KERKÜK SANCISI!..

A -
A +
Kaderin bize 10 yıl arayla iki kere lûtfettiği ikrâmı almasını bilemedik. İlki, 2 Ağustos 1991'de Birinci Körfez Harekâtı başladığında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Irak'a girme projesi, genelkurmay başkanı Necip Torumtay'ın istifa etmesiyle akamete uğradı. İkincisi de Hükûmet Tezkeresi'nin 1 Mart'ta TBMM'de reddedilmesiyle 20 Mart 2003'te harekâtın dışında kalmamızla gerçekleşemedi.
Eğer; bu cesaretsizlik ve basiretsizlikler olmasaydı, Irak, bugünkü parçalanmışlığa marûz kalmayacak, bugünkü terörü yaşamayacak, milyonlar ölmeyecek, namuslar kirlenmeyecekti.
Eğer; bu cesaretsizlik ve basiretsizlikler olmasaydı, bugün DEAŞ diye bir terör örgütü bölgenin başına dert edilmeyecek, Meclis-i Meb'usan'ın 28 Ocak 1920'de yemin ederek aldığı Mîsâk-ı Millî kararı gereği topraklarımız olan Musul ve Kerkük aslî sahibine dönecekti.
Eğer; bu cesaretsizlik ve basiretsizlikler olmasaydı çok yüksek ihtimalle Suriye'de Arap Baharı yaşanmayacak, güneyimizde Kürt koridoru fitnesi çıkmayacak, Suriye halkı tarümar edilmeyecekti.
Eğer; bu cesaretsizlik ve basiretsizlikler olmasaydı bugün Kürt petrolüne ilişilmeyecek, Kerkük'ü kaybetme tehlikesi doğmayacaktı...
Kerkük Vilâyet Meclisi, dün bir toplantı daha yaptı.
Bu toplantı da Türkmen ve Arap üyeler tarafından boykot edildiği için yalnızca 26 Kürt üye ile  gerçekleşti. Masada iki gündem maddesi vardı:
Irak Millî Meclisi'nin Kerkük'teki resmî binalara sadece Irak bayrağının asılabileceğine dair 1 Nisan 2017 tarihli kararıyla Kerkük'ün nihâî statüsü için yapılacak referandumu görüşmek...
Toplantıdan sonra Vilayet Meclisi Reisi Rebwar Talabani, yanında Kürt üyeler de olduğu hâlde bir basın toplantısı yaparak alınan kararları şöylece açıkladı:
1-Irak Millî Meclisinin Kerkük'te resmî binalara sadece Irak bayrağı asılabileceğine dair kararı tanınmamıştır.
2-Kerkük'ün tartışmalı yerler halinden çıkıp kendi geleceğini tayin etmesi için referandum kararı alınmıştır. Referandumda ahaliye "Irak devletine mi, Kürt Bölge Hükûmetine mi, bağlanmak istersiniz?" sorunu tevcih edilecektir.  
2003'teki Harekâtta Amerika, çok güvendiği Ankara tarafından yüzüstü bırakılınca Kürtlere sarıldı. Fırsatı değerlendiren Kürt yöneticiler, Kerkük'ün nüfus yapısını alt-üst edecek derecede bu vilayete Kürt göçmen taşıdılar. Zaten daha evvel de Saddam Hüseyn, vilâyetten zorla göçler yaptırmıştı.
2005 senesinde Irak'a bir anayasa yapıldığında Kerkük'ün statüsü için 140. Maddeyle bir düzenlemeye gidildi. Buna göre Kerkük'te referandum yapılabilmesi yani halkın nereyi tercih edeceğine dair rey verebilmesi için iki şart koşuldu:
1-Saddam Hüseyn zamanında yerinden sürülüp çıkartılmış muhacirlerin geri gelmeleri.
2- Nüfus sayımı yapılması.
Dolayısıyla bugün gidenler, gelmeden ve nüfus sayımı olmadan referandum mümkün değildir. Yapılması anayasaya aykırıdır. Şimdi Irak valisi ve il meclis başkanı 26 meclis üyesiyle birlikte bu ihlali işlemekte ve keyfî hareket etmekteler. Ancak perdenin gerisinde Celal Talabani vardır. Oyunu tezgâhlayanlar kurguyu iyi yapmışlar. Eğer Mesut Barzani bu emrivakide pasif kalırsa üstünlüğü Celal Talabani'ye kaptıracaktır. Şayet o da ihlale katılırsa belki Bağdat hükûmetiyle ama mutlaka arasının çok iyi olduğu Ankara’yla bozuşacaktır. Gerçi Bağdat Hükûmeti, bir muamma hâldedir. Başbakan Haydar el Abadi'ye göre Kerkük'te 10 yıldır Kürt bayrağı dalgalanmaktadır. Şimdi "mesele, Irak güçlerinin DEAŞ karşısında gösterdiği muvaffakiyeti gölgelemek için bilhassa büyütülmektedir."
Mesud Barzani'yi de devirmeyi hedef aldığı belli olan sinsi bir oyun karşısındayız.
Kerkük, Musul ve Fırat'ın doğusu-batısı oyunları tükenmeyecektir.
Ankara'nın müdafaası Kerkük’ten geçer. Bunu bilen Haçlı Batı, sosyalist Kürtlerle iş birliği yaparak 16 Nisan öncesi Kerkük'ü gündeme sokmuştur.
 
MUM KİMİN YANAN KERKÜK
 
Yıktılar kal'amızı,
Sürdüler balamızı!
Daha can boğazdayken
Çektiler salamızı.
 
Ah Kerkük, yüz ak Kerkük
Her zaman yüz ak Kerkük
Ölseydim düşmeseydim
Men sennen uzak Kerkük!
 
Elinde yâd elinde
Öt bülbül yâd elinde!
Bir diyâr, mezar olsun
Kalmasın yâd elinde!
 
Can Kerkük, cânân Kerkük
Her söze kanan Kerkük!
Kalıpdı yârdan uzak
Mum kimin yanan Kerkük!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.