Dolar öldü! (Alanların başı sağ olsun)

A -
A +
Piyasalarda yüzler gülüyor. Türk varlıkları güçleniyor. Borsa rekor üzerine rekor kırıyor. 7 Kasım'da 8,60’ı gören dolar 1 haftada %10 değer kaybetti 7,60 TL’ye geriledi. Borsa İstanbul 1.300 puanı aşarak tarihî zirve yaptı. Peki ne oldu da resim birdenbire değişti? Yurt dışından dolar mı yağdı? Rezervlerimiz dolup taştı mı? Sermaye akını mı başladı? Hayır hiçbiri olmadı... Ama algı değişti... En büyük ekonomik terörist dövizi nasıl öldürdük? Önce ekonomi yönetimi yenilendi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan piyasa dostu mesaj verdi. Ülkemizi riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkâr bir cazibe merkezi hâline getireceğiz. Büyüme, istikrar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatıyoruz. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayacak politikalar üretecek” dedi ve son noktayı koydu: "Acı da olsa doğru reçeteleri uygulamaktan kaçınmayacağız..." İşte bu ifade, ile faiz artışı önündeki engeller kalktı.. Merkez Bankası Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanının alacağı kararlara Cumhurbaşkanının tam destek vermesi piyasada büyük güven ortamı oluşturdu. İş dünyası yeni stratejiye tam destek verdi. Şu anda politika faizi 10,25’te fonlama faizi 14,30’da. Arada 406 puan fark var. Enflasyon 11,89’da.
19 Kasım’daki toplantıda faizler 500 puan artırılırsa %3 reel getiri sağlanmış olacak. Uluslararası yatırım bankaları JP Morgan ve Goldman Sachs, yatırımcılarına TL'ye geçin dedi. Yabancılar geri dönmeye başladı 3 günde piyasaya 1 milyar dolar girdi. 5 yıllık iflas sigorta primi (CDS’ler) 550’den 390 düzeyine geriledi...
BDDK batık kredi riskini arttıran aktif rasyo uygulamasını da kaldırarak bu harekete destek verecek... Enflasyon ve cari açık meydana getirmeyen bir büyüme vurgusu yapıldı. Yani öncelikle fiyat, finansal istikrar ve makro denge korunacak... Öngörülebilir bir Türk ekonomisinin temeli atıldı. Faizler zaten yüksekti, ama ismi vardı cismi yoktu. Şimdi cismi de yerine gelecek. Faiz yükselecek ama kurlar düşecek, maliyetler azalacak. Enflasyonda kademeli geri çekilme yaşanacak. Merkez Bankası TÜFE'yi izleyecek, 50 puan düşünce faizi de 50 puan... 100 puan düşünce faizi de 100 puan aşağı çekecek. Piyasada dengeler bozulmayacak.
Kurların gevşemesi yerli yatırımcıların dolara hücum etmesini önleyecek... Dolar kısa dönemde 6,90-7,00 TL aralığına inebilir. Piyasadaki oynaklığın ortadan kalkması reel sektörü rahatlatacak, yatırım ortamı iyileşecek, istihdam artacak... 
Şimdi gelelim en önemli soruya: Bugüne kadar faize karşı olan Cumhurbaşkanı tavır mı değiştirdi? Hayır! Aynı görüşünü koruyor. Ama yangına körükle gitmiyor. İpleri elinde tutmak istiyor. Bugüne kadar Merkez Bankası piyasanın arkasında yer alıyordu. Şimdi roller değişti. Piyasa Merkez Bankasını izleyecek. AK Parti hükûmetleri ve Cumhur İttifakı bugüne kadar son derece başarılı projelere imza attı. Suriye’de Libya’da, Karadeniz'de Doğu Akdeniz’de, Azerbaycan’da tarih yazdı. Terörün kökünü kuruttu. Ancak pandemi dolayısıyla ekonomi büyük darbe yedi. Enflasyon yükseldi. Halkın alım gücü düştü. Şimdi bu yarayı sarmak için büyük adım atıldı. 
ABD’nin seçilmiş yeni Başkanı Joe Biden’ın Diplomasi Danışmanı Michael Carpenter bile "Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak veya yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında değiliz" dedi... ABD engeli de ortadan kalktı. Yeni Türkiye'ye hoş geldiniz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.