Tacikistan ve diğer Türk cumhuriyetlerini ihmal etmeyelim

A -
A +
Geçen hafta Tacikistan’da seçim vardı. Seçim Komisyonu hafta sonu yapılan devlet başkanlığı seçimini Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın yüzde 90,9 oy oranıyla kazandığını açıkladı. Ülkede 1992'den beri başkanlık koltuğunda oturan Rahman, yedi yıl daha bu görevi sürdürecek...
Tacikistan küçük bir ülke olabilir ama ticaret açısından önemli. 2019 verilerine göre Tacikistan’ın ihracatında Türkiye ilk sıradadır. Türkiye de Tacikistan’ın ticaretinde 4’üncü sırada bulunmaktadır. Ülkenin en çok ihraç ettiği ürünler arasında altın yer alıyor. 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Tacikistan İş Konseyi Başkanı ve Değirmen Makineleri Sektörünün önde gelen firmalarından Çift Kartal Değirmen Makineleri’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Tacikistan’da yatırımları olan iş adamlarından. Tacikistan’da un fabrikaları var. 
2011 yılında Tacikistan’la ticari hayata başlayan Cihangir Fikri Saatçioğlu, Tacikistan’ın dünya pazarı için çok önemli değerlere sahip olduğunu belirtti. Seçimlerin bitmesiyle beraber; Saatçioğlu’nun anlattığına göre ülke -özellikle baraj ve hidroelektrik santralleri konusunda- Türk firmalarının tecrübesinden faydalanmak istiyor. Tacikistan, Orta Asya’nın yüzde 60 oranında su ihtiyacını karşılayan ve kendi elektriğinin büyük kısmını hidroelektrik santrallerinden temin eden bir ülke. Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları ise son 20 yılda 50 projede 600 milyon dolar üzerinde iş üstlenmiştir. Dolayısıyla Tacikistan’da yaklaşık 80 Türk firması aktiftir.
Tacikistan ve diğer Türk cumhuriyetlerini ihmal etmemek lazım. Mesafe uzak da değil...
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
Yıllar sonra hâlâ çözülemeyen cinayetler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.