Omurga kırığına kemik çimentosu

Omurga kırığına kemik çimentosu

SAĞLIK Haberleri

Kemik erimesi sonucu kırılan kemikler, büyük ameliyatlara gerek kalmadan 30 dakikalık bir operasyonla tedavi ediliyor.

Ziyneti Kocabıyık - Vertoblasti adı verilen ameliyat şekli ile kemik erimesi sonucu kırılan kemikler, büyük ameliyatlara gerek kalmadan 30 dakikalık bir operasyonla tedavi ediliyor. Zayıflayıp kırılan kemikler, özel bir madde ile güçlendiriliyor. Kemik erimesine bağlı olarak oluşan omurga kırıkları “kemik çimentosu” ile tamir ediliyor. Vertoblasti adı verilen ameliyat şekli sayesinde, menopoz, D vitamini eksikliği veya kullanılan ilaçlar nedeniyle zayıflayan kemiklerin daha fazla çöküp müdahale edilemeyecek noktaya gelmesi engelleniyor. Bu ameliyatla sadece kırılan bölgenin tedavi edildiğini söyleyen Medical Park Silivri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erkan Gürgen, “Hastanın zayıflayan kemikleri, Polimetilmetakrilat adı verilen özel bir madde ile güçlendirilerek hem kemiklerden kaynaklanan ağrılar engelleniyor hem de yeni kırıkların oluşmasının önüne geçiliyor” dedi.  
Menopoz, kortizonlu ilaç kullanımı, metabolik eksiklikler, kanser gibi hastalıklar ve travmaların kemikleri zayıflattığını söyleyen Dr. Gürgen, “Zayıflayan omurga kemikleri en ufak bir darbede kırılarak çökebilir. Hasta bu kırıklar yüzünden oturup kalkarken ya da yürürken şiddetli ağrılar çekebilir. Güvenli bir ameliyat şekli olan vertoblasti, kırıkların daha büyük ve ciddi omurga ameliyatlarına gerek kalmadan, sadece lokal anestezi altında tedavi edilmesini sağlar” dedi. 

Ameliyatın kapalı yöntemle sadece 3-4 milimetrelik bir veya iki delikten girilerek yapıldığını ve ameliyat sırasında hastanın tamamen uyutulmadığını hatırlatan Dr. Gürgen, “Ameliyat sırasında sadece ameliyatın yapılacağı bölgeye lokal anestezik ilaçlar uygulanır ve hastalar genel anestezinin risklerinden tamamen korunmuş olur. Ortalama 30 dakika süren işlemin ardından hasta 2 saat sonra ayağa kaldırılabilir. Yapılan ameliyatın çok kısa sürede tamamlanması, kanamanın olmaması, hastanın ameliyattan sonra hemen gündelik hayatına dönmesi, ameliyatın avantajlı yönlerindendir” diye konuştu.

AĞIR KIRIKLARDA UYGULANMIYOR

Yüksekten düşme, araç içi veya dışı trafik kazaları, sırta veya bele alınan darbeler sonrasında omurga kemiklerinde kırıklar oluşabileceğini hatırlatan Dr. Gürgen, “Travmalara bağlı olarak gelişen omurga kırıklarında omurilik kanalında kırığa bağlı kemik parçaları bulunuyorsa bu durum ayrı bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu tarz hastalarda felç olma riski olacağından çimentolu kapalı omurga ameliyatları (Vertebroplasti) uygulanmaz” diye konuştu.

YENİ KIRIKLAR ENGELLENİYOR
Ameliyatta, cilt üzerinden açılan 3-4 milimetrellik deliklerden  özel bir madde kemiğin kırık bölümüne enjekte ediliyor. Küçük kırıklar ve çökmeler tedavi edilerek, büyük ameliyatlar engellenebiliyor. 




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...