Doğum borçlanması emekli maaşını artırır

A -
A +

Soru: Ben 1964 doğumluyum. 1980 yılı sigorta başlangıcım var. Evlendiğim 1986 yılına kadar toplamda 1612 gün prim ödemem oldu. 1989, 1994, 1997 ve 2001 yıllarında doğum yaptım. Hangi doğumları borçlanırsam menfaatime olur. Semra M./İstanbul

DOĞUMDAN ÖNCE SSK SİGORTALISI OLMA ŞARTI KALKTI


5510 sayılı Reform Yasasının 41'inci maddesine göre, kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla iki defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerinin borçlandırılmasında kadın sigortalının doğumdan önce 4/a kapsamında sigortalı olması (SSK sigortalısı) ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması gerekmekte idi. Bu konuda 6552 sayılı Torba Kanun düzenlemesi ile iki önemli değişikliğe gidildi.
Yapılan değişikliklerin ilki, sadece SSK sigortalılarına verilen doğum borçlanma hakkının Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalılarına da verilmesidir. Bu değişiklik sonrası doğumdan önce SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortalısı olan daha sonra doğum yapan kadınlar için artık doğumdan önceki son sigortalılık türüne bakılmayacak. Doğumdan önce son sigortalılık statüsü Bağ-Kur veya Emekli Sandığı olanlar da artık borçlanabilecek.

DOĞUM BORÇLANMASI ÜÇE ÇIKTI


Yapılan diğer önemli değişiklik ise borçlanılabilecek doğum sayısı ile ilgili. Daha önce iki çocuk için maksimum dört sene borçlanılabilmekte iken 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren üç çocuk için altı yıla kadar borçlanma yapılabilecek. Burada yeri gelmişken özellikle hatırlatmak istiyorum. Doğumdan sonraki iki yıllık sürede eksiksiz olarak prim ödemesi olanlar borçlanma yapamıyor. Doğumdan sonra iki yıllık sürede hiç prim ödemesi olmayanlar iki yıllık süreyi, kısmi prim ödemesi olanlar ise iki yıllık süreden yani 720 günden eksik olan süreleri borçlanabiliyorlar.

DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR


Doğum borçlanmasının pek fazla bilinmeyen gizli bir fonksiyonu bulunuyor. Bu fonksiyon doğum borçlanmasının emekli maaş miktarını artırmasıdır.
Bilindiği gibi düşükten prim ödemesi olanlar açısından emekli maaşını belirleyen üç dönem içerisinde en kıymetli olan dönem 2000 yılı öncesidir. Dolayısıyla prim gün sayısı 2000 yılı öncesi için ne kadar çok ise emekli maaşı da o oranda yüksek çıkıyor. Bu durumda doğumlar 2000 yılından önce gerçekleşmiş ise doğum borçlanması yapılması sonrası 2000 yılı öncesi primleri arttığı için borçlanma yapanın emekli maaşı oldukça yüksek çıkıyor.
Okurumuzun üç doğumu 2000 yılı öncesi bir doğumu ise 2000 yılı sonrası. 2000 yılından önce olan üç doğum için emekli olmasına yetecek olan 1988 gün borçlanma yapılması ile birlikte alacağı emekli maaş vergi iadesi ile birlikte 1.269 TL olacak. Oysa bu doğumlardan 720 gününü 2000 yılından sonraki doğum için borçlansa emekli maaşı 1.100 TL olarak hesaplanacak. Hatta Okurumuz borçlanmayıp 1 Ekim 2008 tarihinden sonra borçlanma süresi kadar prim ödemiş olsa idi bu kez alacağı emekli maaşı 812 TL olarak hesaplanacaktı.

SOSYAL GÜVENLİK HAVARİLERİNE İTİBAR ETMEYİN


Bir okurumuz 8017 gün prim ödemesi olduğunu, okuduğu bir sosyal güvenlik yazarının 8000 gün prim ödemesi olana 600 TL maaş bağlanacağını belirterek bu haberin doğruluğunu bizlere sormuş.
Bundan bir yıl kadar önce hükümetin yaptığı her düzenlemeyi gözü kapalı savunan deyim yerinde ise şakşakçılık yapan bir grubun son bir yıldan bu yana da hükümetin her düzenlemesini eleştirdiğini, salt eleştiri ve yıpratma adına yalan ve çarpıtmada sınır tanımadığına şahit oluyoruz. Aynı fabrikanın ürünü olması nedeniyle ben bunlara sosyal güvenlik havarisi nitelemesini uygun gördüm. Bu havariler bilsin ki; 8000 gün prim ödemesinin tamamı asgari ücretten geçen, emekli maaşını en düşük hale getirecek olan prim ödeme önemleri de 1 Ocak 2000 tarihinden bu yana kesintisiz olan sigortalıya bağlanacak olan emekli maaşı yani 8000 günle alınabilecek en düşük emekli maaşı vergi iade dahil 820 TL olmaktadır.
Kıymetli Okurlar. Kalemin erdeminin olduğunu bilmeyen sosyal güvenlik havarilerine itibar etmeyelim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.