ŞEYH EDEBALİ HAZRETLERİNİN ATAM OSMAN GAZİ'NİN ŞAHSINDA DEVLET REİSLERİNE VASİYETİDİR

A -
A +
Ey oğul!
Öyle insanlar vardır ki şafakla doğar, akşam ezanıyla ölürler. Avun oğlum avun. ?Şimdi güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelâmlısın. ?
Amma; bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen bir sabah rüzgârda savrulur gidersin. Sabredemezsen öfken ve nefsin bir olup aklını ve ihlasını mağlub eder. Demem o ki her daim sabırlı, sebatlı ve iradene hakim olasın!..?
Dünya, gözlerinin gördüğü kadar büyük değildir. ?Azmedersen bütün fethedilmemiş meçhuller, senin fazilet ve marifetinle gün yüzüne çıkar... ?
Ananı-atanı say; bereket, büyüklerle beraberdir. İtikadına halel gelirse yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. ?Açık sözlü ol. Her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme! ?Sevildiğin yere sıkça gidip gelme, muhabbet kalkar itibar kalmaz. ?
Ey oğul!
Üç kişiye acı: ?
Cahiller arasında kalan âlime, ?zenginken fakir düşmüşe ve hatır sahibiyken mevkiini kaybetmişe. Unutma ki! Yüksekte yer tutanlar aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Haklı olduğun zaman mücadeleden korkma. ?Bilesin ki atın iyisine "doru", yiğidin iyisine "deli" derler. ?
Ey oğul!
Artık Beysin...
Bundan böyle öfke bize, gönül almak sana... ?Suçlamak bize, katlanmak sana... ?Acizlik bize, kusur bize, hoş görmek sana... Geçimsizlikler, ihtilaflar bize, adalet sana... ?Kötü göz, som ağız, haksız tabir bize, affetmek sana...
Ey oğul! ?
Bundan böyle bölmek bize, bütünlemek sana... ?Üşengeçlik bize; uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana...
Ey oğul!
Sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz...
Şunu da unutma:
-İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!!!..
Ey oğul!
Yükün ağır, işin çetin, kuvvetin kıla bağlı.
Allahü teâlâ, yâr yardımcın olsun!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.