Sporda 2015 böyle geçtiyo

Düzenleyen:
Sporda 2015 böyle geçtiyo

SPOR Haberleri

Spor dünyasında 2015 yılında neler yaşandı? Akılda hangi olaylar kaldı? Nelere sevinip üzüldük, nelere gururlandık... Hepsini sizler için derledik...

MURAD TAMER

Çılgın Türkler yeniden vizyonda!

Yılın belki de en büyük sevincini A Milli Futbol Takımı ile birlikte yaşadık. Ay-yıldızlılar 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'nda 3'üncü olurken, "en iyi üçüncü" kontenjanından Fransa'daki finallere direkt katılma hakkını elde etti. FIFA sıralamasında Aralık 2014'te 604 puanla 49. sırada bulunan A Milli Takım, 1 yıl boyunca elde ettiği puanlarla toplamda 933 puana ulaştı ve 209 ülkenin yer aldığı sıralamada "Yılın Çıkışını Yapan Takım- Mover of The Year" unvanını 56'ıncılıktan 18'incliğe yükselerek elde etti. 2015 yılında, 6'sı resmi, 4'ü özel olmak üzere toplam 10 maç oynayan A Milli Takım, bu karşılaşmaların 7'sinden galibiyetle, 3'ünden de beraberlikle ayrıldı ve hiç mağlubiyet yüzü görmedi. 

 

2015’E ‘TEMİZLİK OPERASYONLARI’ DAMGA VURDU

DOPİNG-RÜŞVET YOLSUZLUK!

‘Örgütlü doping’le suçlanan Ruslar pistlerden atıldı. Futbolun en tepesindeki iki isim Blatter ile Platini ‘rüşvet ve yolsuzluktan’ 8’er yıl men edildi…
Sporda geride bıraktığımız 2015 yılında ne olimpiyatlar vardı, ne Dünya Kupası ne de Avrupa Şampiyonası... 2015, sporda skandallar yılı olarak tarihe geçti. Atletizmdeki doping; futboldaki rüşvet ve yolsuzluk uzun süre gündemi salladı. Uluslararası Anti Doping Ajansı (WADA), atletizm dünyasının aylardır beklediği doping raporunu açıkladı. 335 sayfalık raporda Rusya'ya çok ağır suçlamalar yöneltildi ve dopinge izin verdiği gerekçesiyle bu ülkenin bütün uluslararası atletizm faaliyetlerinden ihraç edilmesi istendi. Çok gecikmeden Rusya'nın devlet desteğiyle sporcuları dopinge teşvik ettiği belirlendi. Ortalık öyle bir sallandı ki Rusya'nın 2016 Yaz Olimpiyatları'na alınmaması ihtimali gündemdeki sıcaklığını koruyor. Ayrıca 2016 Yürüyüş Dünya Kupası ve 2016 Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası ev sahiplikleri de Rusya'nın elinden alındı.
FIFA ve UEFA yangın yeri
En az atletizmdeki doping skandalı kadar futbolda yaşananlar da gündeme bomba gibi düştü. FIFA ve UEFA'da ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvetler ortalığı ayağa kaldırdı. İsviçre polisi, CIA ile işbirliği yaparak FIFA'ya baskın düzenledi. FIFA'nın üst düzey yöneticileri 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla apar topar gözaltına alındı. FIFA Başkanı Sepp Blatter'in eski sağ kolu Chuck Blazer, 1998 ve 2010 Dünya Kupaları için rüşvet aldıklarını itiraf etti. FIFA’nın revizyona ihtiyacını söyleyen Sepp Blatter görevinden istifa etti. Blatter'in, UEFA Başkanı Michel Platini'ye seçimde kendisini desteklemesi karşılığında 1.8 milyon avro rüşvet verdiği iddiaları çürütülemedi. FIFA Etik Komitesi de, Blatter ile Platini'ye tam 8 yıl futboldan men cezası verdi.

Sporda 2015 böyle geçtiyo

Hamzaoğlu tarih yazdı

G.Saray’dan 3 kupa 4.yıldız

Geçtiğimiz yılın en akılda kalıcı olaylarından biri de Galatasaray'ın Süper Lig şampiyonluğuydu. Sezona Cesare Prandelli ile başlayan ancak ligde ve Avrupa'da aldığı farklı yenilgilerle taraftarlarını üzen sarı-kırmızılılarda, İtalyan teknik adam gönderilerek yerine Hamza Hamzaoğlu getirildi. Taraftarların 2014-15 sezonu için neredeyse umudu yoktu ancak Hamzaoğlu'nun gelişiyle şaha kalkan Aslan, hem lig, hem Türkiye Kupası, hem de Süper Kupa'da zafere uzandı ve toplam şampiyonluk sayısını 20'ye yükseltip, 4'üncü yıldızı formasına takan ilk kulüp oldu.

Fenerbahçe’ye silahlı saldırı
4 Nisan’da Ç.Rizespor deplasmanından dönen Fenerbahçe kafilesine silahlı saldırı düzenlendi. Kurşunlanan takım otobosünün şoförü uzun bir süre hastanede yattıktan sonra taburcu edilmişti. Bu olaydan bir kaç ay sonra F.Bahçeli Mehmet Topal'ın aracına kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı yapıldı.

BONSERVİSİNE 41 MİLYON AVRO

Barçalı Arda

Dünya devi Barcelona, milli futbolcumuz Arda Turan'ı temmuz ayında renklerine bağladı. Atletico'da başarılarla dolu geçen 4 sezonun ardından Katalan devine transfer olan Arda Turan, kendisini 5 yıllığına Barcelonalı yapan imzayı 41 milyon avro bonservis bedeli karşılığında attı. Ancak Arda Turan, "Hayallerimin takımına geldim" demesine rağmen henüz formasına kavuşabilmiş değil. Sezon başından bu yana Barcelona'ya verilen transfer yasağı sebebiyle forma giyemeyen milli yıldızın, 6 Ocak'ta Espanyol ile oynanacak olan Kral Kupası maçında Camp Nou'ya çıkması bekleniyor.

Süper Lig’e yıldız yağdı
2015 yılında Süper Lig’e yıldız yağdı. Fenerbahçe kadrosuna dünyaca ünlü Nani ve Robin van Persie’yi katarken, Beşiktaş da Alman gol makinası Mario Gomez ile Portekizli yıldız Ricardo Querasma’yı tekrar renklerine bağladı. G.Saray’ın bombası ise Almanya’nın en golcü isimlerinden Lukas Podolski oldu. Antalyaspor da boş durmadı ve sezonun belki de en flaş transferine imza atarak Kamerunlu Samuel Eto’o’yu kadrosuna kattı.

Aziz Yıldırım beraat etti
 2011 yılından itibaren gündemi meşgul eden şike davası çözüme kavuştu. Futbolda şike davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 36 sanığın ''şike'' ve ''örgüt'' suçundan beraatine karar verdi.
Çoban canlı yayında bıraktı
Süper Lig'de oynanan Kasımpaşa-Çaykur Rize maçının ardından canlı yayında benzeri görülmemiş bir olay yaşandı. Karşılaşmada verdiği hatalı kararlar sebebiyle özür dileyen Deniz Çoban hakemliği bıraktığını açıkladı. Çoban, 2015 yılı Dünya Fair-Play ödülüne aday gösterildi.
Hidayet’ten parkelere veda
Uzun yıllar NBA'de oynayan milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, aktif sporculuk kariyerini noktaladı. Son 15 yılını NBA'de geçiren Türkoğlu, "NBA'de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu" unvanını aldı. Türkoğlu, Basketbol Federasyonu'nda CEO olarak göreve başladı.
Şampiyon Golden State
NBA'de şampiyon Cleveland Cavaliers'ı 105-97 mağlup ederek seriyi 4-2'ye getiren Golden State Warriors oldu. 2-1 geriye düştüğü seride üst üste 3 maç kazanarak şampiyonluğunu ilan eden Warriors, bu sezonda da ilk 24 maçını kazanarak NBA tarihindeki en iyi başlangıca imza attı.
Lewa’dan    9 dakikada 5 gol
B.Münih'in yıldız futbolcusu Lewandowski inanılmazı başardı. Wolfsburg ile karşılaşan Bayern, devreyi 1-0 geride kapattı. İkinci yarıda oyuna giren Lewandowski, 9 dakikada 5 gol atarak tarihe geçti. Bayern karşılaşmayı Polonyalı yıldızın golleriyle 5-1 kazandı.
Mourinho da kovulur...
İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea'de, Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'nun görevine son verildi. Ligde küme düştüğü 1978-79 sezonundan bu yana 16. haftalar itibarıyla en çok yenilgi gördüğü dönemi yaşayan Londra ekibinde Mourinho ile yollar ayrıldı.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...