İYİ BAŞLAMADI!

A -
A +

"Musul Harekâtı'nı nasıl buldunuz?" diye bir anket yapılsa "hayal kırıklığına uğradım" veya "iyi başlamadı" diyenlerin sayısı çoğunluğu teşkil eder diye düşünüyoruz.

"Neden bu kadar beklendi?" sorusuna Barack Obama'yı memnun uğurlama dışında bir sebep gösterilememekte. Harekâtın işleyiş tarafına gelince; bir kere daha "beyaz dünyalılar"ın kayrıldığı görülüyor. Beyaz dünyanın lider kadroları, Suriye'de Esad'a, Irak ve Suriye'de DAEŞ'e karşı harekât yapmak için Türkiye'nin bu topraklara karadan girmesi için çok uğraştılar. Seçilen kelimeler "stratejik ortaklık", "ittifak", müttefiklik", "koalisyon" ve "uluslararası güç"tü. Mehmetcik, o topraklara girip kanını sebil olarak dökecek, bu iki yüzlü kelimelerin arkasındaki beyaz dünyalılar havadan bombalayacaklardı...
Bunu bekleyenler, SSCB'nin işgal tehditlerine karşı NATO'ya kabulümüzü, Kore'ye gidip Pusan'da 1200 askerimizi şehid verdiğimiz mecburiyet şartlarında kalmışlardı. O günler ayağa giymek için kara lastiğin bulunmadığı fakirlik günlerimizdi.
Türkiye, sen karadan gir, ben havadan bombalarım teklifini elinin tersiyle itti. Bu defa kızıp düşmanlarımızı dost edindiler. Bize yaptıramadıklarını PYD döküntüleriyle gerçekleştirmek istemişlerdi. Irak'tan, Akdeniz'e güneyimizde bir terör koridoru açıp Türkiye'ye orta doğuyu kapatmayı hayal ettiler. Buna izin vermedik. Fırat Kalkanı Harekâtı'na razı olmak zorunda kaldılar. TSK bu harekâtı yaparken onlar da Fırat'ın doğusunda faaliyete giriştiler.
Ancak Türkiye, hem mezhepçi milislere ve hem de Stalinci milislere karşı tavır koydu. Beyaz dünyalılar, bunun üzerine Peşmerge ve Irak ordusuyla çalışmayı tercih ettiler. İlk günden manzara şudur. Peşmerge, DAEŞ'in elinde bulunan bazı Musul köylerine girdi. Ardından da Irak ordusu harekete geçecekti. Irak ordusu, en azametli ve mağrur devrini Saddam zamanında yaşarken Körfez harekâtı üzerine tek kurşun atmadan firar edip kaçmıştı. Musul, DAEŞ tarafından işgal edilirken de aynısını yaptı.
Bugün plan şöyledir; Peşmerge, Musul şehir merkezine 10 km kadar yaklaşacak, şehre ise sadece Irak ordusu girecektir. Peki 5 bin Amerikan askeri ne yapacak? Onlar savaşmayacak, savaşanlara danışmanlık yapacaklar. Müşavir, danışman denen kadrolar 3-5,  bilemediniz 50 kişi olur. 5 bin askerin bir başka muharip kuvvete danışmanlık yaptığı görülmüş müdür?
İlk iki gün 15 bin peşmerge, 2 bin Ninova Muhafızı, 30 bin Irak askeri, 5 bin Amerikalı danışman, Fransız ve Amerikan jet ve topları fakat ortada "12 köy DAEŞ'ten temizlendi" haberinden başka bir şey yoktu. Üstelik de az kabul edilmeyecek miktarda peşmerge ve Irak askeri öldü.
Ayrıca DAEŞ'ten boşalan yerlere YPG'nin sızması, Haşdi Şâbi milislerinin Irak askeri olarak şekil değiştirmesi, PKK'nın peşmerge veya başka bir mahalli unsur olarak harekâta katılması tehlikesi de var.
"Büyük Musul Harekâtı" dense de harekât iyi başlamamıştır. İlk anki parlak nutukların yerini "Musul'un temizliği bir yıl sürebilir" sözleri almaya başladı. Herhâlde kötü gidişat görüldü ki Türkiye ile ilişkiler farklılaşmaya başladı. Koalisyonda olmamıza rağmen harekât başlarken bizi uzak tutmuşlardı. Dün Başbakan Binali Yıldırım, hava harekâtında TSK'nın da yer aldığını açıkladı.
Türkiye ile çalışmak menfaatlerine olur. Terör örgütüyle iş tutan ekipleri tarih affetmez. Türkiye'ye dolaylı biçimde 1 Mart Tezkeresi cezası vermeye yeltenenler kaybeder. Eşitlik şart; sen karada öl, biz havada uçalım mantığının kabulü mümkün değil. ABD ilk iki Körfez Harekâtında kendine değil, İran ve Rusya’ya çalışmış oldu.
Bu defa da başarısız çıkabilir.
Bundan dolayı eli Türkiye'ye mahkûm. Fırat'ın batısını da doğusunu da, bölge haritasını da bu bölgenin lideri, sözcüsü ve müdafiî Türkiye tanzim edecektir. Bütün şer örgütleri bölgeden kazıyacak olan Türkiye'dir. Bu Türkiye, artık kara lastiğe muhtaç günlerin memleketi değil, dünyanın 17. büyük gücü olduğu hâlde bununla yetinmeyip 10. büyük güç olmayı hedef almış bir büyük devlettir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.