Google Apple'ın tahtını sallıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
Google Apple'ın tahtını sallıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Sabah

Değeri 775 milyar dolara kadar çıkan dünyanın en değerli şirketi Apple'ın tahtı sallanıyor.

775 milyar dolar ile zirve yapıp dünyanın en değerli şirketi haline gelen Apple'ın tahtı sallanıyor. Kısa bir sürede 200 milyar dolar yani Türkiye borsasının değeri kadar düşüş yaşayan Apple'ın yerini Google alacak. Apple'ın en yakın takipçisi Google'ın değeri 483 milyar dolar. Aradaki fark 55 milyara kadar düştü. Son üç ayda Apple'ın hisselerinde yüzde 9 değer kaybı olurken, Google hisseleri yüzde 11 değer kazandı. 12 aylık bazda bakıldığında ise Apple yüzde 9 değer yitirirken Google yüzde 50'ye yakın değer kazandı. Apple'ın bu düşüşünde şirketin mali tabloları ve kârlılığı da etkili olmadı üstelik. Çünkü teknoloji şirketlerinin ve belki de borsanın yeni parametresi artık 'ürünler'. Apple 6S ve 6S Plus'a olan talebin az olması ve şirketin üretimi yüzde 30 kısacağı haberleri bu düşüşte etkili oldu. 

TEK BAŞINA SALLADI 
2015'in sonu ve 2016'nın başından bu yana değer kaybı yaşayan ABD borsaları bu düşüşün büyük bir bölümünü de Apple'a borçlu. Şirket o kadar büyük bir piyasa değerine sahip ki ABD borsasının tamamının düşüşündeki yüzde 6 onun yüzünden oldu. 2013'ten bu yana dünyanın en değerli şirketi olan ve bu koltuğu Exxon Mobil'den alan Apple'ın halihazırdaki hedef değeri 140 dolar. Akportföy Hisse Senedi Fonlarından Sorumlu Genel müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar, ürün popülaritesi ve finansal tabloların birbirini takip eden bir reaksiyon olduğunu belirterek, "Şirketlerin ürün gamı ve ürünlerin kalitesi yatırımcıların yakından takip ettiği bir unsur. Çünkü ürünlerin gördüğü ilgi şirketlerin bilanço verilerini direkt olarak etkiler. Örneğin; Apple ürünlerinin 2000'li yılların başından bu yana gördüğü yüksek ilgi şirketin bilançosunu ciddi anlamda büyütmüş, bu büyüme de hisse senedi fiyatını anlamlı derecede yukarı çekmiştir" dedi. Apple'ın Asya'da tedarikçilerden gelen bazı gayriresmi haberlerle düşüşe geçtiğini belirten Işıkpınar, "Bu haberlere göre Apple tedarikçilerinin elinde iPhone stokları artmakta. Bu birikmenin sebebi iPhone penetrasyonunun pek çok ülkede doygun seviyelere gelmiş olması. Artan stoklar ve satışlardaki ivme düşüşünün Apple'ın bilançosuna olumsuz etki oluşturacağını düşünen yatırımcılar Apple hisse senetlerinde satış baskısı oluşturuyor" yorumunu yaptı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...