Konserve sağlığınızdan etmesin

Düzenleyen:
Konserve sağlığınızdan etmesin

SAĞLIK Haberleri

Neredeyse bütün hanımlar, hazır yiyeceklerdeki katkı maddelerinin olumsuz etkilerinden korunmak için evde konserve, salça ya da reçel yapmaya başladı. Ancak hazırlama ve saklama sırasında yapılan hatalar, zehirlenme veya ölümle sonuçlanan problemlere yol açıyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Yaz sebze ve meyvelerinden kışın da faydalanmak amacıyla evde konserve, turşu, salça yapmak son yıllarda büyük şehirlerde de oldukça revaçta. Ancak uzmanlar, yanlış hazırlanan kışlıkların sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekiyorlar. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Oğuz Özyaral kışlık yiyecekleri hazırlarken yapılan hataların basit zehirlenmelerden, kansere kadar uzanan hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.  

ÇÜRÜK SEBZE ALMAYIN

Salça, konserve ve turşu hazırlarken taze besinlerin tercih edilmesi geriyor. Evde hazırlanan gıdalara ilişkin en önemli riskin çürük ürünlerin oluşturduğu mikrobik ortam sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri olduğunu söyleyen Dr. Özyaral, “Bu konuda sık görülen ve gıda zehirlenmesine yol açan bakteri botilismus’dur. Tüketim miktarına bağlı şiddetli ishal, kusma, mide krampları ile seyreden bir tablonun yanı sıra ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple kışlığı hazırlarken taze sebze ve meyve kullanmaya itina etmek gereklidir.  Bu tarz bir kirlenme söz konusu olduğunda konservede gazlanma, kabarcıklar oluşur ve kapak şişer. Hem kendi yaptığınız hem de dışarıdan aldığınız konservelerin kapağı şişmişse bunu tüketmemeye dikkat edin” dedi. 

PET ŞİŞEYE TURŞU KURMAYIN

Kışlıkların cam kavanozlarda saklanması gerektiğini hatırlatan Dr. Özyaral, son dönemlerde pratik bulunduğu için pet şişelere turşu kurma eğiliminin arttığını belirterek, “Hiçbir kışlık gıda plastik kap içinde yapılıp saklanmamalıdır. Özellikle turşu, salça gibi yiyeceklerde bu konuya özel önem gösterilmesi gerekir. Çünkü pet şişeler hem tek kullanımlıktır hem de konserve işlemi sırasında oluşan asidik ortam plastik içindeki zararlı maddelerin gıdaya karışmasına sebep olur. Plastiğe sertliğini veren BPA maddesinin kanserojen olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır” diye konuştu. 

SALÇANIN TUZUNU AZ TUTUN

Raf ömrünü uzatabilmek için markette satılan konserve salçaların içinde yüksek miktarda tuz eklendiğine dikkat çeken Dr. Özyaral evde yapılan salçalarda tuz oranının düşük tutularak, fazla tuzun zararlarından korunmanın mümkün olabileceğini de belirtti. Toplum olarak gün içinde sağlıklı tuz tüketiminin en az 3 katı tuz tükettiğimizi anlatan Dr. Özyaral, “Tuz miktarını arttırmak yerine salçaya son taşımında zeytinyağı ilavesi yapılması ürünün saklanması ve kullanımı sürecinde bozulmasını engelleyecektir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...