Şifa mutfakta

Düzenleyen:
Şifa mutfakta

SAĞLIK Haberleri

Yiyecekler kanserden kalp damar sağlığına, Alzheimer’dan uykusuzluğa, diyabetten anne sütü yetersizliğine kadar onlarca hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli rol oynuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Son yıllarda koruyucu sağlığın, tedavinin önüne geçmesi sonucu sağlığın bitkisel ürünlerle korunması daha sık gündeme gelmeye başladı. Bitkilerin korunmadaki rolünü bilimsel açıdan araştıran fitoterapistler, çoğu günlük besleme içinde yer alan yiyeceklerin birçok hastalığın ortaya çıkışını engellediğini kanıtlıyorlar. Diyetisyen Emre Uzun, hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiğini, hangi bitkinin hangi şekilde, ne miktarda ve kimler tarafından kullanılabileceğini anlattı.

Yulaf, uyku ilacı gibi

Hazmı kolaylaştırıcı, ağrı kesici ve antiseptik özelliklere sahip papatya çayı hafif dereceli uyku problemlerinin çözümüne yardımcı olur. Gebeler ve emziklilerde kullanımı tavsiye edilmez.
Çarkıfelek çayı, sakinleştirici ve ağrı kesici etkisi ile uykusuzluk problemine iyi gelir. İçeriğindeki harmin maddesi mutluluk sağlayarak uykuya dalma zorluğunu engeller.
Diyetlerde tavsiye edilen yulaf ezmesi, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sinir sistemini gevşeterek rahat bir uykuya yardımcı olur. Gece yatmadan 2 saat önce bir fincan yulafa süt veya yoğurt eklenerek tüketilebilir.

Prostata nar engeli

Nar, bol miktarda C vitamini ihtiva eder ve içeriğindeki narpolyphenol, demir ve potasyumla bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici, kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyici özelliğe sahiptir. Özellikle prostat kanserinde etkilidir. 
Brokoli, selenyum, potasyum, kükürt ve diyet lifi yönünden zengin bir yiyecektir. Kansere sebep olan hücrelere etki ederek ortadan kalkmasında etkili olan bu besin, idrar yolları, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı da koruyucudur.
A, C, B1, B2 ve B6 vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum mineralleri açısından zengin çörek otundaki thymoquinon maddesinin akciğer, baş-boyun, kalın bağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat ve yumuşak doku kanserlerinin gelişimini engellediği gösterilmiştir. Günlük bir tatlı kaşığı tüketilebilir.

Ceviz ye kurtul!
Ceviz, kötü kolesterolün kanda birikmesini önler. Yüksek kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını engeller. Günde 2 adet ceviz yemek, yorgunluk ve bitkinlikte de etkilidir.

Günde 1 kaşık keten tohumu

Soğan, kanı temizleme özelliği ile damar sertliğine yol açan kötü kolesterolü düşürür ve iyi huylu kolesterolü yükseltir. Tabii antibiyotik olmasının yanı sıra potasyum minerali ile B ve C vitaminlerini de içerir. Keten tohumu, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, bakır, demir mineralleri açısından da zengindir. Omega-3 yağ asidi içeriği yüksektir. Antioksidan özelliktedir. Şekeri ve kolesterolü dengeleyerek kalp-damar sağlığını korur. Salataya veya yoğurda günde 1 yemek kaşığı katılarak tüketilebilir.

Tarçın hafızayı güçlendiriyor

Tarçın kokusunun hafızayı kuvvetlendirdiği düşünülmektedir. Kan şekerini dengelediği bilimsel olarak kanıtlanan tarçın, çay şeklinde içilecekse günde 1 fincan; toz hâlinde kullanılacaksa yarım çay kaşığı yeterlidir.  Fazla tüketilirse kabızlığa, kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Yemeklerde fazla kullanmadığımız bir baharat olan zerdeçal, hem hastalığın ortaya çıkışını engelleyerek hem de ilerlemesini yavaşlatarak Alzhemier’da etkilidir. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanmayın.

Pırasayı eksik etmeyin

Yüksek besin lifli pırasa aynı zamanda A, C, K ve B6 vitamini yönünden zengin bir sebzedir. Yapılan çalışmalarda pankreastan insülin salınımını uyararak kan şekerini ve yüksek kolesterolü düşürdüğü gözlenmiştir. Buharda kısa sürede pişirilirse besin kayıpları önlenir ve daha sağlıklı olarak tüketilir.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN...

Doğal antibiyotik sarımsağın bağışıklık sistemi hücrelerini artırdığı ve kalbe de iyi geldiği kanıtlanmıştır. Kan sulandırıcı etkisi olan zencefil, iltihabı giderir, kanın pıhtılaşmasını azaltır, kolesterolü düşürür ve kalbe olumlu etkisi vardır. Günlük 4 gramdan fazla kullanılmamalıdır. Yüksek C vitamini içeriğiyle yaz kış tüketilebilecek bir meyve olan kivi, bağışıklığı güçlendirir. 

İshale limon ve muz

Haşlanıp ezilerek püre hâline getirilen havuç, ishalin tedavisinde çözüm sağlar. Limon, ishale yol açan bakterileri yok eder. Suyu sıkılarak tüketilebilir. Kaybedilen minerallerin alınmasında faydalı olduğu için  tedavide muz tüketmek iyileşmeyi hızlandırır.

Rezene ve çörek otu süt deposu

Rezene çayı anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik ederek süt salınımını artırır. Günde 2 çay kaşığı kadar demlenerek 2 fincan tüketilebilir. Süt yapımına katkıda bulunan kimyon, demir içeriği sayesinde kansızlık probleminin giderilmesini de sağlar. Çörek otu da anne sütünü artırır.

Kuşburnu çayı yağ yakıyor

Ödem attıran ve kabızlığı gideren mate çayı, günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. C vitamini bakımından zengin bir meyve olan kuşburnu, vücuttaki yağ oranını düşürücü ve kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Günde 2-3 fincan tüketimi uygundur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...