Belalarını buldular!

A -
A +
 
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yıl sonu TÜFE hedefini 8,9’dan 12,1’ye yükselttiklerini açıkladı; gerekli olduğu takdirde politika faizi dâhil bütün araçların kullanılacağını söyledi. “Reel veya nominal olarak herhangi bir kur seviyesi hedeflemiyoruz. Nominal ve reel fiyat hedeflemesine bakıyoruz. Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok” dedi. Uysal “Kendimizi sınırlamıyoruz politika faizini de kullanabiliriz. Ancak önümüzdeki dönemde sıkılaştırmayla birlikte kredi kanalından gelen baskının kademeli azalmasını reel kurun dengeleyici etkisinin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Portföy çıkışlarında durulma ve terse dönüş söz konusu olabilir, diyerek son noktayı koydu. 
Dolar/TL 8,30’a avro 9,70 TL’ye yükseldi. Kurların yükselmesinde faizi sabit tutmanın payı elbette var. Ancak yükselişte asıl etkili olan ABD’nin Türkiye’yi Rus S-400 füze savunma sistemini aktif hâle getirme yönünde başka adım atmaması konusundaki uyarısı ile Başkanlık yarışında Biden’ın Trump’ın 10 puan önünde olduğunu gösteren anketler... Ayrıca doların dünya para birimleri karşısında son 1 hafta içinde büyük değer kazanımı oldu... 
Biden seçilirse dolar değer kaybeder altın yükselir, Merkez Bankası yüklü faiz artırımına gider, kurlar gevşer. İslamiyetle uğraşan Avrupa'da ülkeler korona darbesiyle kapanmaya başladı. Fransa, İspanya, İtalya'yı diğerleri izleyecek. Hizmet sektörleri felç oldu... Gayret-i ilahiyeye dokundu; belalarını buldular. Bu daha başlangıç...
Merkez Bankası 19 Kasım’daki toplantısına kadar kuru makul seviyelerde tutmaya çalışacak. TL'yi olumlu etkileyen gelişmeler de var. Koronavirüs salgınında vakaların artması, petrolde büyük talep daralmasına yol açtı. Brent petrol 37 dolarla son 6 ayın en düşük seviyesine indi. Fiyatın 30-35 dolar aralığına gerilemesi bekleniyor. Petroldeki düşüş enerji faturamızı küçültecek. 
Trump başkanlık yarışını kazanırsa Türkiye ile ABD arasındaki gerilim kaybolacağı için yurt içinde bayram havası esecek, Türk lirası çok olumlu etkilenecek. Son haberler Trump'ın ikinci zaferi elde edeceğini gösteriyor. 
Yılın ikinci çeyreğinde %32,9 ile rekor daralma gösteren ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte %33,1 büyüyerek kelimenin tam anlamıyla tarih yazdı Bu büyümede Trump’ın çok önemli katkısı var. Şirketlere ve ABD vatandaşlarına büyük mali destek sağladı. 
Trump’ın ABD halkı üzerinde popülaritesi çok yüksek.. ABD'yi 4 yıl boyunca savaşa sokmadı. Tek bir asker kaybetmedi.. Afganistan'daki birliklerini bile geri çekti. Suriye’de en alt düzeye indirdi. Dünyaya 750 milyar dolarlık silah sattı. İsrail'le Arap ülkelerini barıştırarak Evangelistlerin (dindarların) oyunu kazandı.. Amerika’yı dünyanın en büyük petrol üreticisi ülke konumuna yükseltti. Avrupa’ya LNG gemileriyle doğalgaz satar hâle getirdi. Enerjinin vazgeçilmez koruyucusu oldu. Ve en önemli gelişme "derin Amerika" onu 4 yıl boyunca yetiştirdi, şimdi kaybetmek istemeyecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.