TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

Düzenleyen:
TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

GÜNDEM Haberleri

TSK ve koalisyon kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla "Fırat Kalkanı" harekatı başlatıldı. TSK, DAEŞ hedeflerine yönelik top atışları düzenledi. Hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. Öte yandan Bordo Bereliler, sızma harekatıyla Suriye topraklarına girerek DAEŞ'in direncini kırmak için nokta operasyonlar düzenledi. Özgür Suriye Ordusu da Cerablus çevresinde DAEŞ'le çatışıyor. Havadan 12, karadan ise 81 hedef imha edildi. Tanklar, Suriye topraklarına girerek DAEŞ hedeflerini vurdu. Kilis'in karşısındaki DAEŞ hedefleri de obüslerle imha edildi. ÖSO, zırhlı birliklerin desteğiyle terör örgütü DAEŞ'in elindeki köyleri geri alıyor.

Suriye'ye askeri harekatın başlatılmasının ardından Halep kentine bağlı Cerablus bölgesindeki terör örgütü DAEŞ unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları Cerablus ve Keklice bölgelerindeki DAEŞ hedeflerini bombalarken zırhlı birliklerimiz sınırı geçti.

SAVAŞ UÇAKLARI DAEŞ HEDEFLERİNİ VURUYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı savaş uçakları, Suriye'nin Halep kentinin Cerablus ve Keklice bölgelerindeki terör örgütü DAEŞ hedeflerini bombalamaya başladı. Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlarla (ÇNR) gerçekleştirilen yoğun topçu atışının ardından savaş uçaklarıyla bölge bombalandı. Operasyonda, önceden belirlenen DAEŞ hedefleri etkisiz hale getirildi.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açmaya başladı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatı ise saat 06:08'de başladı. Saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

81 HEDEFE 294 ATIŞ YAPILDI

Operasyonun ardından askeri kaynaklardan yapılan açıklamaya göre belirlenen hedeflere 294 atış yapıldı, 81 hedef imha edildi.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

HASSAS GÜDÜMLÜ FÜZE KULLANILIYOR

Operasyonda sivil kaybının yaşanmaması için hassas güdümlü füzeler kullanılıyor. 

SINIRDA ÇATIŞMA

Sınır hattında yer yer çatışmalar yaşanırken, Suriye topraklarına giren zırhlı birlikler terör örgütü DAEŞ hedeflerini vuruyor.

"BORDO BERELİLER SURİYE'DE"

Terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyon sürerken askeri kaynaklar Özel Kuvvetler unsurlarının (Bordo Bereliler) sınırı geçtiğini belirtti. Özel Kuvvetler unsurlarının olası bir kara harekatına zemin hazırlamak ve hava kuvvetlerine hedef belirlemede yardımcı olacağı ifade ediliyor. Yanı sıra operasyona ilişkin askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, "Amaç hudut güvenliği ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak. Henüz kara harekatı başlamış değil" denildi.

AKSAKALLI PAŞA YÖNETİYOR

Zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında ise Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın olduğu öğrenildi.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

OPERASYONUN AMACI

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Operasyonla yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

"FIRAT KALKANI"

TSK'nın Suriye'nin Cerablus bölgesine yönelik başlattığı operasyonun adı 'Fırat Kalkanı' olarak belirlendi. Askeri harekata, piyade birlikleri (mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri, geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları ile İHA’ların katıldığı belirtildi.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

ÖSO VE DAEŞ ÇATIŞIYOR

Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Zaman zaman terör örgütü DAEŞ ile ÖSO mensupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 

OPERASYONLA İLGİLİ RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Türk yetkililer operasyonla ilgili Rusya'ya bilgi verildiğini belirtti.

ABD VE AB'DEN AÇIKLAMA

ABD'li yetkili Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili, "Harekata havadan koruma sağlıyoruz" açıklamasını yaptı. ABD'li yetkililer operasyonunun hedefinin sadece DAEŞ olması gerektiğini savundu. Yanı sıra AB, hedefin sadece DAEŞ olması yönünde temennilerini belirtti.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

ÖSO, DAEŞ'İN ELİNDEKİ KÖYLERİ GERİ ALIYOR

ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice ve çevresindeki köyleri, zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ'ten aldı. Keklice köyüne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor. TSK da Cerablus bölgesindeki DAEŞ hedeflerini savaş uçakları ve obüs toplarıyla ateş altında tutmayı sürdürüyor.

KİLİS KARŞISINDAKİ DAEŞ HEDEFLERİ VURULUYOR

Fırat Kalkanı Harekatı sürerken Kilis sınırında konuşlu Fırtına obüslerinin Suriye topraklarındaki terör örgütü DAEŞ hedeflerini vurduğu bildirildi.

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

"PYD, FIRAT'IN BATISINA GEÇMEZSE GEREĞİNİ YAPARIZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın batısındaki PYD unsurlarıyla ilgili olarak; "Demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da Fırat'ın doğusuna geçmeli. Geçmezse gereğini yaparız. Sen de bir terör örgütüsün. Bizim acımız bataklıktaki sivri sinekler değil bataklığı kurutmaktır. Senin ajandan farklıysa, terörizmi bırakacaksan, Suriye'nin bütünlüğünü savunuyorsan bu operasyondan rahatsız olmamalısın." dedi.

KOMUTA KADEMESİ KARARGAHTA

Askeri harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, II'nci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet K.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır. DAEŞ ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor. Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor."

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

DAKİKA DAKİKA CERABLUS HAREKATI

04:00 sıralarında askeri harekat kapsamında ilk olarak  TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı.
04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı.
05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen  toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.
06:08'de ilk hava harekatı gerçekleştirildi.
06:10'da Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.
06:30'da da hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.
07.25'de Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.
07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.
07.50: Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğunun teyit edildiğini bildirdi.
08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı. 

TSK'dan DAEŞ'e operasyon! Özel Kuvvetler ve zırhlı birlikler Suriye'ye girdi

SINIR HATTINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST SEVİYEDE

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü DAEŞ'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...