Bir gurur abidesi: Yusufeli Barajı

A -
A +
6 Haziran’da Artvin-Yusufeli’de tarihî bir güne tanıklık ettik. 275 metre yüksekliğindeki devasa Yusufeli Barajı’nın 3 milyonuncu metreküp betonu döküldü, ben de Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’yle birlikte orada bulunarak bu anlara şahit oldum. 
Yusufeli Barajı tamamlandığında dünyanın en yüksek üçüncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak. Tamamen yerli mühendislerimizin eseri olan bu muhteşem yapı, görenleri heyecanlandırmakla kalmıyor, büyük ve güçlü Türkiye’nin imkân verildiğinde nasıl eserler vücuda getirebileceğini göstermesi bakımından da umutlandırıyor. 
Bir not daha: Yusufeli Barajı, neredeyse Fransa’daki Eyfel Kulesi kadar yüksekliğe sahip, yani baraj tamamlandığında "Sanatın Eyfel Kulesi" Paris’teyse "Barajların Eyfel Kulesi" de Artvin-Yusufeli’de bulunacak... 
Barajın şu an için %79’luk kısmı bitirilmiş durumda. 2021 yılının 4. ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Baraj faaliyete geçtiğinde ortaya çıkacak güç ile Antalya gibi büyük bir şehrin bir yıllık enerji ihtiyacının bile karşılanabileceği belirtiliyor. Ayrıca Yusufeli Barajı ve HES devreye alındığında, ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi %2 oranında artmış olacak. Bu, konuya vâkıf insanların gözlerini ışıldatacak kadar önemli ve mutluluk verici bir gelişme. 
Türkiye önündeki engeller kaldırıldığında her türlü kalkınma hamlesini başarıyla tamamlayabilecek bir ülke. Yusufeli Barajı bunun sadece bir örneği. Ne yaparlarsa yapsınlar ekonomik spekülasyonlar, borsa manipülasyonları, fiziki durdurma girişimleri, hiçbiri ülkemizin kalıcı eserler vücuda getirme hedeflerine engel olamayacak.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde ve kararlılığıyla Türk milleti, bağrından çıkardığı yetenekli evlatlarıyla dünyaya parmak ısırtmaya devam edecektir. Bunu engellemeye kimsenin gücü yetmeyecek. Yusufeli Barajı sadece bir baraj değildir, buna böyle bakanlar büyük yanılırlar...
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
LİMAK’ın olağanüstü başarısı
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.