Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İki devlet, bir millet, iki kahraman

Düzenleyen:
İki devlet, bir millet, iki kahraman

GÜNDEM Haberleri

Biri 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren, bu uğurda canını veren Ömer Halisdemir. Diğeri tek başına 45 Ermeni askeri öldüren Mübariz İbrahimov. İkisi de hem Türkiye’nin hem Azerbaycan’ın gönlünde.

Damla Peker BAKÜ

Azerbaycan... Hazar Denizi’nin kıyısında; zengin kültürü, köklü tarihi ve leziz yemekleriyle bölgenin yükselen yıldızı... 11 iklim kuşağının 9’una sahip... Aramızdaki ilişkiyi “İki devlet bir millet” olarak tanımlasak da aslında onların bizi tanıdığı gibi tanımıyoruz birbirimizi. Keşfedilmeyi bekleyen en yakın komşumuz Azerbaycan’ın yılın hemen hemen her günü sert rüzgârların estiği başkenti Bakü “Rüzgârlar Şehri” olarak adlandırılıyor.
Daha havaalanına gelir gelmez sıcaklığı hissediyorsunuz. Avrupa ülkelerinde canınızı sıkacak sorulardan daha ziyade “Hoş geldiniz” diye karşılanıp “Yine gelin” diye uğurlanıyorsunuz. Havaalanından çıkar çıkmaz etraftan gelen Türkçe şarkılar ve Türk film afişleri kendinizi Türkiye’de olduğunuz hissi uyandırıyor. Lüks mağazalarla donatılan başşehirde Sovyet Rusya zamanından kalan mimari izler dikkat çekici. Kentte doğal gaz boruları toprak altından değil üstünden geçiyor. Çünkü toprak altının tehlikeli olabileceğini düşünüyorlar.

İki devlet, bir millet, iki kahraman

AZERİ DEĞİL AZERBAYCAN TÜRKLERİ

Dilimize yerleşen “Azeri” kelimesinden çok rahatsızlar. Onları üzmemek için “Azeri” yerine “Azerbaycan Türkleri” demek gerekiyor. Kendinizi yabancı hissetmemenizin bir sebebi de dilleri. Bir yabancı dili öğrenirken 9-10 ayda gelinen seviyeye Azerbaycan Türkçesini için 1 haftada gelinebilir. İlk başta anlamakta zorlansanız da daha sonra kendinize ait cümleler yakalayabiliyorsunuz. Zaten Türk olduğunuzu öğrenir öğrenmez Türkiye Türkçesi ile konuşmaya başlıyorlar. Bunun en önemli faktörü tabii ki Türk dizileri. Hiçbirini kaçırmıyorlar. Tek şikayet ettikleri nokta saat farkından dolayı dizilerin geç yayınlanması.   

“15 TEMMUZ’DA UYUMADIK”

Türkiye’de olan biteni yakından takip ediyorlar. 15 Temmuz hain darbe gecesi yaşananlar bizim gibi onları da üzmüş. Evlerinde televizyon başında uyumadan sabaha kadar izlemişler ve bizler için dua etmişler. Özellikle şehit haberlerine bizim kadar duyarlılar. FETÖ kalkışmasına karşı direnişin sembolü haline gelen Ömer Halisdemir, gönüllerde. Halisdemir, Uzman Çavuş Mübariz İbrahimov’a benzetiliyor. Heybetiyle tanınan İbrahimov, 2010’da kimseye haber vermeden Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin bulunduğu karakola baskın düzenleyerek 45 Ermeni askerini öldürdü. Üstelik desteğe gelen kuvvetlerle tek başına, 5 saat, Ermeni silah ve mühimmatını kullanarak çarpıştı. Bu iki kahraman için Bakü’de bir gençlik merkezi açıldı. Türk İş Birliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tadilatı yapılan “Gençliğe Yardım Fondu Merkezi”nde iki sınıftan birinin ismi Ömer Halisdemir; diğerinki Mübariz İbrahimov. 

İki devlet, bir millet, iki kahraman

Bazıları, Azerbaycanlı vatandaşların Türkleri sevmediğini iddia ediyor. Bunun kocaman bir yalan olduğunu ülkeye gidince görebilirsiniz. Ülkede yaşayan Türk vatandaşlarından duyduğum örnekler bunun en büyük kanıtıdır herhalde. Taksiye bindiğinizde Türk olduğunuzu öğrenen şoförün sizden para almaması bir yana restoranda bile kimi zaman para ödemediğiniz oluyormuş. Kimi zaman sizle sohbet sırasında Türk olduğunuzu öğrendiklerinde “Konağım ol (konuğum ol)” diye evlerine davet ettikleri bile oluyormuş.   

EVİ OLMAYANA KIZ YOK

Azerbaycan’da iklim şartlarının ve toprağın elverişli olması, farklı türde bitkilerin yetişmesine imkan sağlıyor. Hemen hemen tüm meyvelerin yetiştiği ülkede upekböceği yetiştiriciliğinin yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş besiciliği de yapılıyor. Öyle ki hayvan sürülerini şehirler arası yollarda bile sıkça görmek mümkün. Arabayla giderken çok dikkatli olmanız şart. Her an yolunuzu kesen bir inek sürüsü ya da ördek ailesiyle karşılaşabilirsiniz. Bazı yönleriyle Türkiye’ye benzer, bazı yönleriyle ise bizden farklı adetleri var. Öncelikle ev fiyatları biraz yüksek olsa da vatandaşlarının yüzde 80’inin kendi evi bulunuyor. Bizde; askere gitmeyene ya da işi olmayana kız verilmez. Onlarda meslekten daha ziyade ev önemli bir kriter. O yüzden önce “Evin var mı?” diye soruyorlar. Ev erkekten olunca onu döşemek de kız tarafına düşüyor. Bazı bölgelerde bizdeki “başlık parası” gibi “Süt parası” geleneği mevcut.

İki devlet, bir millet, iki kahraman

FORMULA-1 HEYECANI

Azerbaycanlılar, ülkelerinin ilk kez ev sahipliği yaptığı 23 Haziran’da başlayacak Formula 1 Dünya Şampiyonası Avrupa Grand Prix’sinin coşku ve heyecanını yaşıyor. Bariyerlerle çevrilen yollar, piste dönüştürülen sokaklarla Bakü yarışa ev sahipliği yapmaya hazır görünüyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...