Gastronomide gündem oluşturabilen kazanıyor

A -
A +

Unutulmaya yüz tutmuş tatları ülke ve dünya yemek literatürüne kazandırmalıyız. Gastronomi alanında gerekli kaynağa, potansiyele sahip birçok şehrimiz var ancak korkarım pek bir şey yapmıyorlar

Tarih; artık kazanılan savaşlar yerine “GÜNDEM OLUŞTURAN” çalışmalarla yazılıyor! Şüphesiz bu çalışmalar bulunduğu yerin coğrafya, kültür, insan kaynağı ve ekonomisi ile doğru orantıda. Her şehrin kendi dinamikleri ve gerçekleri var. Gastronomi, Anadolu coğrafyasındaki her şehirde üzerinde durulması gereken bir alan. Çünkü gastronomi etkinliklerine olan yoğun ilgi destinasyonun tanıtım ve tutundurma stratejilerine katkıda bulunuyor. Bölgenin turizm bilinirlilik düzeyini artırıyor. Bölgeye özgü yiyecek ürünlerinin sunumu, üretimi, tadımı, yemek tarifleri, kültürel yemek ritüelleri ve törenleri, mutfak kültürleri ve gelenekleri gibi birçok unsuru içinde barındırıyor. En önemlisi ise bir kimliğin oluşturulması, geliştirilmesi ve korunması için iyi bir fırsat.

YERELİ HATIRLATALIM
Gastronomi alanında anahtar sözcük DENEYİM. Daha da önemlisi ziyaretçilerin şehirden ayrılırken paylaşmak isteyeceği anılar barındıran BENZERLERİNDEN FARKLI BİR DENEYİM. Kısa, orta ve uzun vadelerde YEREL ya da EVRENSEL ulusal ve uluslararası platformda şehirlerin mutfak kültürlerini tanıtabilmek; geleneksel metodlarla üretilen mutfak teknik ve ürünlerini, ulusal ve uluslararası pazara taşımak; şehir yaşayanlarının unuttuğu yerel yemekleri tatmalarını, gerçek tatlarla değişikliğe uğramış yemekler arasındaki farkı hatırlatmak; tat belleklerini tazelemek ve sonuç olarak sürdürülebilir bir proje ile yıllar içinde unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ülke ve dünya yemek literatürüne kazandırmak ve bir destinasyon aracı hâline getirmek. İşte şehirler adına gastronomi başlığı altında GÜNDEM OLUŞTURMAK, bütün bu çalışmaları yapmak anlamı da taşır.

TRİBÜNLERE OYNAMAYIN
Elbette bunlarla sınırlı değil. Gastronomi faaliyetleri, tarım üretimi ve hayvancılık açısından da çok ama çok önemli. Ve hepsinden önemlisi sağladığı istihdam. Bu gerçekler bütün çıplaklığıyla ortada iken ülkemizde bu anlamda, bu bakış açısına sahip yeterli derinliğe, bilgi ve birikime sahip kaç şehir yöneticisi var? Bazı şehirler ve yöneticileri, kendilerini bu anlamda yeterli görebilir fakat gerçekte öyle değil, çünkü bu anlamda zenginliğe sahip olmak korkarım yetmez.  
Başka bir temel problem ise gastronomi çalışmaları bazında samimi olan şehir yöneticileri yanında bolca “dostlar alışverişte görsün” çalışması yapan yönetici var, yani halk dili ile “tribünlere oynayanlar” var. Bu çalışmaların doğru içerikle hedefe yönelik ve sürdürülebilir anlamda gerçek ve samimi olması ya da olmamasını sağlayan yöneticiler kimler mi? Tabii ki başta KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ilgili yöneticileri ve VALİLER- BELEDİYE BAŞKANLARI. Bana göre bu anlamda başarıya ulaşmış ya da bu yolda çaba gösteren henüz birkaç şehir görünüyor. Elbette en başta GAZİANTEP ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN, Tokat Valisi Ozan BALCI ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp EROĞLU, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet SEKMEN durumun farkındalar ve takdire şayan çabalarını sürdürüyorlar.

NEYİ BEKLİYORSUNUZ?
GASTRONOMİ alanında gerekli kaynağa, potansiyele sahip diğer şehirlerimizin ne yaptıklarını henüz çözemedim, korkarım pek bir şey yapmıyorlar ya da bizler görmüyoruz. Mesela bence ciddi gastronomi potansiyeli olan ama bu anlamda hiçbir çalışması görünmeyen KASTAMONU, KAYSERİ, MALATYA, KAHRAMANMARAŞ, ORDU, HATAY, AYDIN, EDİRNE, GİRESUN, ŞANLIURFA, ADANA, DİYARBAKIR, BALIKESİR, ISPARTA, DENİZLİ, TRABZON, bu şehirlerin Vali ve Belediye Başkanları neyi bekliyor? Cevap çoğunlukla hazır, şehrin farklı öncelikleri var ya da PANDEMİ meselesi. Hâlbuki bu tür durumlar şehirlerin kendilerini hazırlamaları anlamında fırsat olarak görülmeli.
Peki ülkemizde GASTRONOMİ TURİZMİ direkt konusu olan ve toplumu, yöneticileri yönlendirmesi, sürüklemesi gereken kamu organı KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ne yapıyor? Söyleyeyim son on yılın çalışmalarından kendine pay çıkarıyor ve ara sıra da DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN çıkışları… Cumhurbaşkanı Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN Beyefendi’nin dikkatini çekmesi adına çok defa yazdım ama sanırım onun da başka öncelikleri var.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Gastronomide gündem oluşturabilen kazanıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.