Hadi 19 Eylül ipucu sorusu | Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir?

Düzenleyen:
Hadi 19 Eylül ipucu sorusu | Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Hadi 19 Eylül ipucu sorusu | Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir? Hadi ipucu sorusunun cevabı merak içerisinde sorgulanıyor. Hadi'nin Instagram hesabından duyurduğu ve bugün 12:30'da başlayacak olan Hadi yarışmasının 'Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir?' ipucu sorusunun cevabı merak ediliyor. İşte Hadi 19 Eylül ipucu sorusu ve Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir? sorusunun cevabı...

Hadi 19 Eylül ipucu sorusu | Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir? Hadi çılgınlığı hız kesmeden devam ediyor. Kıza sürede geniş bir kitleye ulaşmayı başaran Türkiye'nin ilk online mecrada para kazandıran bilgi yarışması Hadi, her yarışmadan önce intagram hesabından yarışmacılar için bir ipucu sorusu paylaşıyor. Hadioynalive hesabı üzerinden bugün saat 12.30'da oynanacak Hadi 19 Eylül ipucu sorusu paylaşıldı.

Hadioynalive hesabında Hadi 19 Eylül ipucu sorusu şu cümlelerle duyuruldu:

"Hadi bugün 12:30'da. Tiyatroya gitmeyi sever misiniz? Mesela Antik Yunanistan tiyatrolarında en belirgin üç tiyatro formundan biri de komediymiş. Komedinin M.Ö. yaklaşık 450 yılına dayandığı düşünülmekteymiş. Peki tarihte komedinin ilk büyük ustası kabul edilen yazar kim biliyor musunuz?"

 

İşte Hadi 19 Eylül ipucu sorusu olan Komedinin ilk büyük ustası olan yazar kimdir? ipucu sorusunun cevabı...

KOMEDİNİN İLK BÜYÜK USTASI

Tarihi çok eskiye dayanan komedinin ilk büyük ustası büyük komedya yazarı Aristofanes’tir. Eski komedyanın en büyük yazarı olarak nitelendirilen Aristofanes’in eseleri günümüzde de sahnelenmektedir. Günümüze ulaşamayan ilk oyunu "Bilgelerin Şöleni"nin MÖ 427’de oynandığı bilinmektedir. Dolayısıyla, Aristofanes’in oyun yazarlığı döneminin, Perikles'in ölümünden (MÖ 429) sonraki döneme tekabül ettiği söylenebilir. Yazar, Atina demokrasisinin en parlak dönemine yetişmiştir.

Perikles'in ölümünden sonra başa geçenlerin çıkarcı ve ikiyüzlü davranışları, Aristofanes'in komedyalarında sık sık yerilir. Özellikle Peloponez Savaşı esnasında savaş çığırtkanlığı yapan kişiler, Aristofanes'in "Barış Üçlemesi" diye adlandırılan komedya eserlerinde alaya alınırlar. Bu üçleme yazarın "Lysistrata" veya "Kadınlar Savaşı" (MÖ 411), "Barış" (MÖ 421), "Kömürcüler" (MÖ 425) adlı oyunlarından oluşmaktadır.

Aristofanes geleneklere bağlı ve her yeniliğe tepki gösteren bir yazardı. Düşüncelerinde tutucuydu. Edebiyatta ve sanatta yapılan yenilikleri pek beğenmezdi. Ona göre en iyi tragedya yazarı Aiskhylos’tur. Oysa her yönüyle yeni olan Euripides’i tutmaz, komedyalarında onunla alay ederdi. Yazarın tutumu Sofistlere ve doğal olarak Sokrates’e karşı da aynıydı; çünkü Aristofanes’in gözünde bunlar tehlikeli ihtilalcilerdi, gelenekleri yıkan, töreleri saymayan düşünürlerdi. Tüm bunlara rağmen, MÖ 411'de yazdığı "Lysistrata" oyununda gerçekleşeceğini umduğu barışı tesis etme görevini kadınlara verir. Bu durum, kadınların yurttaş bile sayılmadıkları Atina toplumu açısından önemli bir adımdır.

Aristofanes, yapıtlarını koronun ve mimin önemini koruduğu dramatik dönemin sonlarında vermiştir. Koroya yer vermeyen son oyunu da ("Plutos") kısa süren ve MÖ 4. yüzyıldan önce yerini Yeni Komedya’ya bırakan Orta Komedya’nın günümüze kalan tek örneği olarak bilinir.

Aristofanes’in yapıtlarının günümüzde de önemini koruması, genellikle yerinde ve ölçülü kullanılan yergi öğesine bağlanabilir. Özellikle Euripides’i alaya aldığı parodilerinin parlaklığının ve koro şarkılarının canlılığının yanı sıra barış, kadın-erkek ilişkileri, iktidara yergi gibi evrensel temaları ele alması, yapıtlarının geçerliliğini sağlayan diğer niteliklerdir. Her şeyden çok kadın ile erkek arasındaki aşk temasını işler. Oyunlarında para ve saygıdeğerlilik mutlu son için yeterli şartlardır.

YARIŞMADA PARA ÖDÜLÜ NE KADAR?

Bu öğlen 12.30’da yapılacak Hadi yarışmasında para ödülü 6 bin TL olarak açıklandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...