Milyonlarca Suriyeliyi konuk eden Türkiye'nin ağır bir yükün altına girdiğini kabul eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Göçün külfet paylaşımı konusunda adil yaklaşım olmalı. Türkiye çok fazla yardım almadı” dedi.
Son 40 günde 409 bin mülteciyi kabul etmek zorunda kalan Merkel, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile meselenin çözümü için bir araya geldi. Görüşmeler sonrası basın toplantısı düzenleyen iki mevkidaş, yasa dışı göç sorunu ile hiçbir ülkenin başa çıkamayacağı konusunda ortak açıklama yaptı.
Başbakan Davutoğlu, AB'den yapılacak yardımı hatırlatarak, “Külfet paylaşımı sadece 3 milyar avroluk bir rakam itibariyle değil önemli olan bundan sonraki süreci beraber yürütmektir. İkinci husus on yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Geri kabul anlaşmasının olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB ile birlikte ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Umut ediyoruz ki 2016 Temmuz'u itibariyle hem geri kabul anlaşması, hem de schengen devreye girer” şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu Rusya ve Esad'ın operasyonları sonrası yeni bir göç dalgası ihtimalinin arttığını vurgulayıp “Güvenli alan zaruriyettir. Bu küresel bir sorun ve iş birliği şart” dedi. 
Angela Merkel de Başbakan Davutoğlu'nun bahsettiği 4 konuya destek vereceğini belirterek, “Özellikle külfetin paylaşılması konusu Türkiye uluslararası alandan pek yardım almadı. Şu anda 2 milyondan fazla Suriyeli mülteci var, 100 binden fazla Iraklı mülteci var... Türkiye burada çok büyük bir görevi üstlenmiştir. Burada göçmenlerden dolayı bir baskı da oluşmuştur. Bu konuda da hem fikir olduk, hedeflerimiz var. Biz de AB olarak ve Almanya olarak ta destekleyici olacağız. Gerektiği zaman Avrupa'ya da kontrol edilmiş düzenli göçü de kabul edeceğiz” dedi.
Her demecinde Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Merkel, İstanbul'da çok farklı bir tavır ortaya koydu. Merkel, “Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği geçenlerde meclisimizde de söylediğimi gibi, ucu açık olan bir husus. Almanya 17 numaralı faslı, 23 ve 24 nolu fasılların üzerinde ayrıntıları konuşabiliriz ancak 17 nolu faslı açmak isteriz. Fon ve maddi konularda baktığımızda Türkiye'nin durumunu tamamen anlıyorum. Şu ana kadar söz verilen paraların ödenmediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Merkel, Türkiye'nin terörle mücadelesine de dikkat çekerek “PKK, Almanya'da da terör örgütü listesinde. Bu konuda iş birliğimiz devam edecek. Seçimlerden sonra da özellikle Kürtlerle yeniden barışma konusunun ön plana çıkarılmasını diliyoruz” diye konuştu.
Merkel'den gecikmiş itiraf
MERKEL BU AFİŞİ SORDU
Başbakan Davutoğlu Merkel'i Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nin kapısında karşıladı. Arabadan inen Merkel, Başbakana ilk olarak yol boyunca gördüğü ve üzerinde Davutoğlu'nun fotoğrafı bulunan “İlk günkü aşkla” yazılı afişi sordu. Merkel'in Davutoğlu'na ikinci sorusu ise “Atatürk'ün hayatının son dönemini geçirdiği ve yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı burası mı?” oldu. Davutoğlu, Atatürk'ün yaşamını yitirdiği saray kısmının yan bina olduğunu, içinde bulundukları kısmın o dönem hizmetliler tarafından kullanıldığını anlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...