İran’ın Amerika’ya bir şey yapabileceğini sanmak...

A -
A +
İran kendi bölgesinde etkili bir devlet. Şiilerin yaşadığı Lübnan, Bahreyn, Yemen’in bir kesimi ve Suriye gibi ülkelerde varlığını hissettiriyor. Kasım Süleymani bu ülkelerde etkili bir istihbarat ağı kurmuştu.
Amerika’nın gerçekleştirdiği suikast sonucu ölen Süleymani ile Amerika ve Batı, İran’a öldürücü bir darbe vurduğunu düşünüyor. Haklılar da. İran’ın Amerika’ya verdiği cevap, Amerika’nın İran’a yaptığı kadar etkili değildi. Kaldı ki Amerika’da insan hayatı değerlidir. Bir asker ölse kıyamet koparırlar. İran’ın “80 Amerikalı asker öldürdük” iddiasına inanan kimse yok. Böyle bir şey olsa Demokratlar ortalığı ayağa kaldırırdı.
Gerçekçi olmakta fayda var. Askerî ve teknolojik anlamda İran’ın Amerika'ya yapacağı hiçbir şey yok. Amerika istese beş altı yılda İran’ı "taş devri"ne döndürebilir. Olmaz diyen beri gelsin. İki ülke arasında silah gücü kıyaslanırsa arada uçurum olduğu görülecektir. İran’ın elinde varsa kısa ve orta menzilli füzeler var. Hepsi o. Amerika’daysa yok yok...
Türkiye hariç herhangi bir Müslüman ülkenin silah, siber ve teknolojik gücü Batı ile rekabet etmeye yetmez. Kimse kendini kandırmasın. Biz bile daha yeni yeni bir şeyler yapıyoruz ve kısa zamanda İHA ve SİHA’larda inanılmaz işler başardık. Zamanında Saddam da, Kaddafi de Batı’ya meydan okurdu. Ellerindeki kısıtlı imkânlarla Amerika’yı yeneceklerine dair söylemleri oldu iki liderin. Hâlbuki ellerinde bir şey olmadığını biliyorduk.
Zaten Müslümanların en büyük bunalımı bu çaresizlik durumu. Herkes biliyor ki, İran Amerika’ya bir şey yapacak durumda değil. Ama kendi halkına sürekli Amerika’ya, İsrail’e dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceklerini söyleyip duruyor. Elde ne var peki? Koca bir hiç.
Müslümanların silkinip kendine gelmesi lazım. Askerî ve teknolojide caydırıcı olmadıktan sonra her söz boşa düşer. Araştırma ve geliştirmenin hızlanması lazım. Millî gelirin artması lazım. İnovasyonda çığır açıcı işler yapmak lazım. Bunlar olmadığı sürece ne dense boş. Edilen laflar, kuru kalabalıktan öteye geçmez.
İran’ın Amerika’ya bir şey yapamayacağını herkes biliyor. İran yıllardır meydan okuyor İsrail’e ve Amerika’ya. Bugüne kadar dişe dokunur bir şey yaptığını gören beri gelsin. Onu bırakın, herhangi bir Müslüman ülkenin Avrupa ya da Amerika’ya askerî operasyon yapacak kapasitesi var mı? Elbette kimse böyle bir şey istemez ama sadece aklımızla bir düşünelim diye bu soruyu soruyorum. Ne var ki Amerika, Batı defalarca Müslüman ya da Müslüman olmayan ülkeleri işgal etti. Milyonlarca masum insanın kanını döktüler. Tabii ki hak, hukuk dinlemediler. Sadece ellerindeki silah ve para gücüyle bunu yaptılar.
Batı’nın ne olduğunu biliyoruz. Yaptığı kötülüklerin, işgallerin hepsi hafızamızda. Şikâyet etmek fayda etmiyor, Batı’ya sövmek de. O zaman yapılacak iş çok çalışıp askerî, teknolojik, istihbari anlamda olabilecek en iyi konuma gelmek. Eğer İran’ın elinde uzun menzilli füzeler ya da nükleer silah olsaydı Amerika, Süleymani’yi bu kadar kolay öldüremezdi.
Diğer Müslüman ülkelerden pek umut yok ama Türkiye‘den var. O yüzden bizim hem nükleer silaha hem de kıtalar arası balistik füzeye sahip olmamız elzem. Orta Doğu’da dengeler o zaman değişir...
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
Bakalım Aslı Baş cinayetinde mahkeme ne diyecek?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.