HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Hollywood’a yeni rakip Türkiye’den

Düzenleyen: /
Hollywood’a yeni rakip Türkiye’den
Hollywood, Rakip, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Temellerini attıkları, Avrupa’nın en büyük film stüdyo kompleksi Midwood’u anlatan Ahmet San: Hollywood’un Los Angeles şehrini açık film platosuna dönüştürdüğü gibi Midwood sayesinde İstanbul ve Türkiye de böyle olacak.

MURAT ÖZTEKİN

Film festivallerinde ön plana çıkan eserleri ve tüm dünyayı kasıp kavuran dizileriyle şu günlerde hiç olmadığı kadar ses getiren Türk sinema sektörü “hayalî” bir projeye daha kavuşuyor. Organizatör olarak sayısız dünya starını Türkiye’ye getiren Ahmet San, iş adamı Emin Günal ile birlikte Avrupa’nın en büyük sinema kompleksi Midwood’u hayata geçiriyor. İstanbul Büyükçekmece’de geçtiğimiz aylarda temelleri atılan kompleks, birçok filmin çekimlerine ev sahipliği yapacak, Türk sinemasını da farklı bir noktaya taşıyacak. Hollywood ve Bollywood’a rakip olacak dev projeyi, Ahmet San’dan dinledik…
l Ricky Martin’ler, Madonna’lar derken büyük bir projeyle sinema dünyasına adım atıyorsunuz. Nasıl oldu bu geçiş?
1973’te konser organizatörlüğüyle başladım bu işlere. 2013’e kadar birçok dünya starını Türkiye’ye getirdim. Bu 40 yılın sonunda artık kendimi tekrar etmeye başladığımı gördüm. Zira dünyada yeni sanatçı çok az çıkıyor. Sıkılmaya başladığımda ne yapacağımı düşünerek, bir yıl gönül gezdirdim. En sonunda sinemaya adım atmaya karar verdim. Türkiye’de beş-on film yapımcısından biri olmamak için de stüdyo işinde karar kıldım. 
“YABANCI DEĞİLİM”
l Hemen işe koyuldunuz mu?

Aslında Alain Delon, Elizabeth Taylor, Sophia Loren gibi Hollywood starlarıyla çalıştığım için bu dünyaya yabancı değildim. İki yıl boyunca neredeyse dünyada bulunan bütün film stüdyolarını gezdim ve araştırma yaptım; nasıl işletiliyorlar, eksikleri neler hepsine baktım. Çok anlamadığım hâlde birçok stüdyoya girip, filmlerin nasıl çekildiğine şahitlik ettim. Nihayetinde sinema sahasında farklı şeyler yapmak için diye yola çıktım. Projemi önce Emin Günal’a açtım.
l Emin Bey, anlattıklarınızı ütopik bulmadı mı?
Hayır tabii. Ben hayatım boyunca hep büyük işler yaptım. Emin de boş konuşmayacağımı biliyor. İlk andan itibaren heyecanımı paylaştı. Birlikte çalışarak, Midwood’u ortaya koyduk. 29 Ekim 2016’da temelini attık. İnşallah 2018’in Ekim ayında Avrupa’nın en büyük stüdyo kompleksi olan Midwood’u hayata geçireceğiz.
l Neler göreceğiz Midwood’da?
Burası, bir filmin çekilebilmesi için her türlü altyapının, ekipman ve servisin olduğu bir kompleks. 505 dönüm bir arazi içerisinde 21 kapalı stüdyo, 17 açık setle aynı anda 50 filmin çekilebileceği devasa bir yer. Yanı başımızdaki Bulgaristan’da son iki yılda 35 tane Hollywood filmi çekildi, 750 milyon dolar para bıraktılar. Aynısını biz niye yapmayalım.
STANDARTLARI YÜKSELTECEK
l Projenin Türk sinemasına ne gibi katkısı olacak?

Midwood, sinemamıza bir standardizasyon getirecek. Bu da kaliteyi oldukça yükseltecek. Mesela Hollywood plato değil, Amerikan film endüstrisini temsil eden bir konsept. Bu filmlerin hepsi Los Angeles’taki Hollywood’da hazırlanmıyor; New York’ta da çekiliyor, Alabama’da da… Biz de bunun gibi bir “Midwood” konsepti meydana getirmeyi hedefliyoruz. 
l Peki, Türkiye’nin özellikle Hollywood’daki kötü imajına pozitif bir tesiri olacak mı?
Kesinlikle çok büyük katkısı olacak. Fakat ben kasıtlı olarak Türkiye’nin kötü gösterildiğini düşünmüyorum. Kim ne derse desin İstanbul, bütün ihtişamıyla, İstanbul’dur... Stüdyomuz olmadığı için hep baharatçıları gösteriyorlar. Bir de ürün yerleştirme diye bir şey var, çok fazla destek sağlanmazsa farklı yerleri göstermezler.
TAM ‘ORTA’DAN RAKİP
l “Midwood” ismi Orta Doğu’yu çağrıştırsın diye mi seçildi?

Her tarafa çekilebilecek bir isim ama esasında Napolyon’un, “Dünya tek bir ülke olsaydı başşehri İstanbul olurdu” sözünden hareketle çıktı. Dünyanın merkezinde (In the middle of the world) manası var. Aynı zamanda da Hollywood ile Bollywood’un arasında olduğumuz da hatırlatılıyor.
l Hollywood’da olduğu gibi kocaman harflerle “Midwood” yazacak mı?
Evet, planladık. Ayrıca, Los Angeles şehri Hollywood sayesinde açık film platosuna dönüştüğü gibi Midwood sayesinde İstanbul ve Türkiye de böyle olacak. Bunun için, bölgede bayır, göl, deniz ve caddelerin yer aldığı 400 tane lokasyon tespit ettik. Buralarda son sürat arabaların gittiği reel çekimler yapılabilecek. Yani sadece 505 dönüm araziyi değil tüm İstanbul’u hatta Türkiye’yi içine alabilecek bir proje bu.

Hollywood’a yeni rakip Türkiye’den

Emin Günal: Turizmi de canlandıracak

Emin Günal ise projeyi şu sözlerle anlattı: Burası film endüstrisine hitap eden Avrupa’nın en büyük sinema kompleksi... İçerisinde yer alan bölümlerle de dünyada bir benzeri yok. Buranın en büyük farkı sinemaya hizmet eden yan sektörlerin hepsinin projede yer alıyor olması… Bunlardan bir tanesi eğitim vadisi. Midwood’da ilkokuldan liseye kadar eğitim veren bir kolejin yanı sıra sinemaya ve güzel sanatlara eleman yetiştirecek bir üniversite de yer alacak. Bu bize insan kaynağı sağladığı gibi sinema endüstrisine de büyük bir destek meydana getirecek. 
Midwood yoluyla sekteye uğrayan turizmin de canlanacağını söyleyen Günal: İzin verilen hâllerde, insanlar açık setlerde yapılan çekimleri seyredebilecekler. Mesela Arap turistler, hayranlıkla izledikleri Türk oyuncuları görebilecek.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...