KAZAN KALDIRMA

A -
A +
AK Parti ve MHP'nin üzerinde mutabık kaldıkları taslak, 10 Aralık 2016 günü saat 17.40'ta TBMM Başkanlığı'na arz edildi.
Darbeci cuntanın, Prof. Orhan Aldıkaçtı'ya hazırlattığı 1982 Anayasası, daha evvel 18 defa değişikliğe uğramıştı. 10 Aralık'ta Başkanlığa verilip 9 Ocak 2017'de TBMM Genel Kurulu'na inense 19. değişiklik.
CHP, TBB ile Ankara Barosunu yanına alarak değişikliğin hayat bulmaması için engelleme ve eylem çabasında. CHP'nin HDP çizgisine sapması, hukukçuların sokağa dökülmesi TBMM önünde çıkabilecek taşkınlıkları önlemek için TOMA'lar mevzilenmesi hiç de güzel manzaralar değildir. AK Parti ve MHP bir sistem değişikliğinden söz ederken CHP, rejim değişikliği diye ayağı yere basmayan bir iddianın peşindedir.
Komisyona 21 Madde sevk edilmişti. Orada yapılan çalışmalarla maddeler yekûnu 18'e düştü. Bizim de bu sütun ve ekranlardan tenkit ettiğimiz Cumhurbaşkanı seçilecek vatandaşın Türkiye doğumlu olma şartı, Anayasa Komisyonunda kaldırıldı. Bu isabetli bir tasarruf oldu. Bunun gibi yedek milletvekilliğinin kaldırılması da isabetli oldu.
Dikkat edilecek husus şudur; el birliği yaparak yeni bir anayasa inşa etmiyoruz. Ne yazık ki TBMM bunu yapmaya muvaffak olamadı. Üzerinde kavga-gürültü kopartılan, yamalı bohça bir anayasada 19. değişikliğe dairdir.
Taslakta neler olduğunu şöylece  toparlayabiliriz:
Başbakanlık, kaldırılıyor. İcranın tek başı CB olmaktadır. CB aynı zamanda devletin başıdır. CB, icraatlarından dolayı hukuken sorumlu olacaktır. CB'nın partisiyle ilişiği kesilmemektedir. CB, kararname çıkartma yetkisine sahip olacaktır. Şartları dâhilinde CB'nın meclisi feshetme ve meclisin de CB'nını vazifeden alma yetkisi olmaktadır.
Ayrıca; milletvekili, sayısı 550'den 600'e çıkmaktadır. Seçilme yaşı 18 olmaktadır. HSYK'nın seçilme şekli; yarısını meclis ve yarısını CB seçmek üzere değişmektedir. Askerî yargı lağvedilmektedir. Jandarma genel komutanı MGK'dan çıkartılmaktadır. AYM'nin üye sayısı 15'e düşmektedir. 
Anayasa değişiklik teklifi, Başbakan Binali Yıldırım dahil, 316 AK Partili vekilin imzasıyla TBMM başkanlığına verilmişti. Üzerinde durulan bir husus değişikliğe 330 evet oyunun çıkıp çıkmayacağıdır. MHP'de 3-5 fire olacağı belli. Fakat büyük bir fire görünmüyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tavrı nettir. Binaenaleyh, 330'un bulunamaması hâlinde referandum tarihinde erken seçim yapılır yorumunun gerçekleşmesi mümkün değildir. 330-366 aralığında kalınması hâlinde ise referandumun 23 Nisan 2017'de yapılmasını daha evvel gerekçesiyle birlikte dile getirmiştik. 367 ve üzeri evet çıkarsa artık referanduma gitmeye lüzum kalmaz. Ancak bu çok zor görünmekte.
TBB/Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosunun Meclis önünde ve CHP'nin hem içeride ve hem de dışarıda vatan hainlerine karşı cephe harekâtına girercesine taşkınlıklar yapması kınanmaya müstahak davranışlar olur. CHP kürsüde, genel kurulda ne diyecekse sonuna kadar söylemeli, kamuoyunu ikna etme imkânlarını aramalıdır. Bu, hakkıdır. Barolar Birliği ve Ankara Barosunun yapması gereken de yazı ve konuşmalarıyla yine vatandaşı ikna etmektir. Yoksa 27 Mayıs'ta benzeri sıkça görülen cübbeli eylemler hiçbir şekilde tasvip edilemez.
Slogan ve hakaretler değil, fikirler konuşmalı.
Ortak vatanda ortak hayat ve ortak istikbal için çalışıyoruz.
Bize göre seçilme yaşının 18 olması tartışmaya açılmalıdır. Rejim tartışması ise inandırıcı değildir. Üstelik anayasa değişikliği bugün yapılınca yarın yürürlüğe girmeyecektir. Değişiklik her zaman mümkün. CHP de şartlarını elde ederse 20. değişikliği yaptırabilir.
Adı geçen parti, bunun yerine kıdemli muhalefet nöbetini sürdürmekte. Vatan Caddesi, Köprüler, hava limanları, TL işareti vs... derken şimdi de anayasa değişikliği. Gerileme döneminde de Yeniçeri, olur olmaz her şeye kazan kaldırıp "istemezük!" ve "urun söyletmen!" diyerek devleti sıkıntıya sokardı. Ana muhalefet de şimdi her yenilik ve gelişmeye kazan kaldırıyor. Şüphesiz yalnız değil; HDP ve bir kısım avukatlar da kendisiyle beraber.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.