Fransa’da yeni güvenlik yasaları

A -
A +
 
11 Eylül’den sonra Amerika’da 361 sayfalık Vatanseverlik Yasası çıkmıştı. Makul şüphe gelmiş ve Amerikan polisi şüphelendiği herkesi gözaltına alma hakkı elde etmişti. 
Yasa çıkar çıkmaz Amerikan devleti 8 bin gözaltı yaptı ve bunların çoğu tutuklandı. Sonradan yasa iptal edildi ama Amerika istediğini almıştı. Güvenlik yasaları Batı’da sert şekilde tatbik edildi.
Şimdi Fransa’da yeni bir yasa hazırlığı var. Çokça eleştiriliyor. Peki yasa tasarısı nedir? Güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası verilecek. Gösterilerde "drone”ların yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameralar insanları izlemek için kullanılabilecek...
Peki bu yasaya Fransa devleti niye ihtiyaç duydu? Fransa'da "Sarı Yelekliler"in gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açıldığı için... 
Göstericiler ve bu yasaya itiraz edenler diyor ki: Bu yasayla özgürlükler ihlal edebilecek ve polis şiddeti artırabilecek...
Yeni güvenlik yasası Ulusal Meclis’te kabul edildi. 2021 Ocak ayında Senato’nun onayına sunulacak. Senatodan geçmesi hâlinde tasarı, bir kez daha Meclis'te oylanacak.
Bizdeki güvenlik yasalarına itiraz edenler Fransa’ya, hatta İngiltere’ye baksınlar. Benim bir önerim var: Bizdeki yasalara itiraz edenler, gelin Fransa ve İngiltere’deki güvenlik yasasını bire bir kopya edelim. Var mısınız?
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

CHP’den kendi ayağına kurşun sıkma yöntemleri

 

 

CHP Zonguldak Kadın Kolları Başkanı’ndan skandal ifade

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.