Derwall’in futbol tarifi

A -
A +

Bakmayın Trabzon’un o kadar gol kaçırdığına. Futbolu ‘futbol gibi’ oynamıyor takım. Dün Göztepe’yi yense de bu futbol yapısıyla başka maçta puan kaybedecekti. Zaten önceki puanları da modern futbolun uzağında kalmalarından dolayı kaybettiler. Tabi ki sezonu da...
Teknik efsane Jupp Derwall modern futbolun donelerini, “Savunma ve kanat oyuncularının dikine, basit ve çabuk oynayarak golcülere koşu koridorları oluşturması; yana-geriye amaçsız boşuna top çevirmemek, orta saha ofansif kurgu liderinin sürekli hücum genişliği bulması” diye özetler. Bütün bunların sonucunda gollük fırsatlar artar ve golcüler diri olarak tehlikeli bölgede topla buluşur. 
Dün Trabzonspor’un futbolunu bu gözle izledim biraz da. Bunların birisini görsem gam yemeyeceğim. ‘Bu kadar gol pozisyonu buldu’ derseniz yanılırsınız. Bunlar Derwall’in anlattığı donelerin yansıması değildi. 
Yine maçın genelinde defans güvenliğini bırakmayan (böylece blokları açık bırakan), ‘nasılsa bir şekilde gol atarım’ anlayışıyla oynattı takımını Rıza Hoca. Son bölümdeki yükleniş sadece gol mecburiyetinden...
Sosa’nın araya iyi bıraktığı dikine toplar, genç Abdülkadir’in hücum genişletmeye çalışan yine dikine koşu ve pasları dışında heyecan uyandıran bir özellik yoktu Trabzon’da. 
Günümüz futbolunda başarılı olmak için kompakt futbolun gereklerini yerine getirmek zorundasınız. Böyle futbol oynayan takımlar istikrarlı sonuç alır, şampiyonluğa oynar, rakip tanımaz ve taraftarını kahretmez. Oynadığı maçta yenilse bile bu tip futbolu ve hırsıyla taraftarının gönlünü alır. Çalımbay’ın takımında bu özellikleri gören varsa beri gelsin...
Böyle olunca efektif atak çeşitlemeleriyle değil de, duran toplardan gole yaklaşabildi bordo-mavililer ama orada da Beto gibi bir engele takıldılar. 
Sonuçta Trabzon zirvedekilerin inanılmaz puan kayıpları yaşadığı haftada fırsatı tepti. Bu futbol mantalitesiyle yarışa ortak olması da düşünülemezdi zaten. 

Maçın adamı: Beto

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.