Tıbbiyede bir irfan adamı: Prof. Dr. Sadettin Hülagü

A -
A +
"Tıbbiyeden her şey çıkar bazen de doktor!" Bu sözü eminim ki sizler de duymuşsunuzdur. Bu aslında yerli yerinde söylenmiş anlamlı bir sözdür. Türkiye’de gerçekten de tıp fakültelerinde dünya ölçeğinin üzerinde iyi tıp doktorlarının yetiştirildiği bir gerçek.
Bu yazımızda tıp doktoru olmanın ötesinde gerçek manada “hekim” diyebileceğimiz, başarılı, ilmini hikmet ile taçlandıran, hayatını kültür ve medeniyet dairesinin önemli unsurlarıyla nakışlayan bir bilim ve gönül insanından söz etmek istiyorum. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Gastroenterolog Prof. Dr. Sadettin Hülagü, uzun yıllardır Kocaeli’de bulunan, alanında Türkiye’nin en iyi hekimlerinden birisi. Bütün Türkiye kamuoyu, kendisini Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktoru olarak tanıyor.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, Kocaeli halkı ise mütevazı kişiliği, öğrencilerine olan babacan ve anlayışlı yaklaşımı, halkla bütünleşen tavrı ve tarzı, üniversiteyi şehirle kaynaştıran çalışmalarıyla tanıyor, seviyor ve büyük saygı duyuyor.
"Hülagü Hoca" diyoruz kendisine. O her şeyden önce çok önemli bir hekim. Rektör olduğu hâlde fakülte hastanesinde aktif olarak görev yapan, hasta kabul eden ve ameliyatlara giren, rektörlükte beyaz önlüğüyle misafir kabul eden, ağırlayan sıra dışı bir rektör, hoca! İnsanları kategorize etmeden hemen herkese dostça yaklaşan, dostça muamele eden, Hakk’a ve hikmete taraf bir ruh ve gönül insanı...
Geçtiğimiz gün kendisine bir nezaket ziyaretinde bulundum.
Kocaeli Üniversitesinin çalışmalarından özellikle tıbbiyede Türkiye genelinde yıldızlaşmış hocalardan bahsettik. Sohbet sırasında Kocaeli’de yaptığı çalışmaların ayrıntılarını aktarıyor bana. Hülagü Hoca konuştukça gerek öğrenci gerekse akademisyenleri tarafından neden böylesine sevildiğini daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü hocalarına geniş özgürlük ve imkânlar sunan, çalışan, üreten, araştırma yapan bilim insanlarını destekleyen ve onlara  ihtiyaçları olan kapıları açan bir rektör...
Kocaeli Üniversitesi özellikle tıp alanında Türkiye’nin önde gelen üç beş üniversitesi arasındadır. Düşünebiliyor musunuz? Sayın Deniz Baykal, geçtiğimiz yıllarda beyin kanaması geçirdiğinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu üniversitede görev yapan ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Savaş Ceylan’ı bizzat telefonla arayıp, Sayın Baykal’a acil müdahale etmesini istemiş ve helikopter göndermişti. Türkiye’nin en başarılı beyin cerrahlarından Prof. Dr Ceylan da hâlâ Kocaeli Üniversitesinde bulunuyor.
Göz hastalıkları ve özellikle “Retina” alanında Türkiye’nin en başarılı cerrahlarından olan Prof. Dr. Levent Karabaş da yine bu üniversitemizde görev yapıyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi günbegün Ankara ve İstanbul’daki tıp fakülteleriyle başa baş yarışıyor ve bazı alanlarda ise öne geçip fark atıyor. Balkanlardan, Orta Doğu’dan, Avrupa’dan Kocaeli’ye gelen hastaların varlığı da bu şehrin tıp alanında da yıldızlaştığının bir göstergesi olsa gerek. 
Hülagü Hoca, bir Osmanlı kültür ve medeniyeti âşığı. Öyle ki hem geleneksel sanatlarımızı hem de Türk musikisini üniversite bünyesinde canlandırmak için pek çok ısrarlı çalışma yapmış. Hem ud çalan hem ney üfleyen bir musikişinas aynı zamanda.
Paylaşımlarında divan edebiyatı şiirlerini çok sevdiğini gördüğümüz Hülagü Hoca hakikaten günümüz şartlarında çok az tesadüf ettiğimiz gerçek bir Türk münevveri ve bilim insanı olarak bulunduğu şehre damgasını vurmaya devam ediyor.
Kültürle, irfanla, sanatla, tarih ve medeniyet tasavvuruyla bulunduğu şehre böylesine dokunan gerçek bilim insanlarının sayısının artması dileğiyle…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.