HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Hopa'daki felaketi Nuh Tufanı'na benzetti

/ Kaynak: İHA
Hopa'daki felaketi Nuh Tufanı'na benzetti

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Hopa'da yaşanan sel felaketini Nuh Tufanı'na benzetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Büyük Taarruz ve Zafer Haftası'nın 93. yıl dönümü kutlamaları kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar'da partisinin il başkanlığını ziyaret etti. Bakan Eroğlu, burada beraberindeki AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri ile kent için 5 adet Zafer Bayramı yatırım müjdesi açıkladı. Müjdelerin açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, sorular üzerine Artvin-Hopa'da meydana gelen sel ve heyelan faciası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Hopa'da hesaplamalara göre 500 yılda vuku bulacak büyük bir taşkın meydana geldiğini belirten Bakan Eroğlu, "Aşağı yukarı 12 saatte 252 milimetre bir yağış düştü. Bu gerçekten Türkiye'de ki yıllık yağışın 642 mililitre olduğu düşünülürse neredeyse üçte birinden fazlası 12 saat içerisinde düşmüş oldu. Dolayısıyla bu durum büyük sele sebep oldu. Tabi biz aslında orada ki dereleri büyük ölçü de ıslah etmiştik. Ama esas problem çok aşırı yağmur yağışı ile birlikte heyelan meydana geldi. Mesela orada 6 kardeşimiz hayatlarını kaybetti. Sebebi yukarıdan toprak kayarak o eve giderek bizzat gördüm. Üzerine toprak gelen ev yıkıldığı için orada ki kardeşlerimiz yıkılan binanın altında kalarak canlarını feda etti. Nermin isimli yaşlı bir teyzemiz de maalesef dere kenarında sele kapılmış. Yine bir başkası dere kenarında sele kapılmış. Dere nedeniyle iki kişi vefat etti. Bir tane de çocuk kayıp. Dört yaşında ki kayıp çocuk kurtarma çalışması sırasında camdan fırlayarak maalesef kaybolmuş" diye konuştu.
“DERE ISLAHI KONUSUNDA MÜHENDİSLİKTE BİR SORUN YOK”
Hopa'da bugüne kadar çok sayıda dereyi ıslah ettiklerini aktaran Bakan Eroğlu, bugüne kadar en fazla dere ıslah eden hükümetin AK Parti hükümetleri olduğunu söyledi. Yaklaşık bin 500 dereyi ıslah ettiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, “Eğer bu derelerin ıslahları yapılmasaydı Artvin ve Hopa haritadan silinebilirdi. Mesela Arvahi'de de çok büyük bir sel oldu ama can kaybı olmadı. Hopa'da ki can kaybı sebepleri büyük ölçüde heyelandır. Sayın Başbakanımızla görüştükten sonra Hopa'ya vardım. Gece geç saatlere kadar yapılacak çalışmaları değerlendirdik. Sadece bizim Bakanlığımızın 52 adet iş makinesini oraya sevk etti. Açılmayan yollar açıldı. AFAD ve sağlık teşkilatları oradaydı. Toplam 20 yaralımızın en iyi şekilde bakımları yapıldı. Cenazeler hemen kaldırıldı. Geçmişte örneği yok. Hükümetimiz hemen ihtiyaçları karşılanması için mağdur olan vatandaşlarımıza, hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilmek üzere 10 milyon TL para gönderildi. Bizde geçmişte Özel İdarenin yaptığı yıkılan menfezler ve köprüler varsa onların yapımını Bakanlık olarak üstlenip yüz milyon TL para ayırdık. Hopa'da yaşananın çok büyük bir afetti. Bu durum herkesçe bilinmesi gerekiyor. Herhalde Nuh tufanı böyle bir tufandı diye düşünüyorum. Artvin'den Hopa'ya gelen Hopa deresi var. Biz bunu 500 yılda bir tekerrür edebilecek debiye göre, akan suya göre hesap etmiştik. O dolduğu gibi bir miktarda taşma oldu. Düşünebiliyor musunuz o dere doldu. Mühendislikte şu var imalatlar belli bir riske göre yapılıyor. Biz imalatlarımızı genellikle yüz ile 500 yılı dikkate alarak yapıyoruz. Dolayısıyla tekrar bu felakette hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Cenaze namazlarını kıldık" diye konuştu.
"AFYON'DA BÖYLE BİR RİSK YOK”
Bakan Eroğlu, benzer bir felaketin Afyonkarahisar'da yaşanma ihtimalinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:
“Bir ara Afyonakrahisar'da da çok büyük bir sağanak yağış oldu. Kuvvetli yağışlar nedeniyle biz ikazda bulunduk. Geçmişte olsa Allah korusun çok sayıda insan vefat edebilirdi. Hayvanlar telef olabilirdi. Ama çok az bir zararla atlattık. Bu durumu tamamen yaptığımız göletlere, ıslah ettiğimiz derelere borçluyuz. Afyon'da öyle büyük bir risk kalmadı. Ama biz bilemeyiz. Bin yılda bir tekerrür edecek yağış olur, onun hesabı mümkün değil. Bir tufan olduğu zaman ona hiçbir kimsenin karşı koyma gücü olmaz. Ama biz şu anda Afyonkarahisar'da bir risk yok. Zaten geriye kalan dereleri de hemen ıslah ediyoruz. İnşaatları devam edenler var. Onları da özellikle vurgulamak istiyorum."
Bakan Eroğlu, açıklamalarının ardından parti binasından ayrıldı.
Öte yandan, toplantıda toplamı 10 milyon 500 bin TL'yi bulan 5 adet taşlık koruma, gölet, sulama ve ağaçlandırma alanları tesislerinin müjdesi verildi.

POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...