Yatırımlar patlıyor düşmanlar çatlıyor

A -
A +
 
 
Türkiye 2020’de nasıl büyüdü, hükûmet doğru söylemiyor, insanlar aldatılıyor deniyor. Rakamlar ortada. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de 102 bin 794 şirket kurulmuş, 15 bin 349 şirket kapanmış. Açılan şirketler kapananları 7’ye katlamış. Kurulan şirket sayısı son 10 yılın zirvesinde.  
Konut satışları 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316'ya ulaşmış. Bunlar birinci el yani sıfır konutlar. Bir de ikinci elleri var. Yani kullanılmış olanların sayısı da 1 milyon 29 bin 576 olarak gerçekleşmiş… Özetle toplam 2,5 milyon konut satılmış. Bunların değeri ortalama 300 bin lira olsa 750 milyar lira eder. 
2020’de 610 bin araç satılmış, ortalama 100 bin liradan 61 milyar lira harcanmış. Konut ve otomotiv ülkedeki 200 sektörü etkileyen çok önemli temel taşlarıdır. Milyonlarca çalışan buradan ekmek yiyor, istihdam artıyor.  
2020 yılında 10 milyon 600 bin adet cep telefonu satılmış. Kayıt dışı ve ölçülemeyen online kanalların tahminî miktarları da eklendiğinde yaklaşık 12 milyon adet telefon satıldığı ortaya çıkıyor… 2020’de satılan cep telefonlarının ortalama fiyatı 3600 TL olmuş. Geçen sene Türk halkı cep telefonları almak için 43,2 milyar lira harcamış.  
Sadece bu 4 kalemde 854 milyar lira harcanmış. Giyim, ulaştırma, eğlence, yeme-içme sektörleri eklendiğinde 1 trilyon liralık rakam ortaya çıkıyor. Bu paralar nasıl kazanılmış, alın teriyle, nasıl tüketilmiş ortada. Büyümeyen ülkede böyle harcama yapılabilir mi? Bakın uluslararası kredi kuruluşları kredi notumuzu arttırmak için sıraya girdi. Fitch, not görünümünü 2 yıl aradan sonra ilk defa negatiften durağana yükseltti. Moody’s “Türk lirası güçleniyor, sermaye girişleri ve döviz rezervleri artıyor, ekonomi politikası değişti, tüm bunlar net bir pozitif kredi unsurudur” açıklaması yaptı.  
Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 631 milyon dolar artarak 54 milyar 495 milyon dolara, toplam rezervler 95,2 milyar dolara yükseldi. 2020’de Türkiye yatırımlarla büyüdü. Dördüncü çeyrekte %10,3 artan yatırımlar yılın tamamında %38,7 artarak son 10 yılın zirvesine ulaştı. Türkiye istikrarlı büyüme potasına girmiştir. Bu eseri Cumhuriyet hükûmet sistemi sağlamıştır. Güvenin, destekleyin…   
BİTCOIN TERÖRÜ ÖNLENİYOR-20 Şubat’taki yazımda “Kripto paralar için Türkiye’de yasal bir çerçeve yok. Bu haksız ve yıkıcı kazanca daha ne kadar seyirci kalınacak? Tek kuruş vergi ödenmiyor” demiştim. Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Yılın ikinci yarısından itibaren 3 milyon yatırımcının kullandığı sanal paraya karşı yasal düzenleme kararı aldı. Şirketler için teknik yeterlilik ve kurumda çalışanlarda SPK lisansı şartı aranacak. Kripto alım-satımı için vergi getirilecek. Adalet sağlanacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.