Vaktin kıymetini bilmek -2-

A -
A +
Kendi kendimize soracağımız ikinci soru da şöyle olmalıdır:
“Bugün evin ve ailen için ne yaptın? İnsanoğlu sosyal bir varlıktır. Sadece kendimiz için değil en değer verdiğimiz onlarla mutlu olduğumuz ailemiz, evimiz için yaşamakta ve onlar için çalışmaktayız. Anne baba ebeveyn ve çocuklarımızdan oluşan çekirdek ailemiz toplum olarak bizi ayakta tutan en değerli en güzel varlıklarımızdır. Onlara karşı birçok sorumluluklarımız vardır. Helalinden kazanıp çalışıp evimize çoluk çocuğumuza bakmak onları en güzel şekilde yetiştirmek büyüklerimize saygıda kusur etmemek küçüklerimizi vatana ve millete faydalı olacak bir şekilde yetiştirmek en büyük görevimizdir. Bu büyük sorumluluğumuzu en iyi şekilde taşıyabildik mi?
Üçüncüsü: Bugün ülken ve milletin için ne yaptın? Bizler bu güzel ülkenin ve toplumun birer parçasıyız. Bu ülkenin bir ferdi olarak ülkemize ve milletimize karşı birçok sorumluluklarımız vardır. Hangi işi yapıyor olursak olalım görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Milletimizi ülkemizi çok sevip ülke menfaatlerini ön planda tutarak milletin malını en güzel şekilde korumak ve kollamak en büyük şiarımız olmalıdır.
Dördüncüsü de bugün Allah için ne yaptın? İnsanoğlu başıboş yaratılmamıştır. Yaratılmışların en güzeli olan biz insanlar bu dünyada yaşarken dünyanın bize bahşedilen en güzel nimetlerini kullanırken aynı zamanda bize birçok sorumluluklar da verilmiştir. Emrimize verilmiş olan bütün bu dünya nimetlerinin kıymetini bilip şükrünü yerine getirdik mi? Allah’a olan günlük ibadetlerimizi yapabildik mi? Güzel dinimizin emrettiği gibi insanların hayırlısı insanlara faydası olandır düsturuna göre hareket ettik mi? Sevdiğimizi Allah için sevmek sevmediğimizi Allah için sevmemek düsturunu kalbimize nakşettik mi?
Bu duygu ve düşüncelerle hayatımızı yaşamaya çalıştığımızda kazancımızın da bereketi olur, hayatımız da mutlu ve huzurlu geçer, toplum içinde de sevilir ve sayılırız…
Bu duygularla herkese sağlıklı günler ve esenlikler diliyorum...
             Em. Sağ. Yazar Aslan Torun
 
 
ŞİİR
 
  BUGÜNLERDE
 
Bir acayip gizli düşman,
Hedefinde milyon insan,
Sınır bilmez, bilmez lisan,
Saldırıyor bugünlerde.
 
Sokakta, her yerde tuzak,
Arkadaşın, dostun uzak,
Yolcu alır tahta kızak.
Göç oluyor, bugünlerde.
 
Yayılıyor sâri illet.
Korkarız eder sirayet.
Yedi düvel, pek çok millet,
Savruluyor bugünlerde.
 
Sanki Mahşer provası,
Evlattan kaçar babası.
Nefislere ömrün sorusu,
Soruluyor bugünlerde.
 
Tanımayız saklı çehre.
İzinle girilir şehre.
Kolonyalar katre katre,
Sürülüyor bugünlerde.
 
Verilir türlü izahat.
Hekim etmez istirahat.
Ancak tedbir ile rahat,
Olunuyor bugünlerde.
 
Zihni parçalayan kezzap.
Düşündükçe artan azap,
Maziyle katmerli hesap,
Görülüyor bugünlerde.
 
Zamanımız ahir zaman.
Afakı kaplamış duman.
Sabır ile parlar iman,
Seziliyor bugünlerde.
 
İmtihandır gelir, Hak’tan.
Çaresi yüce Allah'tan...
Veballerden günahlardan,
Korkuluyor bugünlerde.
 
               Zuhal Güzel
 
 
 
UNUTULMAZ İSİMLER
 
AKŞEMSEDDİN HAZRETLERİ: Bugün Akşemsettin Hazretlerinin vefatının 561. yıl dönümüdür.
Bu mübarek zat 1459’da Göynük’te vefât etti. Her yıl mayıs ayının son pazar günü, Göynük’te anma günü yapılmaktadır.
Akşemseddin hazretlerinin Risâlet-ün-nûriyye ve Maddet-ül-hayat isimli kitapları vardır.
Akşemseddin hazretleri bu kitaplarında; “Hastalıklar insandan insana canlı varlıklar vasıtasıyla geçmektedir” diyerek, mikropların varlığını ilk defa keşfeden İslâm âlimidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.