İşte ekranların en gözde yorumcuları

A -
A +
Haber kanallarında her akşam tartışma programı var. Yapımların isimleri, yayınlandıkları televizyonlar farklı ancak konuklar çoğu zaman aynı.
Nereye zaplasanız karşınızda artık 'ailemizin yorumcusu' hâline gelen uzmanlar beliriveriyor. Yine bir delilik yaptım ve akşamları ekranlarda en çok boy gösteren yorumcuları saydım.
Son üç ayda kim hangi kanala kaç defa çıkmış, kim kimi daha fazla çağırmış ortaya döküverdim.
Listenin başında iki profesör çıktı. Birincisi İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi hukukçu Ersan Şen, ikincisi Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar Hacısalihoğlu...
Polis Akademisi öğretim üyesi Mehmet Şahin, Sonar Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, avukat Mehmet Sarı, ANDY-AR Başkanı Faruk Acar, CHP Meclis Üyesi Yunus Emre, Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı da ekranda en çok görünenlerden...
İlk 20’nin ekrana çıkma sayısı şöyle:
Ersan Şen 15
Yaşar Hacısalihoğlu 14
Hakan Bayrakçı 14
Mehmet Şahin 14
Mehmet Sarı 12
Faruk Acar 12
Yunus Emre 11
Kemal Öztürk 9
Nihal Bengisu Karaca 9
Orhan Karataş 9
Orhan Bursalı 8
Öztürk Yılmaz 8
Pınar Hacıbektaşoğlu 8
Uluç Özülker 8
Gürkan Hacır 8
Sinan Oğan 8
Nagehan Alçı 7
Uğur Poyraz 7
Metin Özkan 6
Nedim Şener 6
 
 
 
MANZARA NAZAN ÖNCEL ŞARKISI GİBİ
Aynı nakarat, hep aynı aynı, yarısı bayat!
 
Liste ortada. Ancak ekranları yorumlamak için tek başına yeterli değil. Gelelim analize...
NTVHabertürk ve CNN Türk’te üçer, 24 Tv’de iki tartışma programı var.
* Programında en çok kavga çıkan isim Didem Arslan Yılmaz. Habertürk’te "Türkiye’nin Nabzı"nı sunan Yılmaz, en çok hukuk profesörü Ersan Şen'i çağırmış. Habertürk yazarı Nagehan Alçı ikinci sırada.
Senem Toluay Ilgaz aynı kanalda 'Enine Boyuna’yı sunuyor. Eski MHP milletvekili Sinan Oğan programın kadrolu yorumcusu gibi. Öyle ki 16 programın 7’sinde Oğan’ı konuk almış. Zaten onu başka da davet eden yok.
Devlet Bahçeli'nin Başdanışmanı Metin Özkan aynı programa 5 defa çağırılmış.
* Aslında ekranlarda görünürlükte araştırmacı Faruk Acar uzak ara önde. Çünkü kendisi Ahmet Kasım Han ile birlikte Habertürk’te Afşin Yurdakul’un her cuma daimi konuğu. Ancak listeye bu programı dahil etmedim. Faruk Acar, CNN Türk’te Ahu Özyurt’un sunduğu "Türkiye'nin Gündemi"nden başkasına pek çıkmıyor. Prof. Dr. Mehmet Şahin görünmez listede ikinci sırada. Çünkü onun da TRT Haber'de kadrolu konuk olduğu program var.
Ahmet Hakan malûm CNN Türk’te "Tarafsız Bölge"yi sunuyor. Ancak programın adı gibi tarafsız olduğunu söylemek zor. Öztürk Yılmaz, Mustafa Balbay, Muharrem Erkek, Gaye Usluer, Aytuğ Atıcı, Ahmet Hakan'ın davet ettiği CHP’liler arasında. Sunucunun Burhan Kuzu ve Mehmet Metiner’in dışında çağırdığı AK Partili vekil yok. MHP’den hiç ama hiç yok.
Ahu Özyurt, haftanın iki günü CNN Türk’te tartışma programı sunuyor. Ersan Şen ve Hakan Bayrakçı vazgeçilmezi gibi. Bayrakçı’yı her iki programının birinde konuk etmiş.
* Kanal içi kumpasla gündeme gelen Şirin Payzın, 'Ne Oluyor'u yakın döneme kadar çok konukla götürüyordu. Bir süredir CHP’li ve AK Partili birer isim ağırlıyor.
* Yine CNN Türk’te bir başka isim olan Hande Fırat dar alanda kısa paslaşmaları oynuyor. Zaman Abdülkadir Selvi, İsmail Saymaz, Gürkan Hacır ve Nevzat Çiçek etrafında eriyor.
NTV'de Oğuz Haksever "Yakın Plan" ile Simge Fıstıkoğlu ise "Doğrudan Siyaset" ile ekrana geliyor. Konuklar birbirine benziyor. Nuh Albayrak, Mehmet Tezkan ve Mahmut Övür'ü daha çok bu kanalda izliyoruz. Ahmed Arpat da Okan Müderrisoğlu, Serpil Çevikcan ve Mustafa Kartoğlu ile 'Siyasi İşler'i götürüyor.
TRT Haber'de Yaşar Taşkın Koç, pazartesileri 'Basın Kartı'nı sunuyor. Konukları genelde Ankara gazetecileri. Bir dönem ekranlara ara veren Metehan Demir'i burada sıklıkla görüyoruz. Bunun dışında kanalda çok konuklu program yok. Halime Kökçe, İsmail Çağlar, Nebi Miş ve Serdar Karagöz 'Siyaset Artı'da, Sevil Nuriyeva, Mehmet Şahin, M. Levent Yılmaz 'Yeni Gündem'de; Ahmet Kekeç, Murat Kelkitlioğlu ve Kurtuluş Tayiz 'Beşinci Gün'de daimi yorumcu.
Bu meslektaşlarımız Kemal Öztürk'ün tabiriyle "Kuru pastaya talim edenlerden" değil.
Ülke TV’de Orhan Karaağaç cuma günleri konuklarıyla daha çok ilmî konuları ele alıyor.
TV Net’te cumartesileri "Tartışma"yı sunan Faruk Aksoy, Yusuf Kaplan haricinde konukta neredeyse tekrara düşmemiş.
24 TV’de Ardan Zentürk ve Belkıs Kılıçkaya'nın tartışma programı var. Daha çok sağ basında yazan kalemleri görüyoruz burada. Bu yazarları CNN Türk ve Habertürk ekranlarında göremiyoruz.
* Tartışma programları toplamda 150 civarında 'uzman' ile dönüyor. Hep siyasi konular işleniyor.
* CHP'nin 'Hep iktidarın borazanı ötüyor' diye eleştirisi doğru değil. Çünkü tartışma programlarında AK Partililerin üç katından fazla yer buluyorlar. İYİ Parti ve HDP'lilerin esamesi okunmuyor. Birkaç köşe yazarının dışında MHP'li hiç yok.
* Yukarıdaki isimler 'akil' uzmanlar. Bir de bunların 'acil'leri var tabii. Kriz anında ilk onlar aranıyor. Mete Yarar, Abdullah Ağar, Avni Özgürel vs...
 
Yorumcular reyting getirir mi?
 
TGRT Haber yeni yayın döneminde tartışma programlarını kaldırdı. Kanal sabah, akşam, gece haber veriyor. Özellikle Afrin cephesinden başarılı haberler aktarılıyor. TGRT Haber'in reytingi yazdan bu yana yüzde 60 arttı ve ikinci sıraya oturdu. Kanal yöneticilerine "Yorumcular reyting getirir mi?" diye sordum. Şu cevabı aldım: Akşam elinde kumanda ile kanal kanal dolaşan milyonlarca kişinin aynı şeylerden sıkıldığını fark ettik. Sadece habere yöneldik. Reytingler tespitlerimizin doğru olduğunu ortaya koydu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.