Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Osmanlıca kitaplar farklı dillerde dinlenebilecek

Osmanlıca kitaplar farklı dillerde dinlenebilecek

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

IRCICA Farabi Kütüphanesi, Osmanlıca eserleri bilgisayar ortamına taşıyan 'Osmanlıca OCR' adlı yeni bir sistem hayata geçirdi.

Kültür Sanat Servisi
Türkiye'nin ilk sayısal kütüphanesi IRCICA Farabi Kütüphanesi, Osmanlıca eserleri bilgisayar ortamına taşıyan ve araştırmacıların istifadesine sunan 'Osmanlıca OCR' adlı yeni bir sistem hayata geçirdi. Kütüphanede yer alan eserler en ince ayrıntısıyla taranıyor. Kitapların muhteviyatları bilgisayara yükleniyor. Kütüphaneye üye okuyucu ise istediği kitabı istediği dilde bilgisayar ortamında dinleyebiliyor. Osmanlıca OCR, okuyuculara Osmanlıca eserleri Türkçe ve farklı dillerde dinleme imkânı sunan bir sistem. Osmanlıca OCR'ı tamamlamak üzere olduklarını söyleyen IRCICA Genel Direktörü Halit Eren proje üzerinde 6 yıldır çalıştıklarını belirtti. Eren, Osmanlıca metinlerin, 2 ay içerisinde tamamlanacağı ve okuyucuyla sesli dijital ortamda buluşacağı müjdesini verdi.
WEB TABANLI KÜTÜPHANE
Sayısal bir kütüphane olan IRCICA Farabi, 2008 yılında uzman bir kadro ile oluşturuldu. IRCICA kütüphanesinde 148 farklı dilde İslam medeniyetiyle ilgili 80 bin kitap yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...