2020 yılının yükselen yıldızları

A -
A +

Bu yılı kapsayan temel bazı alanlarda, biraz dar olsa da, sizlere faydalı olacağını düşündüğüm lezzet adreslerini paylaşmak istedim. Ama bilmelisiniz ki, birçok ilimizde başarılı işletmeler var. Adreslerini verdiğim işletmeler çoğunlukla FİYAT/KALİTE, ÖZGÜNLÜK, ÇEŞİTLİLİK, ATMOSFER VE PERSONEL KALİTESİ (işletmeciler dâhil) ile belli standartlara sahip.

Ülkemizdeki yeme içme sektörü özelinde artık daha çok insan mutfağa ilgi duyuyor, farklı lezzetler deneyimlemek istiyor. Gastronomi kitapları, dergileri, gazetelerin yeme içme sayfaları, televizyon programları daha çok ilgi görüyor. Sosyal medyanın nerede ise yüzde yetmişi seyahat ve gastronomi içerikli. Bu yoğunluk maalesef bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. Yeni restoran keşfetmek isteyenlerin açıkçası çok fazla doğru bilgi şansı yok. Bu anlamda ülkemizde bugüne kadar Türkiye genelini kapsayan tek çalışma YEDY ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Organizasyon Türkiye geneli ve bütün illeri kapsayan iki başarılı rehber hazırladı. YEDY organizasyonu 2020 yılında malum şartlar çerçevesinde çalışmalarını yürüttü ancak 2020 yılı için rehber hazırlamadı çünkü faaliyetlerin düzenli olmadığı hatta zaman zaman durduğu bir dönemde gastronomi rehberi çıkarmak zaten çok anlamlı da olmazdı. Ben 2020 yılını kapsayan temel bazı alanlarda biraz dar olsa da sizlere faydalı olacağını düşündüğüm lezzet adreslerini paylaşmak istedim. Ama bilmelisiniz ki, birçok ilimizde başarılı işletmeler var. Adreslerini verdiğim işletmeler çoğunlukla; FİYAT/KALİTE oranı ayrıca ÖZGÜNLÜK, ÇEŞİTLİLİK, ATMOSFER VE PERSONEL KALİTESİ (işletmeciler dâhil) ile belli standartlara sahipler. BU ADRESLER İÇİNDE TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ DIŞINDA BİR KONSEPT YOK.

TÜRK MUTFAĞI
Bugünkü hâliyle Türkiye sınırları içinde varlığını sürdüren Türk mutfağı; kendi içinde ve dışında kesilmeden süren kültürel erozyonlar, toplumsal-ekonomik yapısında geçirdiği sarsıntılara rağmen görkemini ve lezzetini koruyor. Her ne kadar Türk mutfağının gerçek anlamda yaşatılması ile ilgili geleceğe dönük kaygılarımız olsa da ülkemizde bu mücadeleyi sürdüren işletmeler var.       

YANYALI FEHMİ KADIKÖY/ İSTANBUL
İstanbul Efendisi Kadıköy'ün simgesi

Türk lokantacılığının köklü markalarından biri; hatta eski görkemini koruyan ve geliştiren belki de tek marka YANYALI FEHMİ LOKANTASI. Fehmi Efendi meraklı olduğu Türk mutfağını 1919'da Kadıköy'de saraydan ayrılma Bolulu Hüseyin Efendi’yi başaşçı yaparak mesleğe başlamış. Çarşının daracık sokağın sonunda caddeye birleştiği yerde üç kuşaktır aynı ailenin çalıştırdığı ve tatlılar dâhil Türk mutfağının klasiklerini bulabileceğiniz bir mekân.

ZENNUP İSTANBUL
Değer ve lezzet katıyor

Aslında ZENNUP benim açımdan ÖMÜR AKKOR ve kendisinin yıllardır yaptığı araştırmaların sofraya konulmuş hâli. İstanbul Büyük Yalı’daki gastronomi, kültür, sanat ve yeni yaşam merkezi Fişekhane’deki en değerli restoran. Bursa’dan sonra bilgiye dayalı zengin menüsü, sıcak ve keyifli atmosferiyle sıra dışı. Ömür Akkor, izlerini Selçukludan Osmanlıya kadar sürdüğü görkemli Türk mutfağı tecrübelerini her tabağa yansıtmış. Yerel ürün, üretici ve geleneksel pişirme; vazgeçilmezleri. ZENNUP 1844, Türkiye’nin farklı şehirlerinden, doğrudan yerel üreticiden temin edilen ürünleriyle misafirlerine gerçek Türk mutfağı deneyimi yaşatıyor.

CUMHURİYET EDREMİT / BALIKESİR
Ege kıyısının en iyi lokantası

Sadece Edremit'in değil Türkiye'nin en iyi lokantalarından. 1923 yılından beri hizmet veren Cumhuriyet Lokantası bir aile işletmesi. Tezgâhındaki her şey iyi, kuzu tandır ve kuzu elbasan, kadınbudu köfte ve bilhassa karnıyarık en iddialıları. Yemekler mutlaka zeytinyağı ile yapılıyor. SEMİZOTU, PAZI, ENGİNAR gibi Ege kokanları revaçta. Genelde evlerde yapılan şerbetli lor tatlısı ve çok az yerde görebileceğiniz irmiği bol revani, üzerinde kaymakla geliyor.

7 MEHMET ANTALYA
70 yıldır bitmeyen şarkı

7 Mehmet Lokantası, aile mirası reçetelerle hazırlanan Akdeniz lezzetleri, muhteşem manzarası ve etkileyici şık mimarisi ile son 30 yıldır ısrarla takip ettiğim bir işletme. Antalya’da falezlerin üzerinde bir cennet köşesi... 7 Mehmet'in 70 yılı aşan lezzet serüveninde nesiller değişse de mutfakta kullanılan malzemenin tazeliği, aşçılarının ustalığı ve servisin kalitesi hiç değişmiyor. Lokanta, mutfak kültürü tohumlarının nasıl dallanıp budaklanabildiğinin en lezzetli örneği.

LİMAN RİZE
Karadeniz'in lezzet limanı

1968'de hâlen hizmet verdiği Deniz Caddesi’ndeki yerinde Kemal Reyhanoğlu tarafından kurulmuş. İşletmenin başında 3. kuşağın temsilcisi İSMAİL BEY var. Rize Liman, Türkiye'nin en iyi esnaf lokantalarından. Yemekler odun ateşiyle ısınan kara fırında, bakır tepsi ve kaplarda pişiyor. Kavurma vetereyağlı pilav, karalahana sarması, döner
 ve kuru fasulye favori lezzetler. Yolunuz Rize değil Doğu Karadeniz’e düşerse mutlaka...

 

PAÇACILAR
Anadolu’da bir kahvaltı seçeneği, esnaf lokantalarının olmazsa olmazı sağlık açısından sirke ve sarımsakla lezzetli bir alternatif. İçerisinde yoğun olarak bulunan PROTEİN ve KOLAJEN, paça çorbasını lezzetli, zengin bir besin hâline getiriyor. En çok kışın tercih ediliyor. Paça yapımı titizlik ve zahmet istiyor. Yaptıkları lezzetli çorbalarla isimlerini yıllardır kulaktan kulağa taşıyarak kendi müdavimlerini oluşturuyorlar.

 

SERHAT PAÇA KARS
Dudaklarınız birbirine yapışıyor

Kars’ı KAZ lezzeti ile sınırlı sananlar için şaşırtıcı mekânın alametifarikası PAÇA ÇORBASI. Kuzinede harika çorbalar pişiren Serhat Lokantası, 50 yıllık bir dükkân. Saatlerce kaynamış ve ayıklanmış artık jel kıvamına gelmiş paçaların sadece suyunu içmekle kalmıyor, onları yerken ağzınız, dudaklarınız zamk gibi birbirine yapışıyor.

MENEKŞE PAÇA KAHRAMANMARAŞ
Paçanın sanata dönüştüğü yer

Remzi Usta’nın paçasının özelliği; içindeki doğal sumak ekşisi, el değirmeninde çekilmiş kırmızıbiberi ve lezzetine lezzet katan, şifa kaynağı kemik suyuyla yapılması. ‘MENEKŞE PAÇA’nın Remzi Usta’sı, 1997’de başladığı meslekte ülke çapında en iddialı adreslerden biri. Bölgede yetişen keçi, koyun, kuzu kelleleri ile Kahramanmaraş geleneksel usulüyle hazırladığı paçasının ünü başka.

HACIBEY KELLE PAÇA MALTEPE / İSTANBUL
Müdavimi olursunuz

Çorbacılık, Ahmet Bey için Kahramanmaraş’tan gelen çocukluk mesleği. HACIBEY ÇORBA olarak 1990'dan beri lezzet ve deneyimiyle işkembe ve kelle paça çorbalarını kendi restoranında sunuyor. Yıllardır Maltepe’deki Kahramanmaraşlı HACI BEY İŞKEMBE SALONU, İstanbullular için en doğru adres.

PAÇACI SÜLFETTİN ERZURUM
Erzurum’da güne zinde başlamanın leziz hâli

1960'tan bu yana PAÇACI SÜLFETTİN, Erzurum’da bir efsane. Sülfettin Usta’nın tırnak paçası anlatılması çok ama çok zor bir lezzet. İstanbul’dan Erzurum’a SÜLFETTİN USTA’ya giderim dersem vallahi şaşırmayın. Yediğiniz paçalar ağzınıza attığınızda tereyağı gibi eriyip gidiyor.

PAÇACI SÜLEYMAN USTA AKHİSAR / MANİSA
Kendi yemediğin yemeği başkasına verme

İşte bir klasik daha. Sakatat kültürünün en lezzetli sunumlarının yapıldığı Akhisar'daki en önemli lezzet noktalarından biri PAÇACI SÜLEYMAN Usta. 115 yıldır, 5 kuşak hâlinde süren, belki de ülkemizin ayakta kalan en eski paçacısı. Bu lezzetin sırrı; çorbayı kara fırında ve odun ateşinde 8-10 saat kaynatması. Yerken ne demek istediğimi anlayacaksınız.

GELENEKSEL MUTFAK
Anadolu, bilinen 14 bin yıldır nice bilgi, beceri, gelenek ve görenekler gördü, törenlere tanıklık etti. Anlar, sesler, dokular, tatlar, paylaşılan, saklanan, hatırlanan anılar oldu hayata renkler kattılar ve bu topraklarda yaşamış saygı ile andığımız tüm kadim haklardan gelen birikim ve gelenekleri bir sonrakilere aktardılar, sabırla. İşte o gelenekleri görev edinen işletmeler.

SADE BEŞ DENİZLER NİŞANTAŞI / İSTANBUL
Anadolu’nun lezzet yolculuğunu geleceğe taşıyor

SADE Beş Denizler Türkiye, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan’ı içine alan dünyanın en bereketli coğrafyasını; Karadeniz, Akdeniz, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Hazar Denizi ise bu coğrafyaya isim veren beş denizi ifade ediyor. Kısaca “Beş Denizler Coğrafyası” Türkiye’nin bütünü ile içinde olduğu etkilendiği ve etkilediği coğrafyayı lezzet ile tanımlamak için oluşturulmuş bir konsept. Geleneksel Anadolu mutfaklarının bilinen on bin yıllık hikâyesi Şef Deniz Şahin ve ekibinin ellerinde hayat buluyor. Sıra dışı lezzetler ile özel bir lezzet yolculuğu.

SERAF BAĞCILAR / İSTANBUL
Kalite ve zarafet lezzet ile buluşuyor

Anadolu’nun ve özellikle Güneydoğu Anadolu mutfaklarının kültürel zenginliğini yansıtan çok farklı tatlar ve çeşitlerle dolu lezzetli bir mutfak. SERAF özgün yemeklerini; en doğal malzemeler, geleneksel tarifler ve pişirme yöntemlerine sadık kalarak hazırlıyor. Restoranın girişinde, yemeklerde kullanılan etlerin hazırlandığı kasap reyonu ve organik ürünlerin satışa sunulduğu şarküteri bölümü bulunuyor. Anadolu’nun birbirinden lezzetli yemeklerinde kullanılan ürünlerin her biri yöresinden SERAF mutfağına geliyor ve olanca zarafeti ile İstanbul’un beğenisine sunuluyor.

CERCİS MURAT KONAĞI MARDİN
Mardinli kadınların cesareti, hüneri, başarısının ürünü

Aslında Anadolu, bilhassa Güneydoğu Anadolu mutfakları ile ilgili bir otorite, vazgeçmeyen bir araştırmacı, bitmeyen bir heyecanın adı Ebru BAYBARA. Ebru Hanım, Mardin’e aşkını mutfağına, sofrasına taşımış. CERCİS MURAT KONAĞI, yörenin zengin tatlarından ilham alıyor; ama sanırım artık Mardin Cercis Konağı'ndan ilham alıyor. Kesinlikle o bir öncü. Cerciş Mardin’i, Mardin Cerciş’i anlatıyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri titiz bir araştırmayla inceleyip bulan CERCİŞ MURAT KONAĞI; sadece Mardin değil, Güneydoğu turunun olmazsa olmaz adresi.

LALE ÇAYELİ / RİZE
1973’ten beri damak tadınız

Tanıdığım günden bu yana vazgeçemedim, açıkçası düşünmüyorum da. Kapıdan kovulsam bacasından girerim. Doğu Karadeniz’e adım atmışsam Lale Lokantasına gitmek borcum olur. 42 yıldır Çayeli’nin meşhur kuru fasulyesini aynı tatla hazırlıyorlar, hiç bozulmadı, Çayeli’den hiç çıkmadı. Kesinlikle bir efsane, babadan oğula bir lezzet mirası. ÖMER TEMUR işinin âşığı ve alışmadığımız düzeyde temiz ve güzel bir insan. İspir veya Kelkit fasulyesi bol ama hakiki tereyağı ve kuşbaşı etle dört saat kısık ateşte pişerek sofranıza geliyor ve siz o sofradan hiç kalkmak istemiyorsunuz.

TATLILAR
"Tatlı yiyelim tatlı konuşalım", sözünden anlaşılacağı üzere tatlıların kültürümüzde önemli bir yeri var. Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, unlu tatlılar ve diğer tatlılar lezzet arayışımızın en keyifli olanları. Tatlılar, görünümüyle, tadıyla, kokusuyla sıkça aradığımız lezzetler. Yaz ve kış olmak üzere tatlılar mevsimlere göre aranır.  Bol enerji ve kalori kaynağı olan, aşırı tatlı tüketimi çeşitli sağlık sorunları doğursa bile vazgeçilmesi en zor lezzetlerimiz şüphesiz tatlılar.

İMAM ÇAĞDAŞ G.ANTEP (HAVUÇ DİLİMİ)
Türkiye'de taht onun

Elbette efsane olmak zor. 1887'den bu yana bir asrı devirip ayakta kalabilmek rastlantıya değil, birçok sırra, emeğe, kaliteye ve bilgiye dayanır şüphesiz. Özel bir lezzeti her gün aynı titizlikle dünya ile buluşturmak ve KALİTE'den taviz vermeden yüzlerce yıl ayakta kalabilmek şüphesiz tesadüf olamaz. Uzun bir emeğin yolculuğu İmam Çağdaş efsanesi.

İKBAL AFYON MERKEZ (KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI)
Afyon’un yöresel lezzet klasiği

Afyon’un en eski ve köklü mekânı olan İkbal Lokantası, 1922’den beri Afyon’a özgü geleneksel yemekler sunan bir restoran. Afyon denince akla ilk gelen lezzetlerden biri de kaymaklı ekmek kadayıfı. İkbal’de ekmek kadayıfının lezzeti halis manda kaymağı ile başka bir boyuta taşınıyor. Klasik bir tatlının yıllardır en klasik adresi. Vişneli ya da sade; eğer EKMEK KADAYIFI seviyorsanız mutlaka.

ZEKİ İNAL GAZİANTEP
Kısaca onun adı belli “şöbiyet”

Bir ustalık hikâyesi. Aslında Şöbiyetin hikâyesi daha doğru olur. Çünkü lezzet ile marka özdeşleşmiş. Bu kadar lezzetli bir şöbiyet zor. Kesinlikle babadan oğula bir miras. Ölçeğini değiştirmemiş hâlâ klasik metotlar ve miktar. Bir baklava hamurunun bütün inceliklerini beş duyunuzla hissetmeniz mümkün. Kıtır, kıtır, ama ince yapraklı ve damakta adeta eriyorlar, sadeyağ tüm nefaseti ile hissediliyor. Şeker oranı, fıstık ve kaymak kalitesi muhteşem. Tam bir denge.  Kısaca ŞÖBİYET denince akla hemen onun adı geliyor.

KÜNEFEHAN GAZİANTEP (KÜNEFE ÇEŞİTLERİ)
Güneşten, topraktan ve tarihten gelen lezzet
Kadayıfın bolca fıstığı sarmasıyla oluşan, tatlı severlerin vazgeçilmezi muhteşem lezzet kadayıf, Hatay’ın peyniri, Urfa’nın sadeyağı, Gaziantep’in fıstığı ile hazırlanan her biri eşsiz lezzete sahip çeşit çeşit künefeler Coşkun Yaycı’nın ustalığı ile birleşerek KÜNEFEHAN’da misafirlerin beğenisine sunuluyor.  Görünen o ki işletme yatırımcısı Berk ASAN bilgisi ve görgüsü ile markayı dünya ile tanıştıracak.

HACIBEKİR KÜNÇ İSTANBUL (MİDYE TATLISI)
İşini özenle yapıyor

Gaziantepli ustaların yanında başladı. Kalitesinden ödün vermemek üzere hızlı büyümek istemeyen Hacıbekir Künç için doğal malzeme kullanımı oldukça önemli. İkinci kuşak Hüseyin ve Fatih Künç ile daha da güçlenen markanın odun ateşinde; pişirilen tatlıları mutlaka yemelisiniz.

FIRIN YEMEKLERİ
Teknolojiye rağmen taş fırınlar hayatımızda

Günümüzde teknolojik gelişmeler fırınlara başka boyutlar kazandırırken, geçmişteki taş fırınların hayatımızda hâlâ rol oynadığını görürüz. Bugünkü taş fırın, aslında odun fırını demek lazım, çünkü bütün fırınların altı zaten taş. İlk kez Romalıların yaptığı söylenir. Onlardan önce Asurlular döneminde ısıtılmış toprak kaplara konulan hamurun pişme fikrinin uygulandığı  görülür. Kabaca "ekmek pişirme yeri" olarak görülen fırınlar önceleri evlere, sonra çarşılara ya da ortak alanlara taşınmış. Kayseri’de “HORON”, “KUTLAN (küçük fırın)", Tokat’ta “PIÇ” adları ile de anılan fırınları görebiliyoruz. Zamanla bu fırınlar sadece ekmek pişirilen yer olmaktan çıkar, içine çeşitli büyüklükteki kaplara konulan yiyeceklerin pişirme alanları olarak da hizmet vermeye başlar.

HACI BABA ET LOKANTASI MALATYA
Efsaneler vardır gerçek olan

80 yıllık süren bir iş aşkı. Babadan oğula geçen ve mutfağa emeğe saygının adı HACI BABA. "Malatya Mutfağı" demek, herkes için "HACI BABA KERVANSARAY" demek. Zeki Bey, abisi ile HACI BABA KERVANSARAY ismini ve doğal olarak MALATYA mutfağını dünyaya tanıtma misyonu taşıyan bir lezzet aşığı. Her şehre lazım bir örnek marka. Malatya’da hemen her şey fırında pişiriliyor; tabii ki bu işletmede de. Sağlıklı ve sınırsız lezzet. Fiyat ve kalite dengesi en iddialı işletme.

HACI BABA MALATYA
Göz ve kulak aldanır ama ağız aldanmaz

Şeyhmus Doğan, o Diyarbakır’a âşık sanırım Diyarbakır da Şehmuz’a. O iflah olmaz bir lezzet sevdalısı. Olağanüstü titiz ve meraklı, Diyarbakır’ın marka yüzü. Diyarbakır’ın eşsiz lezzetli ve damağınızdan silinmeyecek tatlarıyla yöre yemeklerini bulabildiğiniz sıra dışı şık mekânı. Her lezzet bir hikâyedir şüphesiz bir de anlatan Şeyhmuz usta olursa değmeyin keyfinize. Siz de hem Diyarbakır’a hem de HANCI ET Lokantasına âşık olabilirsiniz. Çok da keyifli olur, hem Diyarbakır hem HANCI ikisi de hak ediyor.

MEMLEKET ABDULLAH USTA KÜÇÜKÇEKMECE / İSTANBUL
Aradığınız doğru lezzetin adresi

ABDULLAH REYHAN, damak çatlatan lezzeti, kolajen deposu PÖÇ KEBABI ile şimdilerde İstanbul’un dilinde; ama amaç bütün Türkiye’ye tanıtmak. Bu nedenle ismi “MEMLEKET” Abdullah Usta. Pöçün yanında tepsi kebaplarını da çok ama çok lezzetli yapıyor. Burada sözcükler yetersiz ve anlamsız kalıyor. Geleneksel pişirme teknikleri taçlanıyor. Ayrıca kaliteli et ihtiyacınızı kasap reyonundaki zengin et seçenekleri içinden çözebilirsiniz.

LOKMAHANE ÇARŞI KONYA
İç Anadolu’nun en iyi lezzet noktası

Lokmahane, Konya mutfağının çarşı yemeklerini en geleneksel pişirme teknikleriyle misafirlerine sunuyor. Konya'nın gerçek lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekân. Harun Dönmez tam bir lezzet hastası ve işkolik. LOKMAHANE ÇARŞI kesinlikle bir iddia. Hepsi geleneksel tariflere göre gerçek, doğal malzemelerle pişirilmiş. Lezzetler kesinlikle aklınızı alacak.  Çok şık ve etkileyici bir atmosfer. Açık ara İç Anadolu’nun en iddialı adresi.

SAKLIBAHÇE TOKAT
Ağaç kesmemek için mimariyi değiştirdi

Saklıbahçe, Tokat’ın özgün yöresel lezzetleri konusunda hayli iddialı. Konu Tokat olunca ilk akla gelen de kebapların en görkemlisi, hazırlanmasından sunulmasına kadar tam bir başyapıt olan Tokat Kebabı. Tabii ki kebabın Tokat’taki en iddialı adresinden biri SAKLIBAHÇE. Artık çok daha şık, hijyen anlamında Karadeniz’in en iddialı mekânlarından biri olmuş.

PİDE
Türkler göçebe olarak yaşadığı dönemde ekmeklere; LAVAŞ, YUFKA, BAZLAMA, BÜSKEÇ, SİNÇÜ, PİDE gibi isimler veriyor. Türkler, Anadolu'ya geldiklerinde yerleşik kültürün etkisiyle farklı çeşitte ekmekler üretmeye de başladı. Osmanlı’da gelişmeye başlayan pidenin bugünkü formuna geliş sürecinde çok net bilgi yok. İstanbul'da 15. yüzyıl başlarında gelişmeye başladığı biliniyor. Daha sonraları çeşitli hamurlar, şekiller ve içler ile ülkemizde çok aranan ve zengin bir kültüre dönüştü.

GALİP USTA ÇARŞAMBA / SAMSUN
Lezzetli meşhur Çarşamba pidesi

Galip Usta’nın elle açılıp gürgen ve meşe odunu ateşiyle yanan fırında pişen pidelerin tadına doyum olmaz. Bu kadar sulu, lezzetli ve mideyi rahatsız etmeyen pide yapmak ustalık ister. Çekirdekten yetişen Galip Usta, Samsun’un Çarşamba ilçesinde küçücük ve tertemiz bir pide dükkânı olan üç kardeşten biri. Daha iyisi var mı, bilmiyorum.

ZİGANA YENİMAHALLE / ANKARA
Pide elle yenir

Trabzonlu bir ailenin işlettiği Zigana Pide’de pideler Trabzon malzemeleri ile geleneğine göre pişiriliyor. Karadeniz pidelerini efsane lezzetlere dönüştüren Zigana’da peynir ve tereyağı Trabzon’dan, kavurma ise Rize’den geliyor.  Malzeme kadar ustalığın önemini söylemeye gerek yok.  Ankara’da PİDE demek ZİGANA demek.   

PİDEBAN SARIYER / İSTANBUL
Lezzetli buluşma, buyrun beraber olsun

Kaptanoğlu Ailesi, Karadenizli. PİDEBAN efsanesinin temelinin atıldığı yer Sarıyer. Fırsat bulduğumda ve canım pide çektikçe üşenmem, Acıbadem'den Sarıyer’e pide yemeye... Evet, yanlış duymadınız sadece pide yemek için. 1977'de Sarıyer’de kurulan Pideban, özel kara fırında pişen pideleri ile bir lezzet efsanesi.

MÇC LİDER PİDE  ÜMRANİYE / İSTANBUL
Ümraniye’de Karadeniz pidesi

1991'de Ahmet Zor'un Ümraniye İstanbul’da kurduğu Lider Pide, lezzet yükselişini sürdürüyor. Pide için kullanılan peynir Trabzon’dan, kavurma Rize’den, tereyağı Vakfıkebir’den geliyor; ama hepsini çok özel pideyi yerken anlayacaksınız. Karadeniz usulü kavurmalı tereyağlı pideleri açık ve kapalı hiç fark etmez, tereddütsüz tercih edebilirsiniz.

KISMET PİDE  NAZİLLİ / AYDIN
Sadece pide

1958'de Mehmet Duruoğlu’nun dedesi tarafından ekmek fırını olarak açılmış ve 1975'te pide fırını olarak devam etmiş. Kısmet Pide, yöre insanının en çok tercih ettiği mekânlardan. Bölgeyi ziyaret edenlerin de aradığı bir işletme. Gidip mutsuz olan hiç duymadım. Açıkçası ben Aydın sınırlarına girdiğimde bir şekilde uğruyorum.

GELENEKSEL ÜRÜNLER
Özellikleri veya ünü itibariyle, yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren, kendi üreticilerine, yörelerine ve ülkeye ekonomik katkı sağlayan ürünler için bu tanım kullanılır. Resmi anlamda Menşe adı ve mahreç işareti olarak iki işaret aracılığı ile bu ürünler tescillenebilir. Ancak bu kapsama girmeyen ve piyasada bir ürünü tarif etmek için en az 30 yıl kullanılan adla tanınan geleneksel ürünler de vardır.

ÇEMENS GURME KAYSERİ
Anadolu'nun seçme lezzetleri

Gurme mağazalarında atölyelerinde el yapımı üretmiş oldukları yöresel ürünlerle başta Kayseri olmak üzere Anadolu’nun 60 ilinden 600’ü aşkın yöresel seçme lezzetlerini kendine has geleneksel ürünleri şık ve kalite ile sunuyor. Kadın eli denilen sihir burada görülüyor. Hülya TİRİTOĞLU tüm titizliği ve heyecanı ile her üründe hissediliyor.

NO: ON TRABZON
Artık Türkiye tanıyor

Bu bir aşk hikâyesi. Hasan Yılmaz ile geleneksel ürünlerin aşkı. Ülkemizin hemen her yöresinin kendi havasında suyunda yetişen, geleneksel metotlarla üretilmiş ürünlerine ulaşma konusunda verilen çaba ve emeğin adı NO: ON. Aslında bir tutku. Ailesinin de 3. kuşak genç temsilcisi Hasan Bey, Karadeniz gibi hırçın; ama Karadeniz gibi samimi ve içten. Tamamı yerel ve butik üreticilerden özenle seçilmiş yaklaşık 850 çeşit ürünü Türkiye’nin her noktasından alıp satıyor. Başarı öyküsü.

NEZİH GURME SUADİYE / İSTANBUL
En sağlıklı, en lezzetli, en nezih

Etleri, mezeleri, kendine has organik ürünleri ile caddenin gurme marketi. Dile kolay yaklaşık elli sekiz yıllık bir birikim.  Ama sadece bu değil, bu işletmenin arkasında ciddi bir bilgi ve birikim var. Cömert bey ve kardeşleri her biri bilgi ve görgülerini işletmeye yansıtmışlar. 150’yi aşkın meze, 70 çeşit yerli yabancı geleneksel peynir, 100’e yakın işlenmiş et çeşidi, 25 çeşit zeytin diğer gurme marketlerden farklı yanı taze meyve ve sebze, organik ürünleriyle de oldukça zengin bir şarküteri.

TABAKOĞLU
Sırrı isminde

Tabakoğlu denilince akla önce PASTIRMA gelebilir; ama yeni mekânında TABAKOĞLU artık en özel lezzetleri içinde barındıran lezzetli ürün adresi. Türkiye’de lezzet ve kaliteye inanan herkes TABAKOĞLU'nu bilir. Ünü Kastamonu sınırlarını aşalı çok oldu. Öyle ki kente hiç gitmemiş olanlar bile markayı biliyor. Tanıtımda belki de en önemli argüman. İlkeli, çok ama çok çalışkan bir aile işletmesi. Batı Karadeniz’in Kuzey Yıldızı.

ARTİZAN BAKKAL
Lezzet meltemi lezzet fırtınasına dönüyor

Onun adı Nilgün ERTUĞ, ne yaparsa en iyi sini yapar. Şimdilerde sevgili oğlu Şeref HAS kardeşime destek veriyor. Kuruçeşme Dolce Türkiye markası olurken arkasındaki isim yine Nilgün ERTUĞ idi. Onun ayrılması ile artık DOLCE gönüllerimizde hoş bir hatıra olarak kaldı. Artık oğlu Şeref HAS ile yeni bir heyecanın peşindeler. Arnavutköy’de bir nostalji ve lezzet meltemini başlattılar ve bu ılık meltemin lezzet fırtınasına dönmesi çok yakındır. Anadolu’nun en özel ürünlerine bu adresten ulaşabilirsiniz. Aynı zarafet, aynı incelik ve Nilgün ERTUĞ kalitesi ile.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

2020 yılının yükselen yıldızları

2020 yılının yükselen yıldızları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.