E-muhtıra öncesi toplantı olmadı

Düzenleyen:
E-muhtıra öncesi toplantı olmadı

GÜNDEM Haberleri

Savcılığa açıklama yapan Genelkurmay, 27 Nisan e-muhtırası öncesinde ve sonrasında toplantı yapılmadığını beyan etti.

Ebru Karatosun ANKARA
Askerin siyasete son müdahale teşebbüsü olan 27 Nisan e-muhtırasına yönelik yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, Genelkurmay Başkanlığı’ndan 27 Nisan 2007 öncesinde e-muhtırayla alakalı herhangi bir toplantı yapılıp yapılmadığını ve eğer yapıldıysa da toplantı tutanaklarının gönderilmesini talep etmişti. Savcılık tarafından Ocak ayında yapılan bu talebe Genelkurmay Başkanlığı’ndan cevap geldi. Genelkurmay Başkanlığının savcılığa gönderdiği yazıda, “Hem 12 Nisan öncesi hem de 27 Nisan e-muhtırası sonrasında Genelkurmay’da herhangi bir toplantı yapılmadığı ve icrai bir karar alınmadı” denildi. Başsavcılık, 3 ay önce gönderdiği yazıda TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporunu da soruşturma dosyasına eklemişti. Gönderilen yazıda özellikle, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, “Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde bağlı olacak bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz” sözleri üzerine böyle bir talepte bulunduğu da ifade edilmişti.
Diğer yandan Başsavcılık, AK Parti Denizli eski Milletvekili Ümmet Kandoğan’ı, 27 Nisan sürecine ilişkin 2012 yılında TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunda verdiği ifadesi sebebiyle bilgisine başvurulmak üzere tanık sıfatıyla ifadeye çağırdı. Komisyondaki ifadesinde Kandoğan, “Askerler Ağar ile Mumcu’ya ‘Eğer Mecliste bulunursanız biz yönetime el koyacağız ve bunun sorumlusu da sizler olacaksınız’ mesajı verdi. Mumcu ve Ağar öyle korkutuldular, öyle tehdit edildiler ki ihtilal olacağına inandılar ve ödüllendirileceklerini söylediler” sözlerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...