BATI'YA DAİR

A -
A +
Batı, öylesine bir ne yaptığını bilmezlik içinde ki; her hareketi sürpriz sayılabilir. Bunda şüphesiz en büyük pay, zirveye ulaşmış olmanın, rahat ve sıkıntısız bir hayat sürmenin.. Derdsiz, çok problemini yenmiş bir topluma birçok hakikatı anlatamazsınız... Geçen gün makbul bir eserde okumuştum. Orada diyor ki fazla yemek kalbi körleştirir.. Bunun gibi Amerika ve Avrupası ile topyekûn Batı'da maddi refahla mide fesadına uğramış ve son haliyle kör bir insana dönmüştür. Dikkat edersek Batı, 2. Cihan Harbinden sonra sürekli olarak pasifleşmektedir. Hatta pasifleşmek ne kelime gerçeğin münkiridir, çok yerde.
Batı, 1956 Macar, 1968 Çekoslovak ayaklanışında ne yapmış; Vietnam'ı kime bırakmıştır. İşte Afrika.. Bütün âlemin gözü önünde komünistleştiriliyor. Nerede anti-komünist Batı? Türkiye'deki oyunun gayesi neydi? Ne yazık ki komünist dünyadaki canlılık ve davasına sahiplilik Batı'da tükeniyor...
Soljenitsyine de bunu söylüyor... "Gulag Takımadaları'' ile uyuyan Batı'nın göz kapaklarını birazcık aralayan şöhretli edip, bu çalışması ile desbot Rus zulmünü sarsmış ve Rusya başını yiyemeyince Soljenitsyine'i Batı'ya kovmuştur. Rus topraklarının yetiştirdiği son büyük romancı olan muharririn Batı'da gördükleri onu hayal kırıklığına uğratmıştır... Batı, komünizm tehlikesini anlıyamamaktadır.
Bu, muhacir yazarı endişelendirmektedir. Bunun için vatanından uzakta da olsa insanlığa hizmet gayesiyle elinden gelen çalışmayı yapmaktadır. Daha evvel BBC'de yaptığı konuşma ile Batı'yı ikâza çalışmıştı. Son konuşması ise daha geniş çerçevelidir. Nihayet kendisi de Batılı olan muharrir Batılı insanın birçok hastalığına parmak basıyor.
Soljenitsyine mühim konuşmasını Harvard Üniversitesinde yaptı. Yağmur altında da olsa 18 bin genç hatibi dinlediler.
"Batı'nın çöküşü, cesaretin çöküşüyle atbaşı gitmektedir. Maddeye ve konfora tapınma, Batı’yı ruh açısından çöle çevirmiştir. Ahlâk ve maneviyat çökmüş, bunun yerini basın ve neşriyat organlarının uyutucu baskısı almıştır."
Ve soruyor, Soljenitsyine: "Gazetelerde ve televizyonda kadehler kaldırıyorlar, niçin? Batı'nın sefaleti için mi?"
Bu bir şiddetli tokattır. Baskının en görülmemişinden gelen bir insan Batı'yı acıyla tokatlıyor...
Ve Batı’lının yüzüne haykırıyor "Sovyetler Birliği'ndeki katı din düşmanlığına rağmen, Rusya’daki iman ve inanç alevleri sizinkinden daha hızla yükselmektedir. Ezilen Rus halkı ruhunu çelikleştirmekte, manen yükselmekte Allah’a inancını artık haykırmaya başlamaktadır. Fakat siz tam bir manevi boşluk ve ruhi kıtlık içindesiniz."
Meselenin en hayati noktasını da şöyle haykırıyor: “Batı, artık dünya insanlığının kurtuluşu için hiçbir model sunamaz. Batı’ya geldiğimde ümitvar idim; şimdi hiçbir ümidim kalmadı.”
          ***
“16 Aralık 1981 tarihli Türkiye gazetesi “TAHLİL” başlıklı sütunumuzda Batı’ya dair kaleme aldığımız yazı…”
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.