Gökyüzü

A -
A +
Dünyada Rabbimizin kudretini görmek isteyen gökyüzüne baksın. Uğruna şiirler yazılan, gece gündüz astronomların incelediği o muhteşem "şaheser"i görmenin bu kadar kolay olması bizim için çok büyük bir şans...
Güneşiyle, yıldızıyla, sayısız galaksileriyle, kara delikleriyle… Aklımızı başımızdan alırken, hemen şuracıktaki atmosferde üzerinde süzülen kuşları ile insanı büyüleyen bu eser, uğruna yazılmış her şeyin hakkını fazlasıyla veriyor.
Her kafanı kaldırdığında gözlerinin içine sığan bu gökyüzü en çaresiz anında ruhun daraldığında yahut için içine sığmadığında hep yanı başındadır.
Umuttur gökyüzü… Sevenlerin tesellisidir sevdiği ile aynı gökyüzüne bakmak… Herkese ayrı göründüğü gibi sevenlere de ayrı görülür. Kalbin işidir, gözle görülmez bu güzellik. Herkesin biricik sevgilisidir. Gençlerin yarınları, umutları, yaşlıların mazisi, yaşanmışlıklarıdır. Sadıktır aslında gökyüzü sen nasılsan öyledir. Hüzünlüysen hüzünlüdür mutluysan daha mutludur. Hasretidir herkesin bir türlü kavuşamadığı. Yeryüzündeki o amansız telaşa karşı bir o kadar sakindir. Temizliğin masumiyetin ta kendisidir. Gökyüzüne bakmayı ihmal etmemek gerek. Bütün güzel duyguların doğuşudur. Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi: "Gökyüzüne bakmayanların kalbi, daha çabuk kirlenir...” Denizi olmayan her şehrin tek tesellisidir. Herkesindir gökyüzü. Zenginin fakirin yaşlının gencin… Parayla değil yarayla bakar bakan. Hem ondan kötülük de gelmez. Şimşekler çaktığında gökler karardığında sonunda yağan yağmur olur bereket olur iner toprağa. Çok sabırlıdır aslında. İyisiyle kötüsüyle binbir âna şahit olmuş yine de maviliğinden taviz vermemiştir. Kıymetlidir gökyüzü. Yarınlar, umutlar demektir. Gözlerimizi açıp görebiliyorsak hâlâ gökyüzünü, daha umut var demektir. Karamsar olmamak lazım gelir. Şairin de dediği gibi;
Yok, öyle umutları yitirip karanlıklara savrulmak,
Unutma! Aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak!
          Rabia Özen
 
 
ŞİİR
 
          Darıldım
 
Yalan riya dolu dünyaya
Birisi ekmek kavgasındayken
Birisinin 3 çeşit ekmek yemesine
Darıldım.
Zenginlerin üstünlük kurduğu,
Fakirin ay sonunu düşündüğü
Dünyaya darıldım.
Olmayan düzende hayatımı düzene sokmaya.
Olmayan bir insana şiirler yazmaya
Darıldım.
Sahip olmadığın bu kadar şeye darılmışken,
Birini sevme ihtimaline inanmışken
Kendime darıldım.
 
Sevginin ait olmadığı bedenlerde
Bir damlasını hak etmeyen insanlar var bu dünyada
Şarkıların aslında insanların hayatları olduğu,
Dinledikçe bastırılmış olduğu aşkları yaşar mısralarda
 
Var benim de bir şarkım,
Acısıyla sevgisiyle bir olduğu,
Mesafelerin zorlaştırdığı,
Sevgisinin bolluğunu
Hissettiğim var, bir şarkım
 
Bir merhaba ile başlayan hikâyem
Bir sala ile son bulan hayatımda
Sana ait olan bu dünyada
Ruhum, var oluşum var bir merhabanda
 
Sessizliği yok oluşumu, bulurken merhabanda
Bağlandım tekrar yalan dolu dünyaya
Hoş geldin dünya güzeli
Gelişinle bağladın kaybolmuş benliğimi
 
Hoş geldin dünya güzeli
Hoş geldin...
 
            Onur Açıkgöz
 
 
 
UNUTULMAZ OLAYLAR
 
HAİTİ’DE DEPREM: Tarihte bugün Haiti'nin güneyinde 2010 yılında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 300 binden fazla kişinin öldüğü bildirilmişti. Haiti'deki o korkunç ve unutulmaz depremi ve deprem sonrası yaşananları yerinde görüntülemeye giden gazetemizin Dış Haberler Müdürü Osman Sağırlı’nın gönderdiği yazı ve fotoğraflar dünya basınında yer bulmuştu.
Osman Sağırlı, korkunç depremin üzerinden 13 gün geçmesine rağmen sokaklarının hâlâ cesetlerle dolu olduğu Haiti'ye gitmiş görmüş ve yazmıştı. Enkaz altında canlı kalma umudunun tükendiği ülkede, binlerce yaralı, dünyanın bu en fakir topraklarında hayatta kalma mücadelesi veriyordu.
“Haiti’de insanlık öldü BM seyretti” diye gazetemizde yayınlanan söz konusu haberde https://www.turkiyegazetesi.com.tr/Genel/a433709.aspx “30 bin personel ile yer aldığı Haiti’de yetim çocukların kaçırılmasını engelleyemeyen BM, depremzedelere ise üç hafta sonra gıda dağıtabildi... Sadece yıllık 3,5 milyar dolarlık masrafı ile dahi ihya edebilecekleri Haiti’yi ihmal eden BM depremle yıkılan Haiti’deki en büyük enkazı bıraktı” denilmişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.