HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dünyanın en mutlu, sağlıklı, zengin ve gelişmiş ülkeleri belli oldu! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Düzenleyen:
Dünyanın en mutlu, sağlıklı, zengin ve gelişmiş ülkeleri belli oldu! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...
Dünyanın En Mutlu, Sağlıklı, Zengin Ve Gelişmiş Ülkeler, , Haber

GÜNDEM Haberleri

The Legatum Institute her yıl yaptığı dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkeleri sıralamasını için açıkladı. Refah seviyesinin ölçülmesinde en önemli unsur para miktarı olsa da enstitü bu listeyi hazırlarken tam 104 değişkeni göz önünde bulundurdu. Bu değişkenler arasında yurt içi gayri safi milli hasıladan tam zamanlı çalışan insanların sayısına, güvenli internet sunucuların sayısından insanların günlük dinlenme saatlerine kadar birçok ayrıntı var. Bu değişkenler ise 8 ayrı alt başlığa ayrılıyor; ekonomik nitelik, iş ortamı, denetim, bireysel özgürlükler, sosyal sermaye, güvence, eğitim, sağlık. Araştırmada en çok ulaşılabilir veri sağlayan 149 ülke değerlendirildi.

28. Uruguay

Uruguay birçok kategoride oldukça iyi puanlar alsa da onu 28 numaraya yükselten bireysel özgürlüklere verdiği önem oldu. Uruguyay "bireysel özgürlükler" alt başlığında tüm ülkeler arasında 7.sırada.

27. Estonya

Estonya da dünyanın en dijital bilgiye önem veren ülkelerinden biri olsa da onu üst sıralara taşıyan doğaya ve çevreye verdiği önem. Doğal çevre alt başlığında tüm ülkeler arasında 7. sırada

26. Çek Cumhuriyeti

Şimdilerde resmi adı Çekya olan ülke hiçbir alt başlıkta üst sıralarda yer alamasa da genel olarak tüm alt başlıklarda ilk 30'da yer alıyor.

25. Portekiz

Portekiz bir alt başlık hariç diğer tüm başlıklarda ilk 50 ülke arasında yer aldı. Fakat "kişisel özgürlük" alt başlığında 10.sırada.

24. Hong Kong

Hong Kong Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında yer almasa da hala refah endeksi sıralamasında yer alıyor. Ülke, en iyi iş ortamı sıralamasında 3. sırada.

22. Malta

Akdeniz'deki en küçük ada olan Malta, 5 alt başlıkta ilk 25 ülke arasında yer alırken sosyal sermaye ve güvenlik kategorilerinde 7. sırada yer alıyor.

21. Slovenya

2016'da doğal çevre kategorisinde birinci sırada olan Slovenya 2017'de bu kategoride ikinci sıraya düştü. 1. sırada ise Norveç yer alıyor.

20. İspanya

Katalan problemi olmak üzere ülkenin yaşadığı politik problemlere karşı hala en refah ülkeler arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Ekonomik nitelik başlığındaki sıralamada 37.sırada yer alıyor.

19. Fransa

Yeni başkanıyla Fransa refahını yükseltmeye devam edecek reformlar yapıyor. Kategoriler arasındaki en iyi performansı ise doğal çevre başlığında 4.sırada yer alarak elde ediyor.

18. ABD

Fırsatlar ülkesi ABD'deki şirketleri ve markaları düşündüğümüzde iş ortamı başlığında en iyi ülke olması bizi şaşırtmıyor.

17. Singapur

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan Singapur, yaşamak için de oldukça iyi bir ülke. Ekonomik ve sağlık başlıklarında en iyi ikinci ülke iken güvenlik başlığında ilk sırada yer alıyor.

16. Belçika

2016 yılından beri Avrupa Birliği ülkeleri arasında "refah seviyesi en yüksek ülke" olma özelliğini koruyan Belçika, araştırmada yer alan tüm ülkeler arasında eğitim başlığında 9., kişisel özgürlükler ve sağlık alanında ise 11. sırada yer alıyor.

15. Avusturya

Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri olan Avusturya, en iyi sıralamasını sağlık kategorisinde 5. sırada yer alarak elde ediyor. Güvenlik başlığında ise 6. sırada.

14. Lüksemburg

Lüksemburg, tüm ülkeler arasında sağlık kategorisinde en iyi ülke olma özelliğini koruyor.

13. İzlanda

Nüfusu 300 binin üzerinde olan ve diğer Avrupa ülkelerinden kendini soyutlamış olan İzlanda güvenlik, kişisel özgürlükler ve sosyal sermaye başlıklarında ilk beşte yer alıyor.

12. İrlanda

Tüm kategorilerde ilk 10 ülkenin içinde yer almayı başaran İrlanda en iyi sırlamayı kişisel özgürlükler başlığında 5. sırada yer alarak elde ediyor.

11. Almanya

Almanya tüm kategorilerde 17. sıranın altına düşmese de ekonomik nitelik açısından araştırmadaki ülkeler arasında yapılan sıralamada 9. sırada yer aldı.

10. İngiltere

Brexit'ten etkilenmeyen İngiltere, iş ortamı başlığında 5. sırada yer aldı.

9. Avustralya

Rahat yaşam tarzlarıyla Avustralya halkı sosyal sermaye başlığında ilk sırada yer alırken genel sıralamada geçen yıl altıncıyken bu yıl dokuzuncu sıraya düştü.

8. Kanada

Genel sıralamada düşüş yasada da Kanada hala kişisel özgürlükler sıralamasında ikinci sırada.

7. Danimarka

İskandinav ülkelerinde en alt sıralarda yer alsa da Danimarka, sosyal sermaye kategorisinde 4.sırada yer alıyor.

6. Hollanda

Avrupa'nın en küçük ülkelerinden Hollanda, tüm başlıklarda ilk on ülke içinde yer almayı başarsa da doğal çevre sıralamasında 46. sırada.

5. İsveç

Ekonomik kalitede birinci sırada yer alan İsveç, diğer kategorilerde ise ilk 10 ülke arasında yer almayı başarıyor

4. İsviçre

Eğitim kategorisinde birinci sırada yer alan İsviçre sağlık alanında ise üçüncü ülke.

3. Finlandiya

Finlandiya her açıdan diğer Kuzey Avrupa ülkeleriyle yarışsa da Legatum Enstitüsü'nün araştırmalarına göre yönetim konusunda en iyi ülke oluyor.

2. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda geçen yıl refah seviyesi en yüksek ülke iken bu yıl 9 kategoriden beşinde 1., 2. veya 3. olmasına rağmen genel sıralamada 2. sıraya düştü. Bunun en büyük etkisi de güvenlik alt başlığında 23. sırada yer alması oldu.

1. Norveç

Norveç dünyanın en iyi doğal çevresine, ikinci en iyi yönetimine ve üçüncü en iyi de güvenliğine sahip ülke olarak tüm ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.

Türkiye kaçıncı sırada?

Türkiye ise araştırmada 144 ülke arasında 88. oldu. Ekonomik nitelikte 55., iş ortamında 91., yönetimde 70., eğitimde 80., sağlıkta 53., güvenlikte 133., kişisel özgürlüklerde 105., sosyal sermayede 96. ve doğal çevrede 54. sırada yer alıyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...