HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Urfa'da 'acı' mesai

Düzenleyen: /
Urfa'da 'acı' mesai
Urfa, Acı, Haber

YAŞAM Haberleri

Yaklaşık 50 bin ton kırmızı biberi temizleyip isot ve isot salçası üreten Şanlıurfalılar, ekmek paralarını acıdan kazanırken, bu süreçte şehrin kırmızıya boyanan hâli renkli görüntülere sahne oluyor...

Tadı, rengi ve kokusuyla Şanlıurfa'da birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı isot, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgâhlardaki yerini alıyor. Bölgede nisanda ekilen, gerekli bakım ve sulamanın ardından ağustosta hasat edilmeye başlayan biberler, araçlarla pazarlara getiriliyor. Geçimlerini isot satarak sağlayan aileler tarafından alınan biberler, Sırrın bölgesinde, daha çok kadın ve çocuklar tarafından ev veya bahçelerde yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor. 
Kavurucu sıcağın üzerine acı da eklenince çalışanları bir hayli yoran biberler, elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içinde yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makineler vasıtasıyla kıyılıyor. Zeytinyağı ile harmanlanarak eşsiz tat ve parlaklık kazanan biberler, bu zahmetli ve “acı dolu” yolculuğun ardından isota dönüşüyor.
Şanlıurfa'nın simgelerinden isot, yıl boyunca küçük ev işletmeleri ya da baharatçıların tezgahlarında kalitesine göre kilogramı 30-40 lira arasında alıcı buluyor. Sezonun başlamasıyla kırmızıya bürünen isot yapım alanları ise güzel görüntüler oluşturuyor. 
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, şehirde isot sezonunun başladığını belirterek, 3 ay boyunca en iyi ürünü ortaya çıkarmak için çalışacaklarını ifade etti. Şanlıurfa'da sulama imkânının artması sayesinde biber ekim alanlarının da arttığını dile getiren Polat, hazırladıkları isotu Türkiye'deki birçok şehre gönderdiklerini anlattı. Bekir Polat, daha koordineli çalışarak, oldukça kaliteli olan isotu Avrupa pazarına da ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirerek, bu manada yetkililerden destek beklediklerini söyledi. Polat “Biberi tabii yollarla kurutuyoruz. Fabrikasyon değil, tamamen organik biber. Sezon boyunca yaklaşık 50 bin ton biber alıp 5 bin ton isot ve isot salçası yapıyoruz. Şanlıurfa biberinin kendine has bir tadı vardır. Bize arazi tahsis edilirse üretimimizi iki katına çıkarabiliriz. Biberimize sahip çıkmak ve gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz. Urfa ile özdeşleşen çiğ köfte başta olmak üzere yemeklerimizin temelinde isot vardır” dedi.
Ailesiyle biber temizleme işinde çalışan Zeliha Gök de her yıl burada çalıştıklarını belirterek, başta zorlanmalarına rağmen zamanla acıya alıştıklarını anlattı. İsot üreticisi Mehmet Polat da bölge halkının geçmişten günümüze kadar bu işten para kazandığını dile getirerek, son yıllarda biberi işlemek için yer bulamamaları sebebiyle sıkıntı yaşamaya başladıklarını ifade etti. AA

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...