Milyon dolarlık 'hayalet' Habur'da

Düzenleyen:
Milyon dolarlık 'hayalet' Habur'da

GÜNDEM Haberleri

ABD’den 1 milyon doları aşan maliyetle getirilen ve “hayalet” olarak adlandırılan ZBV Back Scatter sistemi, Habur Sınır Kapısında araçları kontrol edecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son dönemde PKK saldırıları nedeniyle güvenlik sorunları yaşanan habur Sınır Kapısının zaman zaman geçişe kapatıldığını ve bu durumun özellikle ihracatçıları etkilediğini belirterek, ilave tedbirlerle sınır kapısının güvenliğini artırdıklarını söyledi. Bu kapsamda Habur’a bomba arama köpekleri gönderdiklerini bildiren Tüfenkci, “Bu araç, binek 5 araçta, içerisindeki insanları rahatsız etmeden, bomba veya uyuşturucu varsa tespit ediyor” diye konuştu.

Sarp’a da gelecek
Tüfenkci, Habur’u daha güvenli hale getirmek istediklerini ifade ederek, bu kapıdan sadece Kaçak mal değil, silah ve mühimmat girişine de engel olmak istediklerini dile getirdi. Bu cihazın daha önce Cilvegözü ve Öncüpınar gümrük kapılarına gönderildiğini kaydeden Tüfenkci, cihazdan daha sonra Kapıkule, Gürbulak ve Sarp’a da alacaklarını bildirdi.

Nasıl çalışıyor?

“Hayalet” olarak bilinen ZBV Back Scatter, aracın içine monte edilmiş mobil X ışını muayene sistemi olarak tanımlanıyor. Organik ve inorganik madde ayrımı yapabilen sistemin özellikle patlayıcı ve uyuşturucu maddeleri tespit etme başarısı yüksek seviyede bulunuyor.

Panelvan tipi bir araca monte edilen sistemin kontrol konsolu ve monitörü sürücü kabini içerisinde yer alıyor.

Habur Kapısı bugün açılıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı’nın bugün açılacağını belirtti. Türkiye-Irak sınırındaki bu kapıya ilişkin ekonomik verilere değinen Tüfenkci, şöyle devam etti: “2015 yılında ihracatımızın 8,5 milyar dolarlık büyük kısmı bu kapıdan gerçekleştirildi. Bizler terörle mücadele ederken, kamyonlarımızın ve tankerlerimizin şoförleri zarar görmesin düşüncesiyle İpek Yolu ulaşıma kapatılmıştı. Yoksa Habur Sınır Kapısı’nın gümrük işlemleri devam ediyordu. Bugün kapımızı açmış olacağız. Ulaşımı güvenlik güçlerimiz kontrollü bir şekilde sağlayacak. Günde 500 araç Irak’a gidecek, 750 araç da Türkiye’ye giriş yapacak.” İhracatçılar, şoförler ve lojistik firmalarının yetkililerine seslenen Tüfenkci, “Onlardan ricam, kontrollü bir giriş ve çıkış olacağı için birden kapıya yüklenmemeleridir” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...