Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anne karnındaki bebeğe genetik koruma

Anne karnındaki bebeğe genetik koruma

SAĞLIK Haberleri

Down sendromu ve diğer genetik hastalıkların riskini belirlemek için kullanılan yeni yöntem, "amniyosentez" öncesi annelere yeni bir şans sunuyor.

Türkiye'de de uygulanmaya başlayan yeni yöntemle başta down sendromu olmak üzere anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik riskler yüzde 99,7 gibi bir doğruluk payı ile sadece annenin kolundan alınan birkaç damla kandan öğrenilebiliyor. Testin en önemli özelliğinin bebeğin hayatını tehlikeye atmaması ve erken dönemde yapılabilmesi olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazi Yıldırım, "Gebeliğin 10. haftasında uygulanabilen bu tarama testi ile anne karnındaki bebeğin genetik hastalığının olup olmadığını belirleyebiliyoruz. Bebeğe fiziksel hiçbir müdahalenin yapılmaması sebebiyle de hem annenin hem de bebeğin yaşamını tehlikeye atacak herhangi bir durum ortaya çıkmıyor" diye konuştu.
Bebeklerin yaklaşık olarak %1'inin kromozom bozukluklarına bağlı olarak down sendromlu ya da diğer genetik hastalıklarla dünyaya geldiğini bildiren Prof. Dr. Yıldırım, günümüzde kadınların ileri yaşta anne olmayı tercih etmesi sebebiyle özellikle down sendromu görülme riskinin arttığını belirterek, "Bu sebeple bebek için risk teşkil etmemekle birlikte kesin tanı koydurmayan üçlü test ve ardından da amniyosentez yapma ortaya çıkmaktadır. Amniyosentez, anne adayının karın cildinden girilen bir iğneyle rahim içine ve buradan da bebeğin içinde yüzdüğü amniyos sıvısına ulaşılması ve buradan sıvı alınması ile yapılır. Bu işlem ehil ellerde yapılmadığında bebeğin yaşamını tehdit edebilir" dedi.


İKİZ GEBELİKLERDE DE BAŞARILI SONUÇ
Down Sendromu gibi sık görülen genetik bozuklukların 10. gebelik haftasından sonra tüm tekil ve ikiz gebeliklerde saptanması için uygulanan gelişmiş bir kan testi olan Harmony Test 2 hafta içinde sonuçlanıyor. nbsp;


ZİYNET KOCABIYIK-TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...