Borçlanma yapanın emekli maaşı yükselir

A -
A +
Soru: "İlk defa 2001 yılında sigortalı oldum. 2008 yılı Temmuz ayında sigorta başlangıcım 1 Kasım 1999 olacak biçimde 16 ay askerlik borçlanması ödeyerek 15 yıl 3600 gün 60 yaş üzerinden emekliliğe hak kazandım. Haftaya 60 yaşını tamamlayacağım. Prim ödemelerim asgariden yatırıldı. Kalan 4 aylık askerlik süremi borçlansam emekli maaşıma etkisi olur mu?" Salih H/İstanbul
BORÇLANMA EMEKLİLİK ŞARTLARINI KOLAYLAŞTIRIR
Sigortalıların askerlik gibi iradesi dışında gelişen olgular, çalışma hayatının dışında kalarak prim ödemesinin kesintiye uğramasına ve bu nedenle sigortalının sosyal yardımlardan mahrum kalmasına neden olur. Hatta bu kesintiler, bazı hallerde emekli olmasının gecikmesine yol açar. Reform Yasası sigortalıların iradesi dışında prim ödemelerinin kesilmesi nedeniyle emeklilik hakkından olumsuz etkilenmesini bertaraf etme adına askerlik borçlanması da dahil çok sayıda borçlanmaya yer vermiştir.
Reform Yasasına göre, sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma yapılması hâlinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Okurumuzun borçlanması üzerinden anlatırsak, okurumuz ilk defa 2001 yılında sigortalı olmasına rağmen sigorta başlangıcı öncesinde askerlik yapıldığı ve bu süreler için borçlanma ödendiği için sigorta başlangıcı daha öne gelmiş ve sonuç itibariyle daha erken emekli olması mümkün olmuştur.
BORÇLANMA EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR
Reform Yasası ile başlayan dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulamaya geçen ve sigortalılar açısından çok olumlu sonuçları olan bir düzenleme hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Zira, "bilimi kör ideolojilerinin önüne koymuş olanlar, ne olursa olsun eleştir, her şartta karala" mantığını bırakamadıkları için Reform Yasasının olumlu taraflarını sizlerle paylaşmamaktalar. Kim bilir, belki de bu derece bilemediklerinden, bilim körlüğü yaşadıklarından, ya da bilmediklerini bilmediklerinden ifade etmiyorlar, edemiyorlar.
Reform Yasasından yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce, askerlik borçlanması sonrası her ne kadar sigorta başlangıcı geriye götürülse de prim günü, ödemenin yapıldığı yılın prim gününe eklenmekte idi. Bu nedenle sigortalıların borçlanma yapması hâlinde bırakın maaşlarının artmasını maaşları daha da düşmekte idi. Ancak en yüksekten borçlanma ödeyenin maaşı yükselmekte idi.
Reform Yasası bu çarpık uygulamaya son verdi. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra borçlananların prim günleri, borçlanmaya esas yılların prim günü olarak değerlendiriliyor. Örneğin; 1975-1976 yıllarında 18 ay askerlik yapan sigortalı borçlanınca 1975 ve 1976 yılları için 540 güne kavuşuyor. İşte bu günler 2000 yılından önceye gittiği için emekli maaşı ciddi oranda artış gösteriyor. Özet olarak, Reform Yasasında yer alan borçlanma yöntemi emekli maaşını arttırma işlevine sahip.
1 GÜNLÜK BORÇLANMA MAAŞI İKİYE KATLAR 
En az bir günlük borçlanma yapmak elbette her sigortalının emekli maaşını ikiye katlamaz. Ancak borçlanma 2000 yılı öncesine gün kazandırıyor ise 1 günlük borçlanma yapmak emekli maaşını 2 kattan daha fazla yükseltir. Okurumuz, 16 aylık askerlik borçlanmasını Reform Yasasından önce ödemiş. Dolayısıyla bu süreler ödemeyi yaptığı 2008 yılı prim gününe sayıldığı için emekli maaş hesabında 2000 yılı öncesi için prim günü bulunmayacak ve alt sınır aylığından yararlanamayacak. Maaşı da yaklaşık olarak 430-440 TL civarında kalacak. Oysa en az 1 gün askerlik borçlanması öderse, Reform Yasasının olumlu düzenlemesi sonucu, bu borçlanma gün sayısı askerliğini yaptığı 2000 yılı öncesine gidecek. Sonucunda 2000 yılı öncesi için prim günü olduğu için alt sınır aylık hakkından yararlanabileceğinden maaşı 950-975 TL civarında olacak. Okurumuza tavsiyemiz kalan borçlanmasını yaptıktan sonra emekli müracaatında bulunmasıdır.
Üzülerek ifade edeyim ki; Reform Yasasından önce "borçlanma yapın, borçlanma ödemesi artıyor" diyenler, borçlanmanın emekli maaşı boyutunu ihmal ettiğinden sigortalıları yanlış yönlendirdi. Ne olur sosyal güvenlikle ilgili her duyduğunuza her okuduğunuza inanmayın, takıldığınız yerler için gidin SGK'da çalışan yetkililerden bilgi isteyin. İnanın, SGK, "Yeni Türkiye" idealini en çabuk kavrayan kurumlarımızdan birisi durumundadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.